içinde

MuhteşemMuhteşem

Açılın Ben Öğrenci Koçuyum: Planlama ve Sınavı Tanıma

Merhaba, sevgili dergio okuyucuları. Açılın Ben Öğrenci Koçuyum serisinin 2.yazısı ile karşınızdayım. İlk yazıda kendimizi tanımak ve doğru hedefler koymak üzerine konuşmuştuk. Bu yazıya başlarken, sizlerin ilk yazıyı okuyup hedef veya hedeflerinizi  seçtiğini düşünerek yazdığımı belirtmek istiyorum. Eğer hedefimizi belirleyerek bir varış noktası seçtiğimize göre yola koyulmaya hazırlanabiliriz. Umuyorum ki adaya yolculuk metaforu üzerinden anlattığım süreci çok daha iyi anlayacak ve endişelerinizin sizi alıkoymasına izin vermeyeceksiniz. O zaman hadi başlayalım!

Hedef koyarak varış noktamızı seçtik ama rotamız ne olacak, o noktaya nasıl varacağız, hangi yolu seçeceğiz, seçtiğimiz yola çıkmadan önce neler yapmamız gerekiyor, olası engeller karşısında ne yapacağız, aynı varışa giden kaç rota çizebiliriz, varış noktasını nasıl daha da ileriye taşıyabiliriz ve daha bunun gibi birçok sorunun cevabı planlamada gizlidir. Plan yapmak deyince aklınıza yalnızca yapılacaklar listesi geliyorsa, planlama konusuna çok yüzeysel bakıyorsunuz demektir.

Plan, yapılacaklar listesinden çok daha fazlasıdır. Unutmamalısınız ki, hayatınızın belki de en heyecan verici yolculuğuna çıkmak üzeresiniz ve yola çıkmak için önceliğiniz kullanılacak en uygun vesaiti seçmek olmalı. Denizin ortasında bir adaya gitmek için otobüs kullanamayacağınız aşikardır, ve bir otobüse binip bunu bekleyemezsiniz veya neden adaya gitmedin diye o otobüsü suçlayamazsınız değil mi?  Bu örnek üzerinden devam edecek olursak, ilk varış noktamız olan ada, aslında sınavdır. O halde adaya gitmek için yani sınava varabilmek için öncelikle adayı yani sınavı tanımalıyız. Eğer adayı ve ada yolunu bilirsek, orada neye ihtiyacımız olacağını ve önümüze çıkabilecek tehlikeleri öngörebileceğimiz için yolculuk korkutucu olmaktan çıkar.

Ada hakkında nasıl bilgi sahibi olabilirim? 

Adaya daha önce gidenlerden tavsiyeler alarak yüzeysel olarak da olsa bir fikir sahibi olabiliriz ama unutmamalısınız ki  adaya gemiyle giden ile otobüsle gitmeye çalışıp gidemeyenin anlattığı ada yolculuğu farklı olacaktır. Demem o ki, başkasından aldığınız fikirler, adı üstünde, yalnızca fikirdir ve özneldir. Yalnızca bir fikir olarak değerlendirmeniz gerekir. Bir diğer yol da adanın fotoğraflarına bakmak olabilir ki bunu sınav olarak ele alırsak çıkmış sınav sorularına bakmak diyebiliriz. Sınavı tanımak deyince aklınıza konular, soru tipleri, konu dağılımı ve çıkmış sorulara aşinalık durumu gelmeli. Elbette tamamen bilemezsiniz ama her sınav genel bir çerçeve içerisinde hazırlandığından dolayı bir fikir sahibi olmanız kolaylaşacaktır. Bu sayede de önünüze çıkabilecek tehlikelerden haberdar olma şansınız artacak ve daha hazırlıklı olduğunuz için olabildiğince az hasarla durumun içinden çıkabileceksiniz.

Adayla ilgili öğrenmem gerekenleri öğrendim, şimdi ne yapacağım?

Şimdi şöyle bir bakalım, varış noktamızı seçtik, gidiş yolumuz da tamam. Peki sırada ne var? Yola çıkmaya hazırlanmak, tıpkı bavul hazırlamak gibi. Bavul hazırlamadan önce neler yaptığınızı bir düşünün. Bir ihtiyaç listesi hazırlayıp eksiklerinizi görüp gidermeye çalışırsınız, değil mi? İşte konu sınav olunca da yapmanız gereken tam olarak bu.

Bir konu listesi çıkarın ve hangi konuların sizde eksik olduğunu belirleyin. Listenin uzunluğu sizi korkutmasın, unutmayın ki yolculuk bir süreçtir, henüz ışınlanmayı bulamadığımız için anında etkiyi bekleyemeyeceğimizi aklınızdan çıkarmayın, yani eksikleri tamamlama imkanınız olacağını unutmayın. Bu listeyi süreç boyunca aktif olarak kullanmak size ne kadar yol geldiğinizin somut bir kanıtı olacağı için gözünüzün önünde tutmanızı ve vazgeçmek için fazla şey başardığınızı görmenizi tavsiye ederim.

*(Konu listesinin en verimli takibini yapabilmek için tavsiyem ve örnek tablo görseli alt kısımda, okumaya devam edin.) 

Unutmayın ki bütün gezginlerin bir seyir defteri  vardır ve bu defterde kendi ve kendinden önceki gezginlerin  başından geçen olayların, tekrar karşılaşabileceği sorunların çözümlerinin kaydını tutar. Bunun sınav versiyonu ise kafa defteri olarak adlandırılabilir. Kafa defteri, önemli formülleri, kapsül bilgileri, karıştırdığınız ama testlerde tekrar tekrar karşılaştığınız konuları kaydettiğiniz ve sürekli yanınızda taşıyabileceğiniz –taşımanız gereken- bir not defteri olarak tanımlanabilir. Buna ek olarak çözemediğiniz veya beğendiğiniz soruları kesip yanına çözümünü kendinize anlatarak yazdığınız bir defter veya dosyanızın olması eksiklerinizi tamamlamak adına oldukça güzel bir tekniktir. Ama altını çizmek isterim ki bu defter veya dosyanın varlığı değil, düzenli tekrarının yapılması bu tekniği verimli kılar.

Evet, sevgili yol arkadaşlarım. Bugün hedefimize doğru yolculuğa çıkmak için bavullarımızı hazırladık ve yola çıkmamızı engelleyen hiçbir şey kalmadı. Bir sonraki yazıda yolda neler yapacağımızı konuşacağız. O zamana kadar listeleri ve bavulları hazırlayın, kendinize iyi bakın!

Not:  Eğer tabloyu dolu veya boş halde pdf olarak isterseniz yorumda belirtebilirsiniz, olabildiğince çabuk dönüş sağlamaya çalışacağım. 🙂

Editör: Astropower – 22.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Polisiye Arayanlara: The Mentalist!

    Tetrakromat Nedir? Tetrakromat İnsanlar