içinde

MuhteşemMuhteşem

Doğu Yücel’den Kimdir Bu Mitat Karaman?

Doğu Yücel’i Tanıyalım

1977 – İstanbul doğumlu olan Türk yazar ve senarist Doğu Yücel, çocukluk ve gençlik yıllarını İzmir’de geçirmiştir. İzmir Amerikan Koleji’nden sonra eğitim hayatına Dokuz Eylül Üniversitesi’nde devam eder. Mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi’nde Radyo, Televizyon ve Sinema üzerine yüksek lisans yapar. 1997 – 98 yıllarında katılmış olduğu öykü/hikaye yarışmalarında ödüllere layık görülür. Ödüllü öykülerinin de bulunduğu ilk öykü kitabı 2000’de yayımlanır. Çeşitli dergilerde kültür – sanat ve müzik üzerine yazılar yazmaya başlar. Yücel’in ikinci kitabı olan Hayalet Kitap” senaryolaştırılır ve Okul” filmi, korku – komedi türünde vizyona girer. 2006’da ”Küçük Kıyamet” senaryosu, 2011’de ”Varolmayanlar” kitabı, 2014’de öykü kitabı olan ”Güneş Hırsızları” ile sevenlerinin karşısına çıkar. 2017’de Can Yayınları tarafından piyasaya sürülen ‘’Kimdir Bu Mitat Karaman?’’ adlı kitabı, mizahı yüksek bir gerilim romandır.

 

 

Peki Gerçekten ”Kimdir Bu Mitat Karaman?”

Mitat Karaman; 1.64 boylarında, minyon ve çalıştığı ofiste oldukça silik bir tip olan başkahramanımız. İsminde ve soy isminde bulunan harf eksikliğiyle kafalarda soru işareti bırakan ve tek gecelik bir ilişkinin meyvesi Mitat… Beceriksiz, çoğu işini halledemeyen biri o.

Yücel’in tabiriyle: ‘’Daha adı konulurken düşen o harfle birlikte kırılmış, bozulmuş sanki.’’

Ama Mitat adındaki ”H” harfinin eksikliğini kabullenmiş. Bu durumu eksik yanlarının bir sembolü olarak görüyor. 36 yıldır görünmeyen, kimseye varlığını dahi hissettirmeyen Mitat, bir gecede tüm hayatının altını üstüne getiriyor. Sizce oldukça sıradan bir hayat süren bu sıradan karakterimiz ne yapmış olabilir de büyük bir değişim yaşamış olabilir?

 

Yer: Cennet Apartmanı, bir tarafının Yıldız Parkı’na bir tarafının ise İstanbul Boğazı’na baktığı tarihi bir apartman. 6 katlı olan bu eski apartmanın dairelerden birinde de Mitat yaşamakta. Darbe girişiminin üzerinden bir buçuk ay geçmiş olmasına rağmen hala etkisinin devam ettiği ve ülkenin endişesinin hala sürdüğü zamanlar…

 

 

Mitat her zamanki gibi o gece de tek başına evinde ve kanepesinde oturmuş televizyonda tartışma programı seyretmektedir. Siyaset programı izlemesine aldanmayın, Mitat sadece uykuya daha rahat dalmak için tartışma programları tercih eder. O gece izlediği program erken bitince çareyi yatağına gitmekte bulur. Mitat, uyku ve uyanıklık arasında cebelleşirken saatler 02.22’yi gösterdiğinde kapı zili çalar. Artık Mitat’ın ve Cennet Apartmanı sakinlerinin hayatı eskisi gibi olmayacaktır.

 

 

Mitat, kapıyı açma konusundaki tüm beceriksizliğini de sergiler. Diyafonla konuşma ya da konuşamama macerasının ardından Cennet Apartmanı’nda işlenen cinayet Mitat’ın hayatında yeni bir sayfa açar. Apartman yöneticisi Yıldız Hanım’ın ölümü ile Mitat yaşadığı apartmanla iletişim kurmaya başlar. Vefat eden komşu Yıldız Hanım’ın kocası Kadim Bey, apartmanın magazin sayfası Meryem Hanım, zemin kat sakini rastalı Eylem, ikinci katın çapkın kızı Ceylan ve diğerleri…

Mitat’ın bu cinayette payı ne? Gerçekten gece açtığı kapıdan içeri giren kişi mi öldürmüş Yıldız Hanım’ı? Peki Mitat bu olayları çözerken kendini nasıl bir yolculuğun içinde buluyor?

Cinayet, kara mizah ve yetişkin bir adamın kendini yeniden keşfetme sürecine şahit olacağınız bir roman Kimdir Bu Mitat Karaman?” Okurken çoğu yerde güleceğiniz ve sonuna kadar ”katil kim?’‘ diye merak edeceğiniz bir hikaye. 7 günlük bir süreci kapsayan kitapta her bölüm için minimal çizimler kullanılmış. Çizimler ile bölüm öncesi fikir sahibi olmak okumayı keyifli hale getiriyor. Doğu Yücel’in bu kitabı sinema perdesine de taşınarak sevenleri ile buluşmayı bekliyor. Pandemi döneminde vizyona giremeyen filmin kesin bir gösterim tarihi yok fakat heyecanla beklemedeyim. Filmi beklerken Mitat’ın hikayesinin devamını da merak ederseniz ikinci kitabı: ”Beter Ol Mitat Karaman!” okurlarla buluştu.

Editör: Beyza Nur Oruç – 21.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

Beyza Nur Oruç tarafından yazıldı

Bu, bir şeyleri anlamlandırmaya çalışan birinin profili.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Hadi Bakalım Verdiğin Cevaplara Göre Aslında Hangi Mesleği Yapmalısın!

    Kahve Severler İçin En Sağlıklı Seçim: Üçüncü Nesil Kahve ☕