içinde

HavalıHavalı

Yeni “Milli Park” Abant Gölü oldu

Her yıl Çevre ve Orman bakanlığı tarafından bir alan seçilmektedir. Seçilen alana da milli park adı verilmektedir. Ve alan, koruma altına alınmaktadır. 2022 yılında da bir tabiat alanı seçilmiştir. Milli park olarak belirlenen alan ise 7 Haziran 2022 tarihinde Konya ilindeki Derebucak Çamlık Mağaralarıdır. Fakat en son milli park edilen alan yine değişmiştir. 10 Haziran tarihinden itibaren Çevre ve Orman Bakanlığı onayı ile Derebucak Çamlık Mağaraları yerine Bolu’da bulunan Abant Gölü ve Çevresi en son Milli Park olarak ilan edilmiştir.

Milli Park ve Millî Park Kanunu Hakkında Bilgi 

Milli Park, doğayı korumak amacıyla arazi üzerinde kurulmuş, gelişmiş doğal, insan katkısının olmadığı, biyolojik çeşitlilik ile bitki örtüsü bakımından zengin, bilimsel bir değeri olan tabiat alanlarıdır. Her ulusun kendine ait bir milli parkı vardır. Bundan dolayı Milli Park’ın diğer bir adı ulusal parktır. Ulusal parkın dışında tabiat alanı, tabiat parkı, tabiat koruma alanı, tabiat anıtı gibi isimlerle de anılmaktadır. Bir alanın milli park olarak seçilmesi için en az 1000 hektarlık alana sahip olması gerekmektedir. Milli park olarak seçilen alanlar, Devlet tarafından koruma altına alınmaktadır. 1 Mart 1872 yılında ABD’nin 18. Devlet başkanı Ulysses S. Grant’in onayı ile Montana ve Wyoming eyaletinde bulunan Yellowstone, Dünyanın ilk ulusal parkı seçilmiştir. Böylece Dünyada ilk kez Milli Park Kanunu başlatılmıştır. Türkiye’de ise Milli Park terimi, 1971 – 1973 dönemlerinde Orman Bakanı olarak görev yapan Selahattin İnal tarafından bahsedilmiştir. Mili Park Kanunu da 31 Ağustos 1956 yılında Orman Kanununda yerini almıştır. Milli Parklar kanunun 2.maddesinin tanımlar kısmında milli park kavramının tanımı şu şekildedir. “Millî Park Bilimsel ve estetik bakımdan, millî ve milletlerarası ender bulunan tabiî ve kültürel kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat ve gezinme parçalarıdır.” Türkiye’de 5 Şubat 1958 yılında seçilen ilk milli park alanı Yozgat Çamlığı olmuştur. Son milli park edilen yer Derebucak Çamlık Mağaraları iken 10 haziranda değişiklik yapılarak Abant Gölü ve Çevresi milli park ilan edilmiştir.

Abant Gölü Ve Çevresi Milli Parkı Hakkında Bilgi

Abant Gölü, Bolu ilinin Güneybatısında bulunan doğal bir göldür. Heyelan set Gölü olma özelliği taşımaktadır. Göl suları niteliği bakımından Abant Gölünün suları tatlıdır. Abant Gölü, 1196 hektarlık bir alana sahiptir. Tektonik kökenlidir. Kuzey Anadolu fay hattında yer almaktadır. Kıvrım dağlarındandır. Göl, Abant dağları ve Kemali dağlarının üzerindedir. Abant Gölü, kıvrımlı Karadeniz Dağlarının batısında olup üç sıra halinde oluşan dağlarının ikinci sırasını oluşturmaktadır. Gölü besleyen kaynaklar arasında birkaç kaynak suyu, akarsu olmakla birlikte özellikle kar ve yağmur suları ile beslenmektedir. Bitki örtüsü olarak düşünüldüğünde de zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Abant Gölü ve çevresinde geniş yapraklı ağaçlar ile iğne yapraklı ağaçlar bulunmaktadır. İğne yapraklı ağaçlardan karaçam, sarıçam, köknar bulunmaktadır. Geniş yapraklı ağaçlardan ise kayın, meşe, gürgen ve kestane bulunmaktadır. Kıyılarda nilüferler de bulunmaktadır. Böylece Abant Gölü, Hem doğal bir göl hem de hektarlık alanın geniş ve bitki örtüsü bakımından zengin olması  Milli park seçilirken belirlenen kriterler için uygun bir göl olmuştur.

Editör: Fatih Düz – 12.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Hüsne Sürmelioğlu tarafından yazıldı

Makale YazarıTestçiEmoji BağımlısıYorumcuÖncüVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    AB, Tüm Cep Telefonları İçin USB-C Bağlantı Noktalarını Zorunlu Kılıyor. Apple, Bu Durumda Ne Yapacak?

    Halftime: Jennifer Lopez belgeseli