içinde

HavalıHavalı

Köyü Ülkeye Dönüştüren Kahraman: Medya

Medya; Dünya’da yaşanan herhangi bir olayın, durumun veya haberin başka insanlara veya kurumlara pazarlanmasını sağlayan iletişim kollarından biridir. İlk çağlardan itibaren insanların birbiriyle sosyal ve küçük gruplar halinde etkileşime girmelerini sağlayan unsurlar güvercinler, ağaç yaprakları, çubuklar gibi ilkel araç ve gereçlerdi. Ancak özellikle toplumdaki nüfusun artması, insanların doğayı daha fazla merak etmeleri sebepleriyle toplumlar kabilelere ayrılmışlar, farklı coğrafyalara yönelmişlerdir. Bu da yeni bir iletişim ağının oluşmasının yolunu açmıştır. İşte insanların birbirleriyle haberleşmesini, bunun evrensel hale gelmesini sağlayan yapının adı “medya”dır.

İki çeşit medya vardır:

a) Geleneksel Medya

b) Dijital Medya

Bu medya çeşitleri birbirine kanal olan medya kollarıdır. Geleneksel medya, dijital medyaya giden bir yolun başlangıç noktasıdır. Bu iki kol için şunları söyleyebiliriz:

1) Geleneksel Medya: İlk insanlardan bu yana süregelerek oluşan medya kurumudur. Güvercinler, ağaçlar, tüplü televizyonlar, radyolar bu geleneğin ürünleridir. Geleneksel medyanın yelpazesi imkanların da kısıtlı olması sebebiyle dardır. O dönemde haberler belirli bir küçük gruba ulaşılabilecek, sadece ilgili kişilerin ulaşabileceği şekilde oluşan medya kollarıydı. Radyolar bu noktada en çok kullanılan araçtı. Radyo kulağa hitap eden, herkesin haberleri küçük cihazlar aracılığıyla takip ettiği, kolay taşınabilen ve kullanıldığı dönemde popüler olan iletişim aracıydı. Daha sonra tüplü televizyonlarla işitmenin yanına bir de “görüntü” ögesi eklendi. Bu da radyonun tirajını azalttı ve insanların ilgisinin artmasına yol açtı.

2) Dijital Medya: 20. yüzyılla beraber teknolojinin de gelişmesiyle birlikte artık dünya yavaş yavaş küçülmeye başladı. 1950’lerde bilgisayarın bulunmasıyla artık globalleşmenin ilk tohumları atılmış oldu. İnternet’teki gelişme yavaş yavaş günlük yaşamdaki tüm noktalarda kendinden söz ettirdi. Hemen hemen tüm ürünlerin içinde bir kod ve elektrik akımı vardır. Bu da ancak bilgisayar ve İnternet’le mümkündür. Dijital medya, insan yaşamında mesafeleri kısalttı, uzakları yakın kıldı, insanların bulunduğu coğrafyadan, hiç tanımadığı insanlarla iletişime geçmesini sağladı.

Örneğin 1999 Adana depremini hiç görmemiş, etkisini hiç hissetmemiş biri, o depremle ilgili bilgilere İnternet aracılığıyla ulaşabilir, o dönemin kayıtlarına fotoğraf, yazı ve videolarla ulaşabilir. Ya da bir 21. yüzyılda yaşayan bir arkeolog, ilk insanlara ait ürünlere ulaşmak istediğinde onlara müzelerin İnternet sitelerine ulaşarak kolaylıkla temin edebilir. Dijital medyanın, geleneksel medyadan en büyük ayrıcalığı, bilgilere ulaşabilme imkanında ortaya çıkar. Çünkü dijital medyayı anlatan en önemli kelime “hız” kavramıdır. Dünyadaki tüm bilgilere dijital medya aracılığının sağladığı imkanlar doğrultusunda zaman ve mekan tanımaksızın ulaşılabilir. Dijital medya zaman ve mekan kavramlarının belirli bir kalıp olmaktan kurtarmıştır.

Geleneksel medya ve dijital medya dünyanın şu anda günümüzde geldiği noktanın nasıl bir seviyeye geldiğini gösteren en önemli noktaların başında gelir. Medya, dünyanın küçük bir köye dönüşmesinin yolunu açan kanaldır. Bu yüzden medya kolektif yapıya sahiptir.

     “Geçmiş çağları ve günümüz çağını bir arada yaşayabilmek isteyen birinin girmesi gereken tünelin adı “Medya”dır.”

Editör: Zehra Garipli – 22.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Furkan Toprak tarafından yazıldı

1999 yılında Mersin'de doğdum. 22 yaşındayım. Çukurova Üniversitesi İletişim Bilimleri 2. sınıf öğrencisiyim. 2018 yılında Harran Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü kazanmıştım; devam edemedim. Ardından bir süre bekleyip Çukurova Üniversitesi'nde İletişim Bilimleri bölümüne kaydoldum. Küçükken bir trafik kazası geçirdim. Bu durum sağlığım açısından fizikdel gelişimimi olumsuz etkiliyor. Hedefim bu sitede yazılar yazarak, fotoğraflar paylaşarak farkındalık yaratmak olacaktır.

Makale YazarıYorumcuÜyelik YılıVideo YapımcısıTestçi

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Bilim İnsanları ‘Blue Goo’ Adında İlginç Bir Okyanus Organizması Keşfetti

    Çocuklara Alınacak Oyuncaklarda Nelere Dikkat Edilmelidir?