içinde

İnanılmazİnanılmaz

Rastgele ilginç bilgiler

#1 Dünyanın en küçük sürüngeni ilk olarak 2021’de rapor edildi.

Gezegendeki her şeyin keşfedildiğini düşünenler, yeterince yakından bakmıyor olabilirler. Kuzey Madagaskar’da keşfedilen ve sadece 28,9 milimetre olan küçük bir bukalemun, dünyadaki en küçük sürüngen olduğuna inanılıyor. Küçük bukalemun kısa süre önce keşfedildi ve Scientific Reports’un Ocak 2021 sayısında bildirildi. Ancak bu yaratıklarla ilgili boyutlarına göre büyük olan bir şey var: Erkeklerin cinsel organları vücut uzunluğunun neredeyse %20’si kadardır.

#2 “Tüylerin diken diken olması” yırtıcılardan korunmak içindi.

Bu fizyolojik reaksiyonda, tek tek vücut kıllarına bağlı küçük kaslar kasılır ve bu da kılların dik durmasına neden olur. Bu yeteneği atalarımızdan kısmen (o zamanki) vücut kıllarımızın altındaki havayı tutması ve bu şekilde ısıyı tutması için miras aldık. Ancak, Kanada, Ontario’daki Guelph Üniversitesi’nde fizyolog ve zooloji profesörü olan George A. Bubenik’in Scientific American’a açıkladığı gibi, bu aynı zamanda atalarımızın olduğundan daha büyük görünmesine neden olarak, korktuklarında yırtıcıları savuşturmaya yardımcı oldu. Modern insanların vücut kıllarının daha az olması nedeniyle tüylerin diken diken olması artık çok daha korkutucu görünmemize neden olmuyor.

#3 Ağaç kurbağası çişini sekiz aya kadar tutabilir.

Alaska’daki ağaç kurbağalarının idrarlarını sekiz aya kadar tuttuğu bilinmektedir. İdrar, bağırsaklarında üreyi nitrojene dönüştüren özel mikroplarla, kış uykusuna yatarken hayvanın hayatta kalmasına yardımcı olur.

#4 Uçuş sırasında tat alma duyularınızın yüzde 30’unu kaybedersiniz.

Bu, uçak yemeklerinin neden bu kadar kötü bir üne sahip olduğunu açıklayabilir. Bir uçaktaki yükseklik, bir şeyleri tatma yeteneğimiz üzerinde zararlı bir etkiye sahip olabilir. Almanya’daki Fraunhofer Yapı Fiziği Enstitüsü tarafından 2010 yılında yürütülen bir araştırmaya göre, yükseklikte ve düşük basınçta yaşanan kuruluk, bir kişinin tat alma tomurcuklarının tatlı ve tuzlu yiyeceklere duyarlılığını yaklaşık yüzde 30 oranında azaltır. Kuru kabin havasının koku alma yeteneğimizi etkilediğini ve tat alma yeteneğimizin daha da azaltıyor.

#5 Burun delikleriniz birer birer çalışır.

Gün boyunca burnumuzdan nefes alıp verdiğimizde, bir burun deliği işin çoğunu aynı anda yapar ve görevler birkaç saatte bir değişir. Bu “burun döngüsü”, kalp atış hızını, sindirimi ve diğer bilinçsiz bedensel işlevleri düzenleyen aynı otonom sinir sistemi tarafından belirlenir.

#6 Sadece iki memeli baharatlı yiyecekleri sever: insanlar ve ağaç faresi.

İnsanlar uzun zamandır baharatlı yiyeceklerden hoşlanan tek memeli olma gibi ender bir ayrıcalığa sahipken, Çinli araştırmacıların yaptığı bir araştırma, ağaç farelerinin iyon kanalı reseptörü TRPV1’de bir mutasyona sahip olduğunu keşfettiğinde, bu listeye yeni bir ekleme yapıldı.

#7 Pamuk şeker bir diş hekimi tarafından icat edildi.

William Morrison’ın yumuşak şekerlemeyi icat etmek için gizli bir amacı olup olmadığı bilinmiyor, ancak diş hekimi şüphesiz mesleğindeki diğer kişilerin çok sayıda müşteri çekmeye devam etmesini sağlamaya yardımcı oldu. 1897’de, pamuk şeker makinesini (o zamanlar “Peri İpi” olarak biliniyordu) geliştirmek için şeker üreticisi John C. Wharton ile ortaklık kurdu ve o zamandan beri çocuklara diş çürükleri getiriyor.

Editör: Fatih Düz – 13.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Dünyanın En Şaşırtıcı 10 Doğa Olayı

    Sabahattin Ali, İçimizdeki Şeytan