içinde

HavalıHavalı

Seralardaki Şeffaf Güneş Panelleri, Çiftçilerin Karbon Ayak İzlerini Azaltmasına Yardımcı Olabilir

Daha az toprak kullanarak daha fazla daha fazla güneş enerjisi kullanarak mümkün olacak

Greenwich Üniversitesi’ndeki bir araştırmacı ekibi ve çiftçiler, daha fazla toprağa ihtiyaç duymadan bir güneş enerjisi kaynağı inşa edip edemeyeceğimizi görmek için seraların duvarlarına şeffaf paneller takıyorlar. The Guardian’ın ilk raporuna göre, sera bitkileri ve meyveleri beslerken, kör edici güneşin altında oluşturulan enerji, otomatik sulama sistemlerine ve sıcaklık kontrol ekipmanlarına güç sağlamak için kullanılabilir. Üretilen enerjiden çiftliklerde yaşayan işçiler de yararlanabilir.

Her yıl düzenlenen tenis turnuvalarına ve büyük süpermarketlere meyve tedarik eden İngiltere’deki Hugh Lowe Farms, şu anda bununla ilgili bir araştırmaya ev sahipliği yapıyor, bu da temelde bu ay Wimbledon tenis turnuvalarını izleyenlerin benzersiz bir çileğin tadını çıkaracakları anlamına geliyor.

Güneş enerjisiyle çalışan bir sera inşa etmek

Birleşik Krallık, yerli enerji arzı üzerinde baskı yaratan enerji krizi ve Ukrayna’daki savaş karşısında enerji üretimini artırmak istiyor.

Aslında, 2035 yılına kadar ülke güneş enerjisini beş kat artırarak 70 gigawatt’a çıkarmak istiyor, bu da geçen yılın sonlarında başlayan güneş enerjili sera denemesinin neden 250.000 sterlinlik devlet fonu aldığını açıklıyor. Yenilenebilir enerji üreterek dünyaya yardım etmenin yanı sıra, kendi güç kaynağınıza sahip olmak, genellikle uzak bölgelerde bulundukları için çiftlikler için özellikle önemlidir.

Ve enerji sonuçlarının yanı sıra, seralar üzerindeki şeffaf güneş panelleri, kırsal bölgeyi kaplayan güneş panellerini görmek istemeyen sakinler için iyi bir fırsat olarak kabul edilebilir. Bu aynı zamanda çiftçilerin güneş panellerinin olabileceği yerlere ekin ekebilecekleri anlamına geliyor.

The Guardian’a konuşan Greenwich Üniversitesi’nden bir fotosentez araştırmacısı olan Elinor Thompson, “Halk anlaşılır bir şekilde asla güneş panelleriyle kaplı toprakları görmek istemiyor, bu yüzden bu, güneşi mevcut yapılara uyarlamanın pragmatik bir yolu” dedi. Çiftliklere, süpermarketlerin görmek istediği karbon ayak izini azaltmalarında yardımcı oluyor ve hükümet ayrıca Birleşik Krallık’ın bir bütün olarak karbon ayak izini azaltmasını istiyor.”

Mahsul yetiştirirken elektrik üretmek

Hugh Lowe Farms’daki proje için araştırmacılar, cam evin yanlarına ve çatıya yarı şeffaf dikey fotovoltaik paneller monte ettiler, araştırmacılara göre bu, mevcut panellerin varlığından etkilenmeyen meyvelere bir miktar ışığın ulaşmasını sağlıyor. Deneme, çoklu tünellerin kenarlarına bağlanan esnek panelleri içerecek şekilde genişletilecek ve önümüzdeki baharda sona erecek. Ardından, araştırmacılar, teknolojinin daha büyük bir ölçekte tekrarlanıp tekrarlanamayacağını görmeyi amaçlayan başka bir çalışma ile bunu takip edebilirler.

Thompson ayrıca renkli panellerin meyveleri nasıl etkilediğini de incelemek istiyor, örneğin turuncu renkli panellerden gelen ışık bitkileri daha yapraklı hale getirebilir. Bu, kendilerini tarımsal peyzaja daha uygun hale getiren güneş panellerinin en son örneklerinden biridir. Sonuçta, güneş enerjisi çevresel faydalar sağlayabilirken, bu, tarımsal üretimin azalması pahasına olabilir. Bununla ilgili araştırmalar da var: Son dört yılda Avustralya, güneş panelleri altında otlayan koyunlardan daha iyi ve daha fazla yün elde etti.

Editör: Fatih Düz – 11.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Berk Özveri tarafından yazıldı

Liste UstasıMakale YazarıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Hayatınızı Kolaylaştıran Faydalı ve Pratik Bilgiler

    Eyvah Beynimiz Küçülüyor