içinde

MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

Seslerin ve sayıların rengi ne? Cisimlerin tadı nasıl?

Sinestezi, hem bilim adamlarının hem de sanatçıların hayal gücünü ele geçiren büyüleyici bir olgudur.

Bu kalıtsal durum, bir tür ‘duyuların birleşmesine’ yol açar ve bu nedenle, onu deneyimleyenler için, müzik okumak veya dinlemek gibi günlük aktiviteler, olağanüstü renk, tat, koku, şekil ve diğer duyumları tetikler. Sinestezi araştırması aynı zamanda normal duyum hakkında da bilgi verir çünkü tüm insanlar örtük bir dereceye kadar duyular arası eşlemeler yaşarlar. Synaesthesia’nın oldukça geniş bir çekiciliği vardır ve son yıllarda bu alan yeniden ilgi görmeye başlamıştır. Bu ilerlemeler, sinestezinin gelişimi, genetiği, psikolojisi, tarihi, estetiği ve sinirbilimi hakkında ayrıntılı bir hikaye çizdi ve yeni nesil bilim adamları için çağdaş bir çalışma kaynağı sağladı.

Sinestezi Nedir

“Sinestezi” terimi, “birlikte” anlamına  gelen Yunanca syn ve “duyum” anlamına gelen aisthesis sözcüklerinden gelir. Sinestezi, duyularınızdan birini uyarmak için verilen bilgilerin birkaç duyunuzu uyardığı nörolojik bir durumdur. Başka bir deyişle, bir anlam veya kavram, renkleri koklamak veya bir kelimeyi tatmak gibi farklı bir duyu veya kavramla bağlantılıdır. Yollar arasındaki bağlantı  istem dışıdır ve bilinçli veya keyfi olmaktan ziyade zaman içinde tutarlıdır. Yani, sinestezi yaşayan bir kişi bağlantı hakkında düşünmez ve her zaman iki duyum veya düşünce arasında tam olarak aynı ilişkiyi kurar. Sinestezi, tıbbi bir durum veya nörolojik anormallik değil, atipik bir algılama şeklidir. Ömür boyu sentez deneyimi yaşayan kişiye sinestezi denir.

Sinestezi Türleri

Birçok farklı sinestezi türü vardır, ancak bunlar iki gruptan birine giren olarak kategorize edilebilir: ilişkisel sinestezi ve projektif sinestezi. Projektör aslında bir uyarıyı görür, duyar, hisseder, koklar veya tadarken, bir ortak uyaran ile duyu arasında bir bağlantı hisseder. Örneğin, bir çağrışım yapan kişi bir keman duyabilir ve onu mavi renkle güçlü bir şekilde ilişkilendirebilirken, bir projektör bir keman duyabilir ve uzayda yansıtılan mavi rengi sanki fiziksel bir nesneymiş gibi görebilir.

Bilinen en az 80 sinestezi türü vardır, ancak bazıları diğerlerinden daha yaygındır:

  • Kromestezi: Sinestezinin bu yaygın biçiminde, sesler ve renkler birbiriyle ilişkilendirilir. Örneğin, “D” notası yeşil rengi görmeye karşılık gelebilir.
  • Grafem-renk sinestezi: Bu, bir renkle gölgelenmiş grafemleri (harf veya rakamlar) görmekle karakterize edilen yaygın bir sinestezi şeklidir. Synesthetes, “A” harfi birçok kişiye kırmızı gibi görünse de, bir grafik için aynı renkleri birbiriyle ilişkilendirmez. Grafem-renk sinestezisi yaşayan kişiler bazen bir kelimede veya sayıda kırmızı ve yeşil veya mavi ve sarı grafikler yan yana göründüğünde imkansız renkler gördüklerini bildirirler.
  • Sayı formu: Sayı formu, sayıları görmekten veya düşünmekten kaynaklanan zihinsel bir şekil veya sayı haritasıdır.
  • Sözcüksel-tat sinestezi: Bu, bir kelimeyi duymanın bir tadı tatma ile sonuçlandığı nadir bir sinestezi türüdür. Örneğin, bir kişinin adı çikolata tadında olabilir.
  • Ayna-dokunma sinestezi: Nadir olsa da, ayna-dokunma sinestezi dikkat çekicidir çünkü bir sinestezinin hayatını bozabilir. Bu sinestezi biçiminde, bir kişi bir uyarana yanıt olarak başka bir kişiyle aynı hissi hisseder. Örneğin, bir kişinin omzuna vurulduğunu görmek, sinestezinin de omuzda bir dokunuş hissetmesine neden olur.

