içinde

MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

Pika Sendromu Nedir? Taş Yeme Hastalığı

Pika Sendromu; adı henüz ülkemizde çok yaygın olmasa da, hastalığın birçok insanda var olması durumudur. Bilinen en belli başlı sebebi ise, vücuttaki eksik olan vitaminden kaynaklanıyor olmasıdır. Bu konu ile ilgili çok yoğun araştırmalar yapılmıştır. Bu hastalık neden ortaya çıkar? Kimlerde görülür? Tedavisi var mı? gibi sorulara da yanıtlar aranmaya başlanmıştır.

Peki nedir Pika Sendromu?

Öncelikle Hipokrat’tan tanımlanan “yenilebilecek olmayan nesneleri yemek ve istemek” durumunun, bir çok madde ve nesneyi, (sabun, toprak, kaya, taş, kömür, kil, tebeşir, saç gibi besin değeri içermeyen maddelerin) tüketilmek istenmesiyle oluşan sendromdur.

Diğer bir deyişle ise, yeme bozukluğudur. Sendromun ismi, Latince’de ‘saksağan’ olarak bilinen ve önüne gelen her şeyi yemesiyle bilinen bir kuş türü olan ‘Pica’dan türemiştir. Bu olay daha çok çocuklarda ve hamilelerde görülmektedir.

PİKA SENDROMU NEDEN OLUR?

Pika sendromu, genel olarak demir eksikliği anemisi ve yetersiz beslenme sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra hamilelik de oldukça etkilidir. Vücudun önemli bir minerak veya vitamin eksikliğini gidermek istemesi sonucu görülen bu sendrom, anemi ve yetersiz beslenme dışında şizofreni nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir. 

PİKA SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Birden çok belirtisi olan bu sendromun, en bilindik belirtisi karın ağrısıdır. Çoğunlukla çocuklarda görülen bu sendrom, gün boyu karın ağrısına neden olabilmektedir. Pika sendromunun diğer belirtileri arasında ise; Kabızlık, İshal, Dışkıda Kan ve Mide Ülseri bulunmaktadır.

Pika Sendromu, besin olmayan maddelerin yenmesi sonucunda, dışkıda kan oluşmasına neden olabilmektedir.

PİKA SENDROMU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Bu sendrom daha çok çocuklarda görüldüğünden dolayı, öncelikli olarak ebeveynleriyle konuşulmalıdır. Besin olmayan maddelerin yenilmemesi gerektiğini, çocuklarıyla yakından ilgilenerek erkenden müdahale edilmesi ilk tedavidir. Ayrıca çocukların bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve dengeli beslenme alışkanlığını yeniden kazandırılması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Gerektiği yerde bir pedagojik ve psikolojik yardım da alınabilir.

Pika sendromu şüphesinin oluşması için belirtilerin bir ay süresince sürmesi gerekmektedir. Bu bir aylık sürecin ardından Amerikan Psikiyatr Birliği tarafından hazırlanmış olan DSM-5 (The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders – Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı) kriterleri ile tedavi yapılması gerekmektedir. Kişinin tüm değerleri ölçülür ve kan ya da mineral değerlerinin normal olup olmadığı araştırılır. Elde edilen veriler ile birlikte gerekli tedaviler uygulanmaya başlar.

Rapor Et

Danışman

Ece Altaylıgil tarafından yazıldı

İngilizce öğretmeni, 3 kitap yazarı ve anne.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Ruhumuzun Kası Psoas

    Akreplerin İlginç Özellikleri