içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

Televizyon Tarihinin Unutulmaz Okul Dizileri

Her sezonun vazgeçilmez dizilerinden biri de okul dizileridir. Fakat son dönemlerde bu dizilerde ağırlıklı olarak şiddet görürüz. Fakir mahallede yaşayan çocuklar kardeşçe yaşarken, zengin ailelerin çocukları ise, tam tersidir. Şımarıktırlar ve lüks arabalardan inmezler. Okulda fakir çocukları darp ederler, soyup videoya çekerler ve gördükleri her yerde genelde yüksek sesle rencide edici laflarla küçük düşürürler. Okul yönetimi sessizdir. Çünkü okulun itibarı her şeyden önemlidir.

Peki, hep böyle miydi okul dizileri? Şımarık, zengin çocuklarının terör estirdiği, herkesin gözü önünde tekmelediği bir yer miydi? Tabi ki hayır. Kardeşlerimiz bilmez ama biz çok iyi biliyoruz. Okul dizilerinin aslında kardeşliği, dostluğu anlattığı yılları çok özlüyoruz. Gelin hem özlem giderelim, hem de kardeşlerimize gerçek okul dizilerini tanıştıralım.

Çılgın Bediş (1996-2001)

Başrollerini müzisyen, oyuncu Yonca Evcimik’in ve Cenk Torun’un paylaştığı Çılgın Bediş dizisi, çocukluğumuzun ilk okul dizisi. Adını duyunca jeneriğini ezbere söylerdik. Kızların hayali ”Çılgın Bediş” olmaktı. Tolga’ya olan aşkını anlatır dururduk. Hem arkadaşlığı, hem de aşkı ile gönlümüzün fenomeni olmuştur. Gönlümüzü kazanan oyuncu kadrosu, Çiçek Dilligil, Selahattin Taşdöğen, Sonay Aydın, Gülçin Hatıhan, Rıza Sönmez, Kaya Olgar. Yoktu o zaman işimiz, gücümüz. Çünkü sen vardın, Çılgın Bediş.

Koçum Benim (2002-2004)

Başrolünü değerli oyuncu Tarık Akan’ın oynadığı Koçum Benim, bize basketbolu ve birlikte daha kuvvetli olunacağını öğreten harika bir dizidir. Dizi özel bir lise de geçse de, öğrenciler aralarında tartışma yaşasa bile, kimse kimseyi damdan aşağı atmamıştır. Sonuçta barışılır ve o maç kazanılır. Daha da önemlisi, dostluk kazanır. Ayrıca dizi bize birbirinden yetenekli oyuncuları tanıştırmıştır. İşte yıldız oyuncu kadrosu, Zihni Göktay, Ebru Cünbeyoğlu, Ozan Güven, Yunus Günce, Nehir Erdoğan, Engin Altan Düzyatan, Yasemin Ergene, Selin Demiratar ve İsmail Hacıoğlu. Konu açılmışken, hem oyunculuğu, hem de eğitmenliği, daha değerlisi dik duruşu ile gönlümüzde önemli bir yere sahip olan Tarık Akan’ı saygı ve özlemle anıyorum. Seni unutmayacağız.

Lise Defteri (2003-2004)

Çekimleri, İstanbul Kabataş Erkek Lisesi’nde gerçekleşen dizide yaşanılan sıkıntılara ve saklanılan sırlara rağmen, hiç bitmeyen arkadaşlık başroldedir. Her ne kadar dram olsa da, yüzleri gülümsetmeyi de eksik etmemişlerdir. Ayrıca yürüme engeli olmasına rağmen eve kapatılmak yerine, okulda arkadaşları yanında olan öğreniciyi ”Emre Altuğ” canlandırmıştır. Koçum Benim dizisinde olduğu gibi, Lise Defteri dizisi de sonraki yıllarda da sıklıkla adlarını duyacağımız oyuncuları bize tanıtmıştır. Genç yetenek defterine adını yazdıran oyuncu kadrosu, Ece Erken, Arda Kural, Sinem Kobal, Sarp Levendoğlu, Selin Demiratar, Dağhan Külegeç, Yağmur Atacan, Ferdi Kurtuldu, Şebnem Schaffer. Bu sağlam kadrodan böyle bir dizi çıkardı zaten ve beğeniyle izledik.

Kampüsistan (2003-2004)

Bu dizi üniversite yıllarında geçmiştir. Kısa da sürse, yazının başrolü olan arkadaşlığı ve aşkı bize yaşatmıştır. Oyuncu kadrosunu, Kaan Urgancıoğlu, Göksun Çam, Tuğçe Kazaz, Burak Altay, Engin Hepileri, Aylin Kontante gibi değerli isimler oluşturmaktadır.

Hayat Bilgisi (2003-2006)

İdealist bir öğretmen olan Afet Güçverir hayatı boyunca köy köy, kasaba kasaba dolaşmıştır ve yeni görev yeri İstanbul Rıdvan Kanat Lisesi’dir. Lisede parayı çok seven bir de müdür vardır. Okula ilk geldiği günden itibaren hem yeni hayat mücadelesi, hem kardeşi Kerem’i okutma çabası, hem de müdüre karşı direnişini görmekteyiz. Arkadaşlığın yanı sıra eğitim sistemini eleştiren ve güçlü bir kadın hikayesini anlatan dizinin oyuncu kadrosu: Kerem Kupacı, Paşhan Yılmazel, İpek Erdem, Gökçe Bahadır, Yıldız Asyalı, Ulvi Alacakaptan ve Perran Kutman.

Okul dizilerinin listesi çok uzun ama bu dizlerin hayatımızdaki yeri ayrı olduğu için bunları sizler de paylaşmak ve tekrar hatırlamak istedim. Okul dizileri bir zamanlar nasıldı, şimdi nasıl? Bunun karşılaştırmasını yapabilmek için geçmişte bir geziye çıktık. Umarım bir gün yine bu tatta, bu samimiyette, şiddetin değil, kardeşliğin olduğu dizleri tekrar ekranlarda görebiliriz.

Sağlıcakla Kalın.

Editör: Sümeyye Özmen – 11.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

Selin Sabcıoğlu tarafından yazıldı

Merhaba,
Adım Selin Sabcıoğlu. 22 Şubat 1990 tarihinde, Ankara'nın Polatlı ilçesinde doğdum. Üç kız kardeşiz, ben ortancayım. İlkokul ve liseyi Polatlı'da okudum. Lise mezunuyum. 20 yaşından bu yana yazmayı seviyorum. Şiir ve deneme yazıları yazıyorum. Kültür Çıkmazı e-dergisinde gönüllü yazarlık ve sanatçılarla söyleşiler yaptım. Karaborsa Şiirler, Empati proje kitaplarında şiirlerim ve yazım yayınlandı.
Bunların haricinde resim yapmayı ve müzik dinlemeyi seviyorum. Ailemle birlikte Muğla'nın Dalaman ilçesinde yaşıyorum ve el emeği ürünler üretiyoruz.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Partenogenez Üreme: Kaliforniya Akbabaları Çiftleşmeden Çoğalabildi!

    Cengiz Han’ın DNA’sı Birçok Kişinin Kanında Geziyor; Belki Senin Bile