içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

Uzmanlar, Akıllı Telefon Bağımlılığıyla Savaşmak İçin Yapabileceğiniz 10 Değişikliği Listeledi

Akıllı telefonunuzda çok fazla zaman harcarsanız, bilim adamlarının elinde ekran süresini kısaltmanıza yardımcı olabilecek 10 çözümden oluşan bir liste var.

Kanada bulunan McGill Üniversitesi’ndeki akademisyenler, küçük ama etkili değişikliklerin akıllı telefon bağımlılığını ve depresyon gibi zihinsel sağlık sorunlarını önlemeye yardımcı olabilecek önerilerde bulundu. Akademisyenler, yapılan deneyler sonucunda kişilerin telefonlarının ekran süresini azalttığında daha az bağlımlı ve uyku kalitelerinin yükseldiğini ifade etti. Ayrıca yayınladıkları listede telefon ekranını siyah beyaz görünecek şekilde ‘gri tonlamalı’ olarak değiştirmek ve ekran kilidini açma yöntemi olarak yüz tanımayı devre dışı bırakmak yer alıyor. Siyah beyaz ekran, akıllı telefonlara bakmayı TikTok ve Instagram gibi uygulama simgelerinin sunduğu parlak renklere kıyasla ‘daha az tatmin edici’ hale getiriyor.

Diğer etkili yöntemler içinde, çevrimiçi olmak için akıllı telefon yerine bilgisayar kullanmak ve telefonu yatak odasından uzak tutmak bulunuyor. Böylece uyurken telefonu açmaya meyilli olunmayacaktır.

Listenin Tamamı;

Telefonunuzu daha az erişilebilir hale getirin: Gün boyunca telefonunuzu titreşime almak, yüze aşağıya dönük tutmak, görüş alanı dışında ve gün boyunca kullanmadığınız zamanlarda ulaşamayacağı bir yere koymak çözüm önerilerinden biri.

Parlaklığı azaltın: Telefonunuzun parlaklığını azaltmak için ekran ayarlarınızı değiştirebilir ve mavi ışığı filtrelemek için renk sıcaklığını ayarlayabilirsiniz.

Mümkün olduğunda telefonunuzu evde bırakın: İhtiyacınız olmadığında telefonunuzu yanınıza almayın Örneğin, market alışverişi yaparken veya spor salonuna giderken telefonunuzu evde bırakın.

Zaman sınırlamasını ayarlayın: Ekran süresi sınırlandırıp etkinleştirebilirsiniz ve belirli uygulamalar için sınırlamalar koyabilirsiniz.

Uyurken telefonunuzu uzak tutun: Telefonunuzu sessize kalabilir ve yatarken ulaşamayacağı bir yerde tutabilirsiniz.

Telefonda yaptıklarınızı bilgisayarlara taşıyın: Görevi bir bilgisayarda yapabiliyorsanız bilgisayarda tutmaya çalışabilirsiniz.

Bildirimleri azaltın: Gerekli olmayan bildirimleri kapatmalısınız. Örneğin, sesler, afişler ve titreşimleri devre dışı bırakabilirsiniz.

Sosyal medya uygulamalarını gizle: TikTok, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya uygulamalarını ana ekranın dışındaki bir klasörde gizleyebilirsiniz.

Ekranınızı gri tonlamalı olarak ayarlayın: Gri tonlama, hem Android cihazlar hem de iPhone telefonlar için yapılabiliyor. Daha önce yapılan bir çalışmada, ekranın siyah beyaz görünmesini sağlayarak akıllı telefonları ‘daha az tatmin edici’ hale getiriyor.

Telefonunuzun kilidini açmayı zorlaştırın: Touch ID veya Face ID’yi  devre dışı bırakabilir ve bunun yerine bir şifre kullanabilirsiniz.

Editör: Zehra Garipli – 03.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Berk Özveri tarafından yazıldı

Liste UstasıMakale YazarıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Tarot | Günün Kartı Güç

    Öğrenilmiş Çaresizlik