içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

Saçları Doğal Olarak Yeniden Uzatmanın 7 Yolu

Her insan daha uzun ve daha sağlıklı saçları olmasını ister. Saç, gerek hayvan gerek insan olsun memelileri memeli yapan unsurlardan biridir. Saçlarımız vücudumuzdan dökülen ölü hücrelerden daha fazla dökülmektedir. Genellikle saç dökülmesinin yaşlanmanın doğal bir parçası olduğu düşünülür.

Pek çok insan, yaşlılığa kadar gür saçlarını korumayı ve birçok insan da, basit doğal bitki ilaçları ile dökülen saçlarını yeniden büyütmeyi başarabilmişlerdir. Bilimsel araştırmalara ve kişisel deneyimlerle  saçları sağlıklı şekilde uzamasını sağlayan yedi basit, uygun fiyatlı, doğal çare bulunmaktadır.

  • Soğan suyu

Soğan suyunun saç dökülmesini iyileştirmeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Soğanlar, sağlıklı cilt ve saç üretimindeki rolü nedeniyle güzellik minerali olarak ün yapmış kükürt bakımından zengindir. Soğanlar uzun zamandır tıbbi bir gıda olarak kabul edilmiştir. Çin bahçelerinde soğanın 5.000 yıl önce büyüdüğüne dair kanıtlar var. Eski Mısır’da soğana o kadar saygı duyulurdu ki, firavunlarla birlikte gömülürdü. Ancak tıbbi geçmişine rağmen, soğanın patentini kimse alamadığından, arkasında çok az bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Dermatoloji Dergisi’nde  yayınlanan 2002 tarihli bir çalışma, düzensiz bir saç dökülmesi durumu olan alopesi tedavisinde soğan suyunun etkinliğini test etmek için deney tasarlanmıştır.

Deneyde, 48 hasta iki gruba ayrıldı. 24 hastadan oluşan ilk grup, iki ay boyunca günde iki kez soğan suyu tedavisi kullandı. Diğer grup, sadece musluk suyunu kullandı. Soğan suyu kullanan grupta, tedaviden iki hafta sonra saçların yeniden çıktığı kaydedildi. Altı hafta sonra, grubun tamamını saçları %87 oranında belirgin şekilde saçları uzadı ve yeni saç oluşumu saptandı. Musluk suyu kontrol grubunda, sadece 2 hastada (%13) lük saç uzaması saptandı. Soğan suyu kullanan herkeste olumlu sonuçlar alındığı görünmektedir.

Kükürt Çözeltisi

Görünüşe göre soğanlara tıbbi fayda sağlayan şey, yüksek kükürt içeriğidir. Kükürt, yumurtalardaki ve çürüyen yiyeceklerdeki kokulu bileşen ve duman yığınlarından kaynaklanan kirliliğin ana bileşeni olarak kötü bir üne sahip olabilir (kükürt, duman yığınlarının beyaz görünmesini sağlayan şeydir), Ancak kükürt vücudunuzun hemen hemen her işlevi için kritik öneme sahiptir. Kükürt, Kalsiyum ve Fosfordan sonra insan vücudunda en bol bulunan üçüncü mineraldir. Kükürt aynı zamanda güzellik minerali olarak da bilinir ve bunun nedeni saçınız ve tırnaklarınızdaki ana bileşen olmasıdır. Kükürt ayrıca kan dolaşımını iyileştirir ve kanınızdaki besinlerin saç köklerine ulaşmasını sağlayarak sağlıklı yeni saç hücreleri haline gelmelerini sağlar. Kükürdün antibakteriyel özellikleri ayrıca saç dökülmesine neden olabilecek kafa derisindeki enfeksiyonları da önler. Kükürt tavuk, balık, yumurta, kaşar, badem,  bezelye, kuru fasulye ve daha birçok besinde de bulunur. Şu gerçeği de göz ardı etmemek gerekir: saçlarda soğan suyu kokusunun giderilmesi uzun zaman almaktadır. Çalışan kişilerde kullanım çok pratik olmamaktadır. Aktarlarda satılan kükürtlü sabun kullanarak da hemen hemen aynı sonuca ulaşabilirsiniz.

  • Sarımsak

Soğanın yapabileceğinin daha iyisini sarımsak yapabilir. Kan pıhtılarını önlemek için soğan ve sarımsak üzerinde yapılan araştırmalar, sarımsağın önemli ölçüde daha güçlü olduğunu ortaya çıkardı. Indian Journal of Dermatology and Venereology’de yayınlanan bir araştırma, sarımsak uygulamasının soğan gibi saç büyümesini teşvik edip etmediği üzerinde durdu.. Bu sefer 40 hasta 20’şer kişilik iki eşit gruba ayrıldı ve tedavi üç ay boyunca günde iki kez yapıldı.gruplardan biri sarımsak, diğeri topikal kortikosteroid aldı. Çalışmanın sonunda sarımsak kullanan hastaların %95’inde (19hastada) ve kortikosteroid grubundaki hastaların sadece %5’inde “iyi ve orta düzeyde yanıtlar” gözlendi. Saç uzamasında sarımsağın çok etkili olduğu gözlemlendi.

Sarımsak gerçekten saç için çok etkilidir. Halk arasında saçkıran olan kişilere sarımsağı ikiye bölüp saç derisine sürülmesi tavsiye edilmektedir. Bu tavsiyeye uyan kişilerin etkili sonuçlar aldığı bilinmektedir.

  • Aloe vera

Soğan ve sarımsak gibi, Aloe vera da saçların yeniden büyümesine yardımcı olma yeteneğiyle övülen eski bir tıbbi gıda bitkisidir. Aloe Vera, güzellik bitkisi olarak ününü kazanmıştır. Aloe ayrıca saç köklerine kan akışını uyaran kükürt bakımından da yüksektir ve sağlıklı saç büyümesi için gerekli olanlar da dahil olmak üzere 20 vitamin ve mineral içerir. Aloe’nin sarımsak ve soğan gibi antibakteriyel özellikleri, saç köklerine zarar verebilecek enfeksiyonlara karşı koruma sağlar ve saç derisinde yeni saç büyümesini sınırlayan bir faktör olabilecek yağ birikmesini önlemeye yardımcı olur. Aloe’den maksimum faydayı elde etmek için, Bir Aloe bitkisine erişiminiz varsa, bir şişeden değil, bitkiden gelen taze jeli kullanın.

  • Acı biber

Kızılderililer, 9.000 yıl öncesine dayanan kırmızı biberi yiyecek ve ilaç olarak kullandılar. Utah Üniversitesi Sağlık Kütüphanesine göre, kırmızı biberin “tıbbi olarak geçerli” kullanımlarından biri, cilde uygulandığında kan akışını artıran bir maddedir. Saç büyümesi, daha fazla saç hücresi üretebilmeleri için saç köklerine besin sağlayan kana bağlıdır. Kan dolaşımını ve özellikle kafa derisine kan akışını artıran herhangi bir madde veya eylem saç büyümesine fayda sağlamalıdır. İçeriğinde acı biber bulunan tentür yada saç maskeleri tarifleri bulunabilir. Acı biberi doğrudan saça uygulamak saç derinizin yanmasına sebep olabilir. Cilt için yakıcı yağları zemine zeytinyağı sürerek uygulayanlar bulunmaktadır. En iyisi acı biberi tüketerek içten fayda sağlanabilir.

  • Tarçın

Tarçın, dünyadaki en yaygın şifalı bitki gıdalarından biridir. Kanıta Dayalı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp’ta yayınlanan tarçınla ilgili bilimsel araştırmalarda:

”Tarçın, antioksidan, antienflamatuar, antidiyabetik, antimikrobiyal, antikanser, lipid düşürücü ve kardiyovasküler hastalık düşürücü bir bileşik olmasının yanı sıra, Parkinson ve Alzheimer hastalıkları gibi nörolojik bozukluklara karşı da aktiviteleri olduğu bildirildi.”

Allure Magazin  2013 tarihli bir makalesinde Catherine Devine, “Saçlarımın normalden biraz daha ince göründüğünü fark ettim. Stilistim bana ”saçın diplerine biraz tarçın yağı sürün. Bu saç büyümesini teşvik edecek” dedi.

New York’taki Mount Sinai Hastanesi’nde klinik dermatoloji profesörü yardımcısı olan dermatolog Francesca Fusco’ya hastalarının tarçın yağından olumlu sonuçlar aldıklarını bildirdiğini belirtmektedir.

Beauty YouTuber Beautyklove, sağlıklı saçları teşvik ettiği bilinen diğer iki bileşen olan çay ağacı ve hindistan cevizi yağlarını da içeren, saç büyümesi için tarçın yağı yapımıyla ilgili güzel bir karışım hazırlamıştır. Kendi rutinine gelince, diyor ki:

“Tarçın yağı ve acı biber yağını saçlarıma friksiyon yaparak kullanıyorum.”

Saçları inkar edilemez derecede uzun ve sağlıklı, takipçilerine bunu da çare için harika bir tavsiye haline getiriyor.

  • Saç derisi masajı

Kafa derisi masajından gelen germe kuvveti, kafa derisi üzerindeki genlerin ifadesini gerçekten değiştiriyor. Muhtemelen bu değişiklikler, daha fazla besinin saçın yapıldığı foliküllere ulaşmasına yardımcı olur ve bu çalışmanın gösterdiği artan kalınlığa yol açar. Japon yaptığı gibi gibi günde 3-4 kez 1-3 dakika veya günde bir kez dört dakika boyunca kafa derinizi sıkıca uyarmak için beş parmağınızı kullanın.

  • Diyet

Diyet içermeyen saçların yeniden büyümesiyle ilgili herhangi bir tartışma kesinlikle eksiktir, ancak bu belki de ele alınması gereken en büyük konudur. Güzel, kalın ve parlak saçlar yetiştirmek için vücudumuzun uygun miktarda besine ihtiyacı vardır. Besinler açısından zayıf bir diyet yapıyorsanız, vücudunuz saçınızın, cildinizin ve tırnaklarınızın dökülmesine kadar diğer temel işlevler için beslediğiniz az miktarları kullanmak zorunda kalabilir.

Pişirmenin bazı besin maddelerini, özellikle de saç büyümesi için belki de en önemli mineral olan sülfürü yok ettiğini unutmayın. Soğan, sarımsak, aloe vera ve turpgillerden sebzeler, organik kükürtün harika kaynaklarıdır. Bol miktarda çiğ meyve ve yeşillik de dahil olmak üzere tam bitkisel gıdalardan zengin bir diyet tüketmek, vücudunuzun sağlıklı saçlar oluşturmak için ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri almasını sağlamanın en iyi yoludur.

Çiğ gıdalar açısından zengin sağlıklı bir diyeti yukarıda önerilenlerle birleştirmek, saçınızın sevdiğiniz bukleleri yeniden kazanmasına yardımcı olacaktır.

Editör: Astropower – 29.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Netflix’in En İyi Antoloji Dizisi: The Sinner 🎬

    Müziğin Simyacısı: MARK ELİYAHU