içinde

Yaz Mevsiminin Sevilen Meyvesi Çilekten Korkmalı Mıyız?

YAZ MEVSİMİNİN SEVİLEN MEYVESİ ÇİLEKTEN KORKMALI MIYIZ?

Çilek, yazın en çok tüketilen ve sevilen meyvelerden biri. Sevilmesi ile birlikte birçok faydaları da bulunmaktadır. Ateşi düşürmesi, diş etlerini güçlendirmesi, stresi azaltması faydaları olarak örnek gösterilebilir. Ayrıca C vitamini açısından zengin bir besindir. C vitamini yönünden cilt sağlığını korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Fakat çileğin bu faydalarına rağmen son günlerde çilek, ürkütücü bir hale gelmiştir. Ürkütücü olmasının sebebi ise ABD’deki marketten alınan tarihi geçmiş çileklerin insanlara hastalık bulaştırmasıdır. Yapılan çalışmalar sonucunda uzmanlar, çilek, virüsünü hepatit virüsü ile bağlantılı olduğunu görmüşlerdir. Hepatit  A virüsüyle ortaya hastalık saçan bir meyve olarak gözlenmiştir.

Peki hepatit virüsü nedir?

Hepatit virüsü, Temiz olmayan sularla yıkanan gıdalardan kaynaklanan bir karaciğer enfeksiyonudur.

Virüsün çilek ile bağlantılı olduğu düşünüldüğü için çilek yiyenlere de hepatit virüsü bulaşabilir.

Virüsün belirtileri arasında halsizlik, göz aklarda sararma, kilo kaybı, karında şişlik, bacaklarda ödem, kanlı kusma yer almaktadır. ABD’de şu ana kadar tespit edilen vaka sayısı 17’dir. Vakalardan 12’si hastanelik olduğu da bildirilmiştir. Uzmanların konu ile ilgili yaptıkları açıklamada çileklerin raf ömürleri geçmiş olsa da meyveyi dondurmuş olarak yeniden raflara dizilebileceği ancak bu tür ürünlerin mutlaka çöpe atılması gerektiğinin altını çizmişlerdir.

Sadece ABD’de görülen bir virüs olsa da dikkat etmekte fayda var. Özellikle raflarda ömrü geçmiş ya da temiz sularla yıkanmayan çileklerden uzak durmak gerekmektedir.

Hepatit virüsünden korunma yolları

Tedaviler hem maliyeti yüksek, hem de başarı oranları biraz düşüktür. Bu konuda son yıllarda en önemli ve başarılı gelişme kronik hepatit C tedavisinde yaşanmıştır. Eskinin bu en korkulan hepatit türü için yeni, kolay, istenmeyen yan etkileri az ve başarı oranı yüksek bir tedavi ilacı geliştirilmiştir. Günde tek bir tablet alarak üç ayda hepatit C’yi tamamen ortadan kaldıran bu ilaç dünya piyasalarında kullanıma girmiştir.

Bütün bu bilgiler ışığında hepatitlerden korunma en önemli ve ucuz yol gibi durmaktadır. Bunun için yapılması gerekenler ise son derece basittir.

  • Yiyeceklerimizin insan dışkısıyla kirlenmesinin önüne geçmek, yani gıda hijyeni sağlamak (A ve E hepatitinden korunma),
  • Başkasına ait kan ve vücut sıvıları ile temastan kaçınmak (B, D ve C hepatitlerinden korunmak),
  • A ve B hepatit aşılarını yaptırmak.

Editör: Zehra Garipli – 03.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Hüsne Sürmelioğlu tarafından yazıldı

Makale YazarıTestçiEmoji BağımlısıYorumcuÖncüVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Organik Red Bull Serisi Bozcaada ve Marmaris’te Görücüye Çıktı

    Güne Astrolojik Bakış | 02.06.2022