içinde

Yengeçler Viskiye Dönüşüyor!

Bir içki fabrikası istilacı yengeçlerle onları viskiye dönüştürerek savaşıyor

Onlar küçük. Onlar yeşil. Onlar kabuklular. Ve şimdi, viski içindeler!

Yeşil yengeçler, 200 yıldan fazla bir süredir Kuzey Amerika’nın deniz ekosistemlerini rahatsız eden istilacı zararlılardır. Bir New Hampshire içki fabrikası, onları yeşil yengeç aromalı viski yapmak için kullanarak bu sorunu kendi lehlerine çeviriyor. Yeşil yengeçler o kadar bol ki, nüfusu kontrole almak için viskiden çok daha fazlası gerekecek, ancak bazıları bu konuya farkındalık getirmenin yaratıcı çözümlere yol açacağını umuyor. Bakalım yengeçlerin viski dışında daha hangi alanlarda kullanılacağını göreceğiz.

Tamworth Distilling’in Crab Trapper viskisi, lezzetinin bir kısmını New Hampshire kıyılarında yakalanan yeşil yengeçlerden alıyor. Yengeçler, 1800’lerde Avrupa’dan gelen gemilerle Amerika Birleşik Devletleri’ne gittiler. Burada tonlarca kabuklu deniz hayvanı yiyorlar ve haliçler ile balık habitatlarını yok ediyorlardı.

Söz konusu proje fikrinin sahibi Tamworth Distilling’in ürün geliştiricisi Will Robinson, yengeçlerin tıpkı bir restoranda sipariş edebileceğiniz diğer yengeçler gibi temizlendiğini ve hazırlandığını söyledi. Hijyene üst düzeyde önem verdiklerini belirtti.

Proje sahipleri, İnsanların yengeç viskisini duyduklarında denemeyi reddedeceklerini ama tatmalarını sağlayabilirseniz, çoğunlukla düşüncelerini tamamen değiştireceklerini düşünüyorlar.

İlk önce bir yengeç stoğu yapıyorlar. Ardından, bir vakum damıtıcı kullanarak damıtıyorlar (hassas sıcaklık kontrolü sağlayan bir cam makinesi)

Robinson, “Çılgın bir laboratuvar ekipmanına benziyor” diyor. Kaynattıkları zaman yok olacak olan lezzet ve aroma moleküllerini bu yöntemle koruduklarını ifade ediyorlar.

Stok, hardal tohumu, kişniş ve tarçın gibi baharatlarla karıştırılır ve daha sonra bir burbon bazı ile birleştirilir.

Robinson buna “düşünen, yudumlayan” bir içecek diyor. “Koku alma duyularınız aracılığıyla kendi algınızı keşfetmeniz içindir.”

Her bir şişe viski için yaklaşık yarım kilo yeşil yengeç kullanılır, ancak tek başına bir içki fabrikası yeşil yengeç popülasyonundan fazla bir üretim yapamaz. New Hampshire Üniversitesi’nde deniz biyoloğu ve balıkçılık uzmanı olan Dr. Gabriela Bradt, bunun nedeninin yengeç popülasyonunun kontrolden çıkmış olması gerçeğidir diye beyan ediyor.

“Muhtemelen Kuzey Amerika’da, en azından deniz dünyasında sahip olduğumuz en başarılı istilacı türlerden biri” diye belirtti. “Sadece bir yengeç, günde yaklaşık 40 midye yiyebilir. Böylece bunu bir bazilyonla çarparsınız ve artık midyeniz kalmaz.”

İklim değişikliği işleri daha da kötüleştiriyor. Daha sıcak okyanus sıcaklıkları, istilacı yengeçlerin gelişmesi için daha misafirperver ortamlar sunar.

Yine de Bradt, Crab Trapper gibi yaratıcı projelerin farkındalığı artırarak sorunu çözmeye yardımcı olabileceğini söyledi. Kendi araştırması, yeşil yengeçlerin nerede ve ne zaman tüy döktüğünü izlemeye yöneliktir. Buradaki fikir, onları tüy döktükten hemen sonra yakalarsanız, diğer yumuşak kabuklu yengeçler gibi pişirebilir ve daha fazla insanın yemesini sağlayabilirsiniz.

Şu anda, bir etki yaratacak kadar büyük ölçekte yeşil yengeçleri hasat etmeleri için ticari bir teşvik olmadığını söyledi. Ancak yengeci kullanan balık yemi, viski, balık sosu ve daha fazlası gibi yeni ürünlerin bunu değiştirebileceğini umuyor.

Viski, insanları bilgilendirmek için sadece “kanca” diyor Bradt. “Ve bunu ne kadar çok insan duyarsa, o kadar harika olur, yenilikçi bir fikre sahip olabilecek düzeyde zihinleri açar, henüz ulaşamadığımız daha fazla insana ulaşırız” diyerek kendi özelinde attığı bu adımın dünyaya ilham vereceğine inanıyor.

Editör: Fatih Düz – 25.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Sümeyye Özmen tarafından yazıldı

Gökçe Sultan'ın Diyarı kitabının yazarı
Türk dili ve edebiyatı öğretmeni
Calamus yayınevi genel yayın yönetmeni
NLP uygulayıcısı
Fikri firarda spiritüel okuyucu

YorumcuMakale YazarıVideo YapımcısıModeratörÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Okunmayan Mektupta Ne Yazıyordu?

    Evren Gerçekten Bizi Dinliyor Mu?