içinde

Metabolizmayı Hızlandıran Yiyecek ve İçecekler

Merhaba arkadaşlar bugün sizlere yaz mevsiminin ilk günlerini yaşarken, hepimizi yakından ilgilendiren bir konudan bahsedeceğim. Konumuz metabolizma…

Çoğumuz kilolarımızdan, metabolizmanızın yavaş çalıştığından şikayet ederiz. “Aslında çok yemiyorum ki ben. Metabolizmam yavaş ondan bu kilolar.” Bu cümleyi eminim hepiniz çok duymuşsunuzdur.

Peki metabolizma nedir? Canlı organizmalarda meydana gelen, yapıcı yıkıcı nitelikteki kimyasal olayların tümüdür.

Kilo verme sürecinde çok büyük etkisi olan metabolizma hızı kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Metabolizma hızını etkileyen birçok faktör vardır. Ancak bunların yanı sıra bazı yiyecek ve içecekler de metabolizma üzerinde etkilidir. Peki metabolizmayı neler hızlandırır?

Metabolizma hızını ise etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Düzenli olarak fiziksel aktivite yapmak, yeterli ve dengeli beslenmek, yeterli ve kalite uyku alımı, yeterli su tüketimi metabolizmayı hızlandırmaktadır. Bunlara ek olarak bazı besinlerin de metabolizmayı ekstra olarak hızlandırır.

Metabolizmayı hızlandıran yiyecek ve içecekler

Acı Biber: İçeriğindeki kapsaisin ile vücudun kalori yakma hızında artışa neden olarak metabolizmanın hızlanmasını sağlamaktadır. Acı biber aynı zamanda yağ dokularında enerji harcanmasının artmasını sağlarken insülin seviyelerinin de düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.

Kahve/Yeşil Çay: Fenol bileşikler içeren yeşil çay, vücut ısısında artışa neden olarak metabolizmanın da hızlanmasına yardımcı olmaktadır. İçeriğindeki kafein de bu hızın artmasını desteklemektedir. Bu sebeple kafein içeren içecekler de metabolizmayı hızlandırmak için önerilmektedir.

Tam Tahıllar: Tam tahıllