içinde

HavalıHavalı

“Aslanlı Tanrıça” Tablosu Hakkında Bilmemiz Gerekenler

Angelo Graf Von Counten’ın Aslanlı Tanrıça Diana adlı tablosu. 18-1925 yılları arasında yaşayan ressam Roma Mitolojisinde yer alan ay ve avcılık tanrıçası Diana’yı onun sembolü olarak kabul edilen aslan ile birlikte betimler. Bu yüzden tabloda aslanla yan yana duran genç kadın korkmak yerine tasasız bir biçimde elini aslanın üzerine atmakta ve gülümsemektedir. Roma Mitolojisi genel olarak Yunan Mitolojisinden esinlendiği için Diana’da ay tanrıçası vasfını Selene’den, avcılık ve yine ay sembolünü Artemis’ten alır. Tıpkı Artemis gibi Diana’da bakire bir tanrıçadır. Bu durumu korumaya da yeminlidir. Yunan Mitolojisindeki Zeus’a denk olan Jüpiter ile Leto’ya denk olan Latona’dan ikiz kardeşi Apollon ile birlikte doğar. Doğum hikâyesi ayriyeten ilginçtir.

Delos Adası ve Latona

Jüpiter’in asıl karısı ve kardeşi olan Juno, Latona ile kocasının ilişkisini öğrenince Latona’yı lanetler ve yeryüzüyle bağlantısı olan hiçbir yerde doğurmaması için beddua eder. Aslında beddua etmek burada Juno’nun yaptığını karşılamasa da yaptığı şey bir nevi bu. Yeryüzüyle bağlantısı olmayan gökyüzünde doğurabilmek adına Jüpiter’e yalvarır ancak Juno’nun korkusundan Jüpiter Latona’ya yardım edemez. Latona uzunca bir arayıştan sonra denizin ortasında yüzmekte olan ve ana karayla hiçbir bağlantısı olmayan Delos Adası diye bir yer bulur ve burada ikizlerini doğurur. Apollon ve Diana’nın doğumundan sonra Delos Adası yeryüzüne kök salar ve iki ölümsüzler de bu adanın koruyucusu olur.

Bakire Tanrıça ve Ay

Tanrıça Diana özel olarak kız çocuklarının da koruyucusudur. Tabii ki bu yönü tamamen bakire bir tanrıça olmasıyla ilişkilidir. Diana daha birçok şeyin, doğumun, ay’ın ve avcılığın tanrıçasıdır. Betimlendiği heykellerde ve resimlerde genellikle 15 yaşındaki ergen bir kız olarak tasvir edilmektedir. Tanrıçanın koruduğu avcılar da yine bu yaşlardaki kızlardan oluşmaktadır.

Tabloda yer alan ok ve genç kızın beline taktığı sadak da yine Roma döneminde ortaya çıkmış 15 yaşında avcılık yapan genç kız tasvirine dayanmaktadır.

Sembolü olarak ay ve dişi aslan dışında maral olarak da bilinen dişi geyik ve dişi ayı da sembol hayvanları arasında yer alır.

Editör: Fatih Düz – 11.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Emrecan Doğan tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Bill Gates: “Dünyanın en zenginleri listesinden düşeceğim”

    Çukura düşen yavru fil ve annesi kurtarıldı