içinde

Açılın Ben Öğrenci Koçuyum: Hedefler

Merhaba, sevgili Dergio okuyucuları. Çok severek yaptığım işim öğrenci koçluğu sayesinde gerek sınava hazırlık stratejileri gerekse kendini tanıma gibi birçok şey öğrendim ve deneyimledim. Bu yıl yeniden YKS’ye hazırlanma kararı aldığımda da öğrendiklerimin hangilerinin benim için uygun olacağını oturup düşündüm. Düşünürken de bunları sizlerle paylaşarak bu süreçte yanınızda olmak, bir nebze de olsa yolunuzdaki taşları kaldırmayı denemek istedim. O zaman lafı çok da uzatmadan konumuza gelelim, ne derler bilirsiniz vakit nakittir.

2 yıldır içinde olduğum bu alanda en çok rastladığım sorunla başlamak istiyorum. Hedefsizlik ve kendini tanımamak. Eğer bir hedefiniz yoksa yol bulmak neredeyse imkansızdır çünkü varış noktası olmayan bir yolda yürümenin kimseye hiçbir şekilde bir faydası yoktur. Bazı durumlarda ise hedef vardır ancak hedefin sahibi kendini çok tanımadığı için yanlış yolu deneyebilir ve motivasyon kaybı yaşayabilir, ne yazık ki uzun süren motivasyon kaybı da psikolojik olarak aşağı çekebilir. Peki ne yapmanız gerek?

Doğru hedef koyabilmek için kendinizi tanımalısınız, tabii bundan kastım en çok hangi rengi seviyorsun gibi soruların cevapları değil (yine de yüzeysel gibi görünen çoğu soruların aslında psikolojik boyutta analize faydaları olabiliyor ancak bunun için bir uzmana ihtiyacınız var). Kendinizi nereye ait hissediyorsunuz? Nerede olmak ve ne yapmak istiyorsunuz? Kimdiniz, şimdi kimsiniz ve ileride kim olmak istiyorsunuz?

Bu soruları tek seferde yanıtlamak elbette zor olabilir ancak yola çıkmadan önce çantanızı iyi hazırlamanız gerek, değil mi? Şimdiye kadar bu soruları hiç kendinize sormamış olabilirsiniz, danışanlarımın çoğu başta bu sorulara çok anlam veremeyip vakit kaybı gibi görse de ilerleyen süreçte aslında bütün olayın temelinin bu olduğunu anladılar. Ama ne yazık ki o zamana kadar hiç bu soruları duymadıkları hatta kendileri bile kendilerine sormamış olmaları üzücü bir durum çünkü bu sorular bir yılda cevap bulunacak sorular değil. Ama sizden istediğim daha doğrusu tavsiye ettiğim şey şu ki, kendinizi bulmak istediğiniz yola en uygun olan, ben burada gelişip kök salabilirim dediğiniz yerde olmayı hedeflemeniz.

Kendinizi tanımanı sürecinizde size destek olabilecek birçok test ve karakter ölçeği bulmak mümkün ancak bu test ve ölçekler internet ortamında eğlenmek amaçlı çözdüğünüz testlerden farklı olarak belli kurallara uymalı, uzmanlar tarafından hazırlanmalı ve uygulanmalıdır. Karakter yapınızı ve zeka türünüzü öğrendikten sonra ise olumlu ve olumsuz bulduğunuz taraflarınızı not ederek bunun üzerine çalışabilirsiniz.

Koçluk sürecinde kullanılabilecek testler:

  • Enneagram -uygulayıcı ile çözülmeli-
  • MBTI (Myers-Briggs 16 kişilik testi) -bilimsel olarak kanıtlanmadığı için internetten çözülebilir-
  • Holland Kişilik Envanteri -uygulayıcı ile çözülmeli-
  • Holland Mesleki Tercih Envanteri -uygulayıcı ile çözülmeli-

Bu testlerin %100 doğru çıkması gibi bir beklentiye girmemeniz gerektiğini belirtmek istiyorum. Sadece size bir fikir verip yol gösterebilmek amacıyla uygulanırlar. Zaman zaman tekrarlayarak ve bir önceki sonuçlarla karşılaştırarak bir sonuca varmak daha kolaylaşacaktır.

Editör: Astropower – 19.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Hikaye Anlatıcısı Kadın Sesler

    Kabızlık Durumunda Ne Yemeliyim?