içinde

HavalıHavalı

Rap Müziğin Dehası: Sagopa Kajmer

Gerçek adı Yunus Özyavuz olan Sagopa Kajmer, 1978 yılında Samsun’da dünyaya gelmiştir. İlköğretim, ortaöğretim ve lise eğitimini Samsun’da tamamlamıştır. Müziğe olan ilgisi nedeniyle müzik hayatına Radyo’da dj’lik yaparak giriş yapmıştır. İstanbul’da Fars Dili ve Edebiyatı bölümünü kazanarak öğrenim hayatı sebebiyle İstanbul’a gelmiştir. İstanbul’a gelişinin bir yıl ardından rap dünyasında bir oluşum olarak nitelendirebileceğimiz Kuvvetmiray’ı kurmuştur.

Sanatçı Kajmer, kendisini Rap müziğe yönelten en büyük etkenin Run-DMC’nin müzikleri olduğunu bir röportajında dile getirmiştir. Ayrıca aynı röportajda bir diğer söylediği şey ise kendi yazdığı sözlerde Ömer Hayyam, Firdevsi ve Mevlana’nın eserlerinden etkilendiğidir.

1999 yılında birden çok sanatçının yer aldığı ilk Türk rap albümü “Yeraltı Operasyonu” albümünde ilk projesi olan “SİLAHSIZ KUVVET” ismiyle yer almıştır ve en çok dikkat çeken kişi olmuştur.

2001 yılında ilk albümü olan Silahsız Kuvvet “Sözlerim Silahım” albümünü çıkardı. 2002 yılında ikinci albümü olan Silahsız Kuvvet “İhtiyar Heyeti” çıktı. Rap kariyerine Silahsız Kuvvet olarak başladığı yıllarda şarkılarında Anadolu ezgilerini kullanmıştır. İlk iki albümünde Sagopa, daha çok sokak tarzına ağırlık vermiştir. Fakat 3.albümü ve devamında karamsar bir tavırla hayatı ele almıştır ve savaş ve insanlık temalarını işlemiştir.

2002 yılında “SAGOPA KAJMER” i oluşturdu ve aynı adı taşıyan bir albüm çıkardı. Bu yılın devamında CEZA “MEDCEZİR” albümünün prodüktörlüğünü yapmıştır. 2004 yılında “Bir Pesimistin Gözyaşları” albümünü piyasaya sürdü. Çok sevilerek izlenen G.O.R.A. filminin müziklerini kendisi yapmıştır.

Sahne adıyla Sagopa Kajmer, 11 Ağustos 2005’te kendi plak şirketi olan “Melankolia Müzik”i kurmuştur. 27 Haziran 2006’da Melankolia Müzik etiketiyle “Kafile” isimli bir albüm yayımlamıştır. 1 Ağustos 2006’da Kolera ile evlenmiştir.

2010 yılında eşi Kolera ile birlikte “Bendeki Sen” albümünü yayınlamıştır. Bu albüm hayranları tarafından büyük bir ilgi görmüştür. 2010 yılında ilk kez düzenlenmiş olan TRT Müzik Ödüllerinde “Yılın Albümü” dalında eşi ile birlikte yayınladığı “Bendeki Sen” albümü ile ilk beşe girmiştir.

2011 yılında “Saydam Odalar” albümünü yayınlamıştır. 2012 yılında ise “Istakoz” ve “40” adlı şarkılarını İnternet üzerinden yayınlamıştır.

2013 yılında Pesimist Orkestrası ile birlikte Mart, Nisan ve Mayıs aylarında bir turne düzenlemiştir ve 15 şehirde konser vermiştir.

2017 yılında büyük bir ilgi gören “Ahmak Islatan” albümünü yayımlamıştır. 12 Haziran 2020’de ise Rapçi Patron ile “Siyah” teklisini yayımladı. Hala da sevenleri tarafından zevkle dinlenmektedir. Benim de çok severek dinlediğim bir parçadır “Siyah”. Muhteşem sözler ve muhteşem bir birliktelik olmuş fikrimce.

17 Ağustos 2020’de yani doğum gününde kuzeni Gökhan Özyavuz ile birlikte 5 parçadan oluşan “Yunus EP” albümünü yayımladı. Ve son albümünü 2 Haziran 2022’de yayımladı. Son albümü olan “Kağıt Kesikleri” de tıpkı diğer albümleri ve teklileri gibi severek dinlendi ve dinlenmeye devam ediyor.

Günümüzde hala konserler vermeye devam etmektedir ve büyük bir ilgiyle konserlerine sevenleri akın etmektedir.

Muhteşem söz yazarlığını iliklerinize kadar hissedebileceğiniz, müptelası olacağınızı düşündüğüm hatta belki de olduğunuz en güzel parçalarını sizinle paylaşmak istedim.

Keyifli dinlemeler.

Editör: Zehra Garipli – 25.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

Yeşim Demirel tarafından yazıldı

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Lisans 2. Sınıf Öğrencisi

Makale YazarıListe UstasıTestçiYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Bağırsaklarınız Mutluysa Siz De Mutlusunuz!

    Roman Polanski: The Pianist