Koku-renk, ay-tat, ses-duygu, ses-dokunma, gün-renk, acı-renk ve kişilik-renk (auralar) dahil olmak üzere birçok başka sinestezi biçimi ortaya çıkar.

Sinestezi Nasıl Çalışır?

Bilim adamları henüz sinestezi mekanizması hakkında kesin bir belirleme yapmadılar. Beynin özel bölgeleri arasında artan karşılıklı konuşma nedeniyle olabilir . Bir başka olası mekanizma, bir sinir yolundaki inhibisyonun sinestezlerde azaltılarak, uyaranların çok duyulu işlenmesine izin verilmesidir. Bazı araştırmacılar, sinestezinin, beynin bir uyaranın anlamını (fikirler) algılama ve atama şekline dayandığına inanır.

Kimlerde Sinestezi Var?

Edinburgh Üniversitesi’nde sinestezi üzerine çalışan bir psikolog olan Julia Simner, nüfusun en az %4’ünün sinesteziye sahip olduğunu ve insanların %1’inden fazlasının grafik-renk sinestezisine (renkli sayılar ve harfler) sahip olduğunu tahmin ediyor. Erkeklerden daha fazla kadın sinesteziye sahiptir. Bazı araştırmalar, otizmi olan kişilerde ve solak kişilerde sinestezi insidansının daha yüksek olabileceğini düşündürmektedir. Bu algı biçimini geliştirmenin genetik bir bileşeni olup olmadığı hararetli bir şekilde tartışılmaktadır.

Sinestezi Geliştirebilir misiniz?

Sinestezi geliştiren belgelenmiş sinestezi olmayan vakalar vardır. Spesifik olarak kafa travması, felç, beyin tümörleri ve temporal lob epilepsisi sinestezi üretebilir. Geçici sinestezi, psikolojik ilaçlar, meskalin veya LSD’ye maruz kalmaktan, duyusal yoksunluktan veya meditasyondan kaynaklanabilir.

Sinestezi olmayanların bilinçli uygulama yoluyla farklı duyular arasında ilişkiler geliştirmeleri mümkündür. Bunun potansiyel bir avantajı, geliştirilmiş hafıza ve tepki süresidir. Örneğin, bir kişi sese görmekten daha hızlı tepki verebilir veya bir dizi rengi bir dizi sayıdan daha iyi hatırlayabilir. Kromastezisi olan bazı kişiler, notaları belirli renkler olarak tanımlayabildikleri için mükemmel perdeye sahiptir. Sinestezi, gelişmiş yaratıcılık ve olağandışı bilişsel yeteneklerle ilişkilidir. Örneğin, sinestetik Daniel Tammet, sayıları renk ve şekil olarak görme yeteneğini kullanarak pi sayısının 22.514 hanesini söyleyerek bir Avrupa rekoru kırdı.

Tarrytown, NY’den 13 yaşındaki Alex Louis, müzik notalarını renk olarak deneyimliyor. A koyu yeşil, E kahverengi ve G-sharp koyu mavidir. Annesinin cep telefonunun titreşim tonu, bir G notu sarıdır.

Alex, müziği işlemesinin renkli yolu hakkında asla ikinci kez düşünmedi. Ancak bir gün okul müzik grubu müdürü ona ve annesine Alex gibi mükemmel ses tonuna sahip bazı çocukların duydukları notalara göre farklı renkler gördükleri bir durum olan sinesteziden bahsetti.

