içinde

MuhteşemMuhteşem

Tardigradlar Su Olmadan Onlarca Yıl Hayatta Kalabilir, Artık Nasıl Olduğunu Biliyoruz

Su, Dünya üzerindeki tüm yaşam için önemli bir bileşendir, neredeyse ölümsüz bir hayata sahip tardigradlar, bir şekilde tüm H2 O’larından yoksun kalmaya dayanabilirler.

Şimdi, araştırmacılar, bu tombul mikroskobik anomalilerin yıllarca süren aşırı dehidrasyondan kurtulmak için kullandıkları başka bir numarayı keşfettiler.

Tokyo Üniversitesi’nden biyolog Takekazu Kunieda; “Bildiğimiz tüm yaşam için su gerekli olsa da, bazı tardigradlar on yıllarca potansiyel olarak susuz yaşayabilir,” diyor.

Halk arasında su ayıları olarak bilinen, 1300 türü bulunan tardigradların çoğu, bilinen tüm diğer yaşam formları için ölümcül olabilecek koşullara sahiptir.

Bu suda yaşayan hayvanlar kendilerini sularını süzülen bir ortamda bulduklarında, tardigradlar “tun” adı verilen yuvarlak bir forma dönüştürerek büzülürler.

Kunieda’dan, Tokyo Üniversitesi’nden biyolog Akihiro Tanaka ve meslektaşlarının makalelerinde açıkladıkları gibi, susuz kalmış tardigradlar son derece kararlıdır ve uzay boşluğuna maruz kalma da dahil olmak üzere birçok uç noktaya dayanabilir ve yine de kendilerini diriltmeyi başarabilirler.

Kunieda , “Su bir hücreyi terk ederken, bir tür proteinin hücrenin kendi içine çökmesini önlemek için fiziksel gücünü korumasına yardımcı olması gerektiği düşünülüyor” diyor.

Araştırmacılar, insan ve böcek hücrelerinde yapılan deneyleri kullanarak, CAHS proteinlerinin hücre sertliğini artırdığını ve hücreyi su basıncının azalmasının neden olduğu büzülmeye karşı desteklediğini gösterebildiler.

Tanaka, “CAHS proteinlerinin böcek ve insan hücrelerinde nasıl davrandığını görmeye çalışmak, bazı ilginç zorluklar ortaya çıkardı” diyor.

“Tipik boyama yöntemi, su içeren çözeltiler gerektirir, bu da su konsantrasyonunun kontrol edilmeye çalışılan bir faktör olduğu herhangi bir deneyi açıkça karıştırır. Biz de bu sorunu aşmak için metanol bazlı bir çözüme yöneldik.”

Bu da, laboratuvarda yetiştirilen hücrelerde CAHS proteinlerini hareket halinde görmelerini sağladı.

Yukarıdaki videoda görüldüğü gibi, susuz hücrelerde CAHS proteinleri, destekleyici filamentlerden oluşan örümcek ağları oluşturmak için birbirine bağlanır ve bu filamentle dolu, jel benzeri faza isteğe bağlı bir geçiş sağlar.

Hücre iskeleti benzeri yapılar, hücreyi su basıncı eksikliğinden tamamen bozulmaya karşı korur ve muhtemelen tunların inanılmaz stabilitesine katkıda bulunur.

Bilim adamları daha önce aşırı kuruma sırasında tardigradların hücresel yapılarını sağlam tutan protein bazlı bir “biyocam” olduğundan şüphelenmişlerdi.

Bunun gibi temiz biyolojik numaralar, bu sekiz bacaklı, ancak bir şekilde yine de sevimli hayvanların, kavurucu volkanik bacalardan ve okyanuslarımızın derinliklerinin ezici basıncından tropik ormanlara ve buzlu tundralara kadar gezegenimizin her köşesine ulaşmasına izin verdi.

Kunieda , “Tardigradlarla ilgili her şey büyüleyici” diyor.

“Bazı türlerin hayatta kalabileceği çok çeşitli ortamlar, daha önce hiç görülmemiş mekanizmaları ve yapıları keşfetmemize yol açıyor. Bir biyolog için bu alan bir altın madeni.”

Kaynak: Science Alert

Editör: Oğuz Yılmaz – 11.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Ece Altaylıgil tarafından yazıldı

İngilizce öğretmeni, 3 kitap yazarı ve anne.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Pop Müziğine Ne Kadar Hakimsin?

    Önce Öldürüp Sonra Kitabını Yazan Yazarları Tanıyor Musun?