içinde

Bilim İnsanlarından Volkanik Patlama Uyarısı

Massive Volcano Eruption. A large volcano erupting hot lava and gases into the atmosphere. 3D Illustration.

Bilim insanları, bu yüzyılda dünyayı değiştirecek devasa bir volkanik patlamanın olacağını açıkladı! “İnsanlık buna HAZIR DEĞİL” diyerek tüm dünyayı uyarıyor.

  • Yeni bir çalışma, bu yüzyıl için 7 büyüklüğünde bir patlamanın bir olasılık olduğunu belirledi.
  • Benzer patlamalar ani iklim değişikliğine neden oldu ve medeniyetleri yok etti
  • Ancak İngiltere’nin önde gelen volkanologlarından biri, ‘ne yazık ki’ hazırlıksız olduğumuzu söylüyor.

Bilim adamları, bu yüzyılda dünyanın iklimini dramatik bir şekilde değiştirebilecek ve milyonlarca hayatı tehlikeye atabilecek büyük bir volkanik patlama olasılığının altıda bir olduğuna inanıyor.

Hunga Tonga-Hunga Ha’apai yanardağı Ocak ayında Güney Pasifik Okyanusu’ndaki Tonga kıyılarında patladığında, patlama o kadar büyüktü ki, tsunamiler Japonya, Kuzey Amerika ve Güney Amerika kıyılarını vurdu ve Tonga’nın kendisi neredeyse eşit hasar gördü.

Ancak Kopenhag’daki Niels Bohr Enstitüsü’ndeki bir ekip tarafından Grönland ve Antarktika’daki buz çekirdeklerinin analizi , Ocak ayında kaydedilenden 10 ila 100 kat daha büyük olabilen 7 büyüklüğünde bir volkanik patlamanın bu yüzyıl için belirgin bir olasılık olduğunu açıkladı.

Geçmişte bu büyüklükteki patlamalar, ani iklim değişikliğine ve medeniyetlerin çöküşüne neden oldu.

Yine de İngiltere’nin önde gelen volkanologlarından biri bugün dünyanın böyle bir olaya ‘ne yazık ki’ tüm dünyanın hazırlıksız olduğu konusunda uyardı.

Birmingham Üniversitesi’nde volkanoloji doçenti olan Michael Cassidy, Nature’a şunları söyledi : “Büyük çaplı patlamaların küresel etkilerini hafifletmek için koordineli bir eylem veya büyük ölçekli yatırım yok.

‘Bunun değişmesi gerekiyor.’ 

Bilim insanları, bu yüzyılda dünyanın iklimini dramatik bir şekilde değiştirebilecek ve milyonlarca hayatı tehlikeye atabilecek büyük bir volkanik patlamanın altıda bir şansı olduğuna inanıyorlar.

Cassidy, NASA ve diğer ajansların, başka bir deyişle, bir asteroidin veya başka bir kozmik merminin dünyaya çarpmasını önlemek için ‘gezegen savunması’ planlaması için yüz milyarlarca dolar fon aldıklarını söylemlerine ekledi.

Ancak, büyük ölçekli bir volkanik patlamanın ardından meydana gelebilecek tahribata karşı korunmaya adanmış küresel bir programın da olmadığını belirtti. “Bu, asteroit ve kuyruklu yıldız çarpmalarının bir araya gelmesinden yüzlerce kat daha olası bir şey”, diyerek açıklamalarına ekledi.

Son patlama 1815’te Endonezya’nın Tambora kentinde meydana geldi ve birkaç gün içinde 100.000’den fazla insanı öldürdü, ancak etkileri dünya çapında milyonlarca kişi tarafından da hissedildi.

Volkan havaya o kadar büyük miktarda kül püskürttü ki, 1815 yılı dünyanın ortalama sıcaklığı bir derece düştüğü için ‘yazsız yıl’ olarak bilinmeye başladı.

Küresel iklimler üzerindeki bu olumsuz etki, Çin, Avrupa ve Kuzey Amerika’da yaygın mahsul kıtlığına neden olurken, şiddetli yağmurlar ve seller kolera’nın Hindistan, Rusya ve diğer birçok Asya ülkesine yayılmasına da neden oldu.

Cassidy, günümüzün çok daha yoğun nüfuslu ve birbirine bağlı dünyasında, benzer bir patlamanın artık sayısız insanı öldürebileceğini ve küresel ticaret yollarını durma noktasına getirerek dünyanın diğer tarafında vahşi fiyat artışlarına ve kıtlıklara neden olabileceğini söyledi.

Profesör, dünya hükümetlerinden afet planlaması ve potansiyel patlama tehditlerinin izlenmesi için fonları artırmalarını istedi, özellikle de yükselen deniz seviyeleri ve buzulların erimesi nedeniyle büyük ölçekli patlamaların olasılığı artacağından bahsetti.

Cassidy’ye göre, 1950’den bu yana volkanik patlamaların sadece yüzde 27’si sismometrelerle ölçülebiliyor.

Cassidy, “Bize göre, büyük patlamalara yanıt verecek yatırım, planlama ve kaynak eksikliği pervasız” dedi. ‘Tartışmalar şimdi başlamalı.’

Editör: Astropower – 18.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Ece Altaylıgil tarafından yazıldı

İngilizce öğretmeni, 3 kitap yazarı ve anne.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Hayallere Çekilen Sınır: Tatar Çölü

    Onların Genleri, Bilinmeyen Üçüncü Bir İnsan Türünün DNA’sını Taşıyor