Grup yönetmeni Alex’in sinestezi olduğunu bilmiyordu. Alex de farkında değildi. Ya da en azından yaşadığı şeyin olağan dışı olduğunun farkında değildi. “Bunu herkes yapmıyor mu?” orkestra şefine sorduğunu hatırlıyor.

Alex Louis için Psychology Today’e göre, bir kişinin uyaranlara “çapraz” tepkiler yaşadığı nörolojik bir durumdur. Bir duyusal veya bilişsel yolun (örneğin işitme) uyarılması, ikinci bir duyusal veya bilişsel yolda (örneğin görme) otomatik, istemsiz deneyimlere yol açtığında ortaya çıkar. Bu onun mükemmel perdesini, bir orkestra içindeki ayrı müzik aletlerinin seslerini tanımasını ve konuşmalar ve müzik performansları sırasında farklı “renkleri” görmesini açıklayabilir.

Olağandışı Olay

Gerçekte, sinestezi, beynin birkaç duyudaki verileri aynı anda işlediği oldukça nadir bir nörolojik fenomendir – bir duyu, alakasız başka bir duyuyu harekete geçirir ve bunlar aynı anda deneyimlenir. Frontiers in Psychology’de 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre, nüfusun yaklaşık yüzde 4’ünde sinestezi var. Alex, sesten renge sinestezi veya kromestezi olarak da bilinen, etrafındakiler tarafından görülmeyen bir yetenek olan müziği her zaman renkli duyduğunu söylüyor.

Sinestezisi olan diğer kişiler, hangi renkte basıldıklarına bakılmaksızın sayıları veya harfleri belirli renkler olarak algılayabilir (grafem-renk sinestezi) veya belirli sözcüklerin “tadını alabilir” (sözcüksel-tat sinestezi). Örneğin, Frontiers in Psychology’deki 2013 tarihli aynı çalışmada, bir araştırma konusu “kadın” kelimesini duyduğunda patates cipsi tattığını söyledi.

Sinestezinin otizmli kişilerde (Alex’e yaygın gelişimsel bozukluk teşhisi konmuştur – başka türlü tanımlanmamıştır, daha hafif semptomları olan bir otizm türü) ve sanatçılar, müzisyenler ve şairler gibi yaratıcı insanlarda daha yaygın olduğu düşünülmektedir.

Sinestezi ile Yaşamak

Yazar Daniel Tammet, Born on a Blue Day adlı anı kitabında , sinestezinin dünyasını nasıl etkilediğini anlatıyor. “Örneğin bir numara parlak ve parlak bir beyaz, sanki gözlerime bir el feneri tutuyormuş gibi. Beş, gök gürültüsü ya da kayalara çarpan dalgaların sesi. Otuz yedi, yulaf lapası gibi topaklı, 89 bana yağan karı hatırlatıyor,” diye yazıyor, aynı zamanda savant sendromuna da sahip olan Tammet, olağanüstü bir ayrıntıyı ezberleme veya sayıları hızla hesaplama yeteneği ile karakterize bir durum.

Sinestezinin altında yatan moleküler mekanizma bilinmemektedir, ancak duruma, muhtemelen erken çocukluk döneminde, bağ yollarının gelişimi sırasında ortaya çıkan kortikal kablolamadaki farklılıklardan kaynaklandığı düşünülmektedir.

Farklı Kablolama

MBBS, PhD, psikoloji bölümünde seçkin profesör olan nörobilimci Vilayanur Ramachandran, “Bebek beyninde her şey birbirine bağlıdır. Ardından, fazla bağlantılar, örneğin renk ve sayı şekli için özel modüllere yol açan genler tarafından budanır” diye açıklıyor. ve California Üniversitesi, San Diego’da (UCSD) sinirbilim programı ve UCSD’de Beyin ve Biliş Merkezi direktörü. Genetik mutasyonlar nedeniyle budama olmazsa, farklı duyuları kontrol eden nöronal yollar arasında aşırı bağlantı veya çapraz aktivasyon ile sonuçlanabilir.

