Bilim adamları ıspanağa e-posta göndermeyi öğretti ve bu bizi iklim değişikliği konusunda uyarabilir.
Fütüristik bir bilimkurgu filminden fırlamış gibi görünebilir, ancak bilim adamları e-posta gönderebilen ıspanak bitkileri üretmeyi başardılar.
ABD’deki MIT’deki mühendisler, nanoteknoloji sayesinde ıspanağı patlayıcı maddeleri tespit edebilen sensörlere dönüştürdüler. Bu bitkiler daha sonra bu bilgiyi kablosuz olarak bilim adamlarına geri iletebilir.
Ispanak kökleri, kara mayınları gibi patlayıcılarda sıklıkla bulunan bir bileşik olan yeraltı suyunda nitroaromatiklerin varlığını tespit ettiğinde, bitki yapraklarındaki karbon nanotüpler bir sinyal yayar. Bu sinyal daha sonra bir kızılötesi kamera tarafından okunur ve bilim adamlarına bir e-posta uyarısı gönderilir.
Bu deney, elektronik bileşenlerin ve sistemlerin tesislere dönüştürülmesini içeren daha geniş bir araştırma alanının parçasıdır. Teknoloji “bitki nanobiyonikleri” olarak bilinir ve bitkilere yeni yetenekler kazandırma sürecidir.
Araştırmayı yöneten Profesör Michael Strano, “Bitkiler çok iyi analitik kimyagerlerdir” diye açıklıyor. “Toprakta geniş bir kök ağına sahipler, sürekli olarak yeraltı suyunu örnekliyorlar ve bu suyu yapraklara taşımak için kendi kendilerine güç sağlamanın bir yolu var.”
“Bu, bitki/insan iletişim engelini nasıl aştığımızın yeni bir göstergesi” diye ekliyor.
Çevresel potansiyel nedir?
Bu deneyin amacı patlayıcıları tespit etmek olsa da, Strano ve diğer bilim adamları, araştırmacıları kirlilik ve diğer çevresel koşullar hakkında uyarmak için kullanılabileceğine inanıyor.
Bitkilerin çevrelerinden emdikleri çok miktarda veri nedeniyle, ekolojik değişiklikleri izlemek için ideal bir konumdadırlar.
Bitki nanobiyonik araştırmalarının ilk aşamalarında Strano, bitkileri kirleticiler için sensörler yapmak için nanopartiküller kullandı. Bitkilerin fotosentez yapma şeklini değiştirerek, yanmanın neden olduğu bir kirletici olan nitrik oksidi tespit etmelerini sağladı.
Strano, “Bitkiler çevreye çok duyarlı” diyor. “Bizden çok önce bir kuraklık olacağını biliyorlar. Toprak ve su potansiyelinin özelliklerindeki küçük değişiklikleri tespit edebilirler. Bu kimyasal sinyal yollarından yararlanırsak, erişilecek çok sayıda bilgi var.”
Araştırmacılara e-posta göndermekle meşgul olmadığında, ıspanak aynı zamanda yakıt hücrelerini verimli bir şekilde çalıştırmanın anahtarını da elinde tutuyor gibi görünüyor.
Amerikan Üniversitesi’nden bilim adamları, ıspanak karbon nano tabakalara dönüştürüldüğünde, metal-hava pillerini ve yakıt hücrelerini daha verimli hale getirmeye yardımcı olmak için bir katalizör işlevi görebileceğini keşfetti.
Makaleyi yöneten Profesör Shouzhong Zou, “Bu çalışma, doğal kaynaklardan oksijen indirgeme reaksiyonu için sürdürülebilir katalizörlerin yapılabileceğini gösteriyor” diye açıklıyor.
Metal-hava pilleri, akıllı telefonlar gibi ticari ürünlerde yaygın olarak bulunan lityum iyon pillere göre daha enerji verimli bir alternatiftir.
Ispanak, katalizör görevi gören bileşiklerde önemli elementler olan demir ve nitrojen bolluğu nedeniyle özel olarak seçilmiştir. Araştırmacılar, ıspanağı yıkamak, suyunu sıkmak ve öğüterek toz haline getirmek, yenilebilir formundan işleme uygun nano tabakalara dönüştürmek zorunda kaldı.
Zou şunları ekliyor: “Test ettiğimiz yöntem, yenilenebilir bir biyokütle olan ıspanaktan oldukça aktif, karbon bazlı katalizörler üretebilir. Aslında, hem aktivite hem de stabilite açısından ticari platin katalizörlerinden daha iyi performans gösterdiğine inanıyoruz.”
MIT mühendisleri, “bitki nanobiyonikleri” olarak bilinen niş bir bilim alanında deneyler yaptılar ve rapora göre, ıspanak köklerinin “yeraltı sularında nitroaromatiklerin varlığını tespit edebildiğini keşfettiler. yapraklar bir sinyal yayar.” Bu sinyal daha sonra bir kızılötesi kamera tarafından alınabilir ve bilim adamlarını uyarmak için bir e-posta gönderilebilir.
Deney bulguları 2016’da yayınlandı, ancak araştırma kısa süre önce manşetlerde yeniden ortaya çıktı ve konuyu Twitter’da hemen trend haline getiren sosyal medya kullanıcıları arasında ilgi uyandırdı.
Editör: Astropower – 18.08.2022
Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!
Ispanak: uyudun mu?
😂😂😂
Bu teknik bu buluş bize geldi mi ?. Kaç yıl sonra gelecek acaba ? İlginç ve güzel içerik. Emeğinize sağlık.
Önümüzdeki dönemde bitkilerin de teknolojiye katkı sağlaması demek. Mükemmel bir buluş bence.
Evet kesinlikle, başlığı okuyup komik bulanların yanı sıra, harika bir buluş
Çok ilginç
Yine ilginç bir içerikle karşımızdasınız! Nasıl akla gelmiş böyle bir şey ayrıca ya
Ispanak çok güçlü bir sebze 🤣