içinde

Çarpıcı Bir Eser: Sıfır Noktasındaki Kadın

Mısırlı feminist yazar Neval el Seddavi’nin 1987’de basılmış olan kitabıdır. Mısırlı feminist yazar Neval el Seddavi’nin insanın yüzüne adeta bir tokat gibi inen, insanı yerinden sarsan hem kadınların hem erkeklerin neticede okuyan herkesin bir şeyler çıkarabileceği, herkesin kendisinde suç bulabileceği, derin düşüncelere dalacağı muhteşem eseridir.

Bu yazımda sizlere çok severek okuduğum Sıfır Noktasındaki Kadın kitabından bahsedeceğim.

Kitap insanın içinde olduğu coğrafyanın, bu coğrafyanın barındırdığı geleneklerin, büyürken maruz kaldığı aile üyeleri ve yakın çevresindeki insanların, dünyaya bakışını ne kadar etkilediğini gözler önüne sermektedir.

Kitap idama mahkum edilen kitabın ana karakteri Firdevs’in hayat hikayesini konu almaktadır. Yazar romanın kahramanıyla cezaevinde bir görev sırasında tanışmış, çok etkilendiği bu kadının ve onun ızdırap dolu yaşam öyküsünü okuyucuya aktarırken kadın olmanın, fahişe olmanın ne anlama geldiğini kaleme almıştır. Sıfır Noktasındaki Kadın aslında Mısırlı bir fahişe olan Firdevs’in yaşamını anlatan Neval el Seddavi’nin biyografik romanıdır.

Müslüman bir ülkede erkek egemen iktidarın gölgesinde gerçek kimliğini bulamayan, bu coğrafyanın sahip olduğu gelenek örf ve adetlerin içinde kadın olmanın, en önemlisi de insan olmanın ne anlama geldiğini ölmeden birkaç saat önce Seddavi’ye anlatan Firdevs’in ağzından dinleriz bu öyküyü.

Firdevs’in yaşam öyküsünde olaylar anlatılırken tarihler, mekânların isimleri ve kişilerin kimliklerine dair çok kısıtlı bilgiler verilmiştir.

Mısırlı bir fahişe olan Firdevs’in acılar ve zorluklarla dolu hayat hikayesini bizlere aktaran ve gerçekten insanı çok derinden etkileyen bir kitap..

“İçinde yaşanılan coğrafya ve eril gücün söz sahibi olduğu bir toplum bireyi nasıl suça sürükler” sorusunun en güzel cevabıdır bu kitap.

Böyle bir toplumda yaşayan kadının yalnızca bir cinsel obje, para ile satın alınan bir maldan farksız olduğunun en acı örneğidir Firdevs.

Defalarca okunması gereken bir eser olduğunu düşünüyorum. Sadece beni değil okuyan her kesimden insanı çok derinden etkileyecek bir kitap olacağının kanaatindeyim…

Kitabın yaşamı bu denli gözler önüne sermesini sevdim, gerçeklerin tüm şeffaflığıyla okuyucu ile paylaşılmış olması soğuk duş etkisi yaratması açısından oldukça etkileyici…

Mısırlı feminist yazar sadece ülkesindeki bir fahişeyi değil Ortadoğu kadınlarının ve kendi kendine var olmaya çalışan dünyadaki tüm kadınların neler çektiğini anlatmış dolayısıyla bu kitapla birlikte yazar aslında sadece kitapta bahsi geçen yer için değil de ana karakteri aracılığıyla bir nevi tüm kadınların sesi olmuştur. Firdevs’in “köle bir eş olmak yerine özgür bir fahişe olmayı seçtim cümlesi bunun en büyük kanıtıdır diyebiliriz…

Burada Firdevs bir başkaldırı gösterir bize…

Bir çırpıda okunacak fakat bitince boğazınızda bir yumruyla kalakaldığınız kitaptır kendisi…

Editör: Astropower – 06.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

vitalis tarafından yazıldı

23, intj, 5w6

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    İngiltere’nin Ölümcül Bahçesi: Alnwick Poison Garden

    Anksiyete ile Daha İyi Nasıl Mücadele Edebiliriz?