Dr. Ramachandran, kısmen fenomeni büyüleyici bulduğu için ve kısmen de durumun temelini anlamak normal beyin gelişimini açıklamaya yardımcı olabileceği için on yıldan fazla bir süredir sinestezi üzerinde çalışıyor.

Dr. Ramachandran, insanların önceki veya gelecekteki tarihleri düşündüklerinde önlerinde fiziksel bir takvim gördükleri “takvim sinestezi” olarak adlandırılanlar da dahil olmak üzere, farklı sinestezi varyasyonları hakkında yazmıştır. Kişi sağa baktığında, takvim solda kaybolur ve bunun tersi de geçerlidir. Ayrıca, bir kişinin bir başkasının deneyimlediğini sadece gözlemleyerek hissettiği ayna dokunuşlu sinestezi hakkında da yazmıştır. “Başka biri sıkışıyor ve ‘ah’ diyorsunuz” diyor. “Ya da birinin gıdıklandığını gördüğünüzde kontrolsüz bir şekilde kıkırdarsınız.”

Uzun Hikaye

Sinestezi benzeri davranış raporları yüzlerce yıl öncesine dayanıyor, ancak aşırı aktif bir hayal gücü, akıl hastalığı veya ilaca bağlı halüsinasyonlar dahil olmak üzere çeşitli nedenlere bağlandı. Sinestezi, 1800’lerin sonlarında resmi olarak belgelendi. Daha yakın zamanlarda, bilim adamları, beyin yapısı ve bağlantıdaki farklılıkları aramak için PET taramaları ve fonksiyonel MRI görüntülerini kullanarak duruma yeni bir ilgi gösterdiler.

Genetik mutasyon

DNA dizilimi, durumun olası genetik nedenlerini ortaya çıkarıyor. Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda bu yılın başlarında yayınlanan bir çalışmada , Hollanda ve Birleşik Krallık’tan bir araştırma ekibi, farklı ses-renk sinestezi belirtilerine sahip üç çok kuşaklı ailede ilgi çekici 37 gen varyantı belirledi, ancak hiçbiri bulunamadı. her üç aile. Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden nörobilimci Edward Hubbard, “Bu genlerin bazılarının, aksogenez olarak bilinen bir süreç olan beyin hücreleri arasında yeni bağlantıların geliştirilmesinde rol oynadığı gösterildi” diyor.

“Normalde, bir renk veya ses gibi iki farklı şeye sahip olarak bakarız ve beynin birden çok duyudan gelen bilgileri nasıl birleştirdiğini bilmek isteriz” diyor. “Sinestezide, beyin bilgiyi bir duyudan alır, ancak iki deneyim üretir.”

Sonunda sinestezi hakkında ne ortaya çıkarsa çıksın, hiç kimse durumun düzeltilmesi gerektiğini önermez. Alex Louis, hatırlayabildiği sürece renkli müzik duymuştur. Okul grubunda bateri, gitar, bas ve ukulele çalmanın yanı sıra şarkı söylemeyi ve oyunculuk yapmayı seviyor. Aslında, yakın zamanda müzikal School of Rock’ın ulusal tur şirketi ile sahne aldı. Şovun “Stick It to the Man” şarkısını, melodi tuşlar değiştikçe deniz yeşiline dönüşen kahverengimsi kırmızı olarak duyar.

Alex’in annesi Pamela, “Otizm ona harika hediyeler bırakmış gibi görünüyor” diyor. Alex de müziği renkler olarak duyma yeteneğinin sadece bir üst tarafını görüyor ve bazen renkleri her zaman etkilenen arkadaşlarına tarif ettiğini belirtiyor. “Sinesteziye sahip olmak oldukça iyi” diyor. İkinci düşüncede, “Harika. Eğlenceli.”

Sinesteziyi anlatan bir video :

Editör: Fatih Düz – 13.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Jeff Bezos’un Amazon’u meme ve cilt kanseri için aşı geliştiriyor

    Kafatasını Delerek Ruhumuzun Beyinde Olup Olmadığını Düşündüren Demir Çubuk Hikâyesi