içinde

MuhteşemMuhteşem

Yurtdışında Eğitim İçin TOEFL ve IELTS

Dünyanın dört bir yanındaki üniversitelerde kabul edilen iki ana İngilizce yeterlilik sınavı, Yabancı Dil Olarak İngilizce Testi (TOEFL) ve Uluslararası İngilizce Dil Test Sistemidir (IELTS). Bu testlerden birinde belirli bir puan almak, seçtiğiniz kurumda İngilizce eğitim almanıza yardımcı olabilir, bu nedenle bu, İngilizce eğitiminizin önemli bir parçası olabilir.

Testler ve puanlama sistemleri farklıdır, bu nedenle hangisini alacağınıza karar vermeden önce onlar hakkında biraz daha fazla bilgi sahibi olmak iyidir.

TOEFL ve IELTS arasındaki temel farklar

  • TOEFL genellikle sınavınız sırasında yalnızca ABD İngilizcesi veya İngiltere İngilizcesi kullanmanızı ve ikisini karıştırmamanızı gerektirir, oysa IELTS biraz daha esnek gibi görünmektedir.
  • TOEFL çoğunlukla çoktan seçmeli sorulardan oluşur ve IELTS, soruların nasıl oluşturulduğu ve cevapların verilmesi gerektiği konusunda daha fazla çeşitlilik gösterir.
  • IELTS sınavı TOEFL’dan daha kısadır.
  • IELTS konuşma bölümü, bir sınav görevlisi ile yüz yüze yapılır.

TOEFL iBT

TOEFL puanı gerektiren üniversiteler genellikle sizden belirli bir iBT puanını karşılamanızı ister. iBT, internet tabanlı test anlamına gelir ve TOEFL değerlendirmesinin en son sürümüdür. ABD üniversitelerinin giriş koşulları için tercih edilen sınavdır ve yüksek öğrenim için en yaygın kabul gören İngilizce yeterlilik sınavıdır.

TOEFL puanları

Bir üniversite genel bir TOEFL puanı isteyecek olsa da, her bölümde belirli sayıda puanı karşılamanızı da isteyebilir.

TOEFL IBT’nin test bölümleri

TOEFL IBT sınavı, farklı alanlardaki dil becerilerine göre bölünmüştür. Okuma, dinleme, yazma ve konuşma alanlarında test edileceksiniz ve her biri için toplam puan için birleştirilmiş bir puan alacaksınız.

Bazı alanlarda uygunluk için bekleme listeleri olabileceğinden, bir TOEFL sınavına önceden kaydolmalı ve rezervasyon yaptırmalısınız. Bir sınav tarihi için kayıt, o sınavdan yedi gün önce sona erer, bu nedenle kendinize her zaman bolca zaman ayırın.

TOEFL IBT’nin tamamlanması yaklaşık dört saat sürer ve dört beceri bölümünden oluşur. Okuma ve dinleme bölümlerinin uzunluğu, aldığınız soru sayısına bağlı olarak değişebilir.

TOEFL okuma bölümü

Bu bölüm bir bilgisayar tarafından puanlanır ve akademik metinleri okuma ve onları anlamanıza ilişkin soruları yanıtlamanıza dayalı 36-56 görevden oluşur.

TOEFL dinleme bölümü

Bu bölüm ayrıca bir bilgisayar tarafından da puanlanır, ancak dersleri dinlemeye, sınıf tartışmalarına ve konuşmalara dayalı 34-51 görevden oluşur ve ardından bunları ne kadar anladığınıza ilişkin soruları yanıtlar.

TOEFL konuşma bölümü

Bu bölümde değerlendirici bir insan tarafından puanlanan altı görev vardır. Bölüm 20 dakika sürmektedir.

TOEFL yazma bölümü

Bu bölüm, içeriğin ve anlamın en iyi şekilde anlaşılmasını sağlamak için bir insan ve bilgisayar derecelendirmesiyle puanlanmıştır. Yaklaşık 50 dakikada tamamlanması gereken iki görev vardır.

IELTS akademik

Birleşik Krallık Üniversiteleri IELTS akademik sınav puanlarını İngilizce dil yeteneğinin bir sertifikası olarak kabul edin, ancak gereken seviye her kuruma ve programlarına göre değişir.

IELTS akademisi de Kanada ve Avrupa’da yaygın olarak kabul edilmektedir.

IELTS puanları

İngilizce dil seviyenizi ifade etmek için yarım puan da dahil olmak üzere sıfır ile dokuz arasında bir grupla ödüllendiriliyorsunuz.

IELTS test bölümleri

IELTS dinleme, okuma ve yazma bölümlerinin tümü aynı gün alınır. Konuşma sınavınızı diğer bölümlerle aynı gün veya bir hafta öncesine veya sonrasına kadar yapmayı seçebilirsiniz.

IELTS dinleme bölümü

Testin dinleme bölümünde, kaydedilmiş dört monolog veya konuşmayı dinleyeceksiniz. Bu 30 dakika, ayrıca cevabınızı yazmak için 10 dakika sürer.

IELTS okuma bölümü

Testin okuma bölümü bir saat sürer; görevleri olan üç uzun okuma parçasından oluşur. Verilen metinler kitaplarda, dergilerde ve gazetelerde muhtemelen grafikler ve resimlerle birlikte bulunacaktır.

IELTS yazma bölümü

Yazma bölümünde verilen grafik, tablo veya diyagram üzerine en az 150 kelime yazmanız gerekecektir. Daha sonra en az 250 kelimelik kısa bir deneme göreviniz olacak.

IELTS konuşma bölümü

Bu bölüm nispeten kısadır ve sadece 15 dakika kadar sürebilir. Tanıdık bir konu hakkında uzun uzun konuşmanız ve soruları yanıtlamanız gerekecek. Bu bölüm puanınızı belirleyecek bir sınav görevlisi ile yüz yüzedir.

CEFR puanı eşdeğerleri

Birçok Avrupalı öğrenci, Avrupa dil yeterliliğini harf ve rakamlarla ölçen CEFR ölçeğine daha aşinadır. Genel olarak yurt dışında lisans düzeyinde eğitim almak isteyen bir öğrencinin, kurumun öğretim dilini B2 ve üzeri düzeyde okuyor olması gerekir. Bir B2 seviyesi, 5.5-6.5 aralığında bir IELTS puanına eşittir, ancak, istenen bir IELTS veya TOEFL puanının yerine genellikle bir CEFR seviyesini kullanamazsınız.

Türkiye’de TOEFL ve IELTS sınavlarına hazırlanmak için kaliteli kurumlar bulunmaktadır. Kurumlara kayıt olmadan önce iyi bir araştırma yapmanızı öneririm. Ödeyeceğiniz kurs ücreti karşılığında iyi bir eğitim almak istiyorsanız öncellikle mutlaka internetteki yorumları okuyun, orada eğitim almış veya almaya devam eden insanlarla konuşun ve en önemlisi de kurumdan bir saatlik ‘önizleme’ yani deneme dersi talep edin. Eğer İngilizce eğitimi almak veya bu tür akademik sınavlara hazırlanmak için kurum arıyorsanız ve öneri istiyorsanız, bana mesaj atarak bilgi alabilirsiniz.

Şimdiden iyi çalışmalar dilerim.

Editör: Astropower – 17.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    İsmini Vermek İstemeyen İzleyici: İtiraflar Üzerine Bir İnceleme

    Geceleri Mezardan Küçük Kız Cesetlerini Çıkarıp Oyuncak Bebek Yapan Adam: Anatoly Moskvin