içinde

HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz

Bilim İnsanları ‘Blue Goo’ Adında İlginç Bir Okyanus Organizması Keşfetti

Tanımlanamayan derin deniz “mavi yapışkan” yaratıkları, son zamanlarda Karayipler’de deniz tabanında gizemli lekeleri görüldükten sonra bilim insanlarının kafasını karıştırdılar. Keşif gezisinin sırasında, ekip üyeleri gloopy globüllerin ne olabileceğini tartıştı, ancak araştırmacıların hiçbiri kesin bir cevap bulamadı.

ABD Virjin Adaları’ndan biri olan St. Croix’i çevreleyen deniz tabanının yakınında uzaktan kumandalı bir aracı (ROV) kontrol eden bilim adamları tarafından 30 Ağustos’ta birden fazla mavi yapışkan yaratık görüldü. Bu gizemli lekeler, su yüzeyinin altında 407 ve 611 metre arasında deniz tabanında hareketsiz otururken keşfedildi. Araştırmacılar, son dört ayı NOAA’nın “Ridge’e Yolculuk 2022” keşif serisinin bir parçası olarak Kuzey Atlantik bölümlerini araştıran Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin (NOAA) araştırma gemisi Okeanos Explorer’da ROV’a pilotluk yaptı. Bu keşif gezileri sırasındaki diğer tüm dalışlarda olduğu gibi, görüntüler de dünyanın dört bir yanından gelen derin deniz tutkunlarının eğlenmesi için NOAA tarafından canlı olarak yayınlandı. Canlı yayın sırasında araştırmacılar olağandışı mavi yaratıklardan birini fark edip yakınlaştırdılar ve ne olabileceğini tartışmaya başladılar. Bazı gözlemciler, muhtemelen yumuşak bir mercan veya sünger ve hatta bazen deniz fışkırtma olarak adlandırılan bir tunikat – jelatinimsi deniz omurgasızları olabileceğini belirtti. Ekip, “engebeli mavi şey”, “mavi biyomat” ve “mavi yapışkan” dahil olmak üzere bir dizi potansiyel takma ad önerdi.

Keşif üyeleri ise, sadece gizemli yaratığın ne olmadığı konusunda anlaşabildiler. Bir araştırmacı, “Size bunun bir kaya olmadığını söyleyebilirim, ancak gidebildiğim sonuç kadarıyla düşüncelerim yalnızca bu kadar” dedi. Dalıştan kayda değer diğer manzaralar arasında yeşil gözlü bir balık, bir balta balığı, bir sakal balığı, bir cam sünger, bambu mercanı, fosilleşmiş bir mercan resifi ve nadir görülen bir deniz kestanesi partisi bulundu. Ekibin şimdi ise şaşırtıcı mavi yapışkanı tanımlamaya çalışmak için uzun bir sürece ihtiyacı olacak. Canlı yayında araştırmacılar, gizemli lekeleri tespit edip edemeyeceklerini görmek için dalıştan mercan ve sünger uzmanlarına görüntü ve video göndereceklerini söylediler. Dünya Deniz Türleri Kaydı’na göre deniz altında, yaklaşık 2.000 yumuşak mercan türü olduğu için bu elbette kolay bir iş değil; NOAA’ya göre ise yaklaşık 8.500 sünger türü; ve Smithsonian Okyanus Enstitüsü’ne göre yaklaşık 3.000 tunik türü bulunmaktadır.

Bilim insanları uzmanların bu türü tanımlanmaması durumunda “bir örnek toplanana kadar gizemi kalmaya devam edecek” dedi. Ekip, bu yapışkanlı gizemin, bu keşif gezilerini hem izleyiciler hem de bilim insanları için bu kadar eğlenceli ve önemli kılan şeyin mükemmel bir örneği olduğunu düşünüyor. Literatürde şimdilik “Blue Goo” adıyla adlandırılan bu yapışkanlı gizem, önümüzdeki aylarda detaylı çalışmalarla sırrını bilim insanlarına verebilecek gibi görünüyor. O döneme kadar edindiğimiz takma adlara devam ediyoruz.

Editör: Zehra Garipli – 22.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Ece Altaylıgil tarafından yazıldı

İngilizce öğretmeni, 3 kitap yazarı ve anne.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. İlk gördüğümde üstündeki dikenlerle kirpiye benzettim. Ancak mavi renkte olması onun deniz türünün bir canlısı olduğuna işaret olabilir. Bilim insanlarının bu canlı türünü incelemesi bayağı bir zaman alacak gibi. Çünkü bu türün çeşitlerinin olup olmadığı erkek, dişi vb. cinsiyetlerinin var olup olmadığı bu canlı üzerinde yapılacak biyolojik bulgular sonucunda elde edilebilir. Eğer denizde değilde karada bulunmuş ise denizle hiçbir ilgisi olmaya da bilir. Garip bir yaratık.

    2. Okyanus derinleri ve gizemleri hala tam olarak çözülebilmiş değil. Ara ara derinliklerdeki canllilara yenileri ekleniyor. Hatta öyle ilginç canlılar çıkıyor ki uzaylı mi bunlar acaba dedirtiyor. Gelecekte keşfedilecek canlıları merakla bekliyorum. Her biri ezber bozuyor ve evrimdeki çeşitliliği bir adım daha ileri götürüyor.

    Mahsa Amani’nin Ölümünü İslam’a Mal Etmek Ne Kadar Doğru?

    Köyü Ülkeye Dönüştüren Kahraman: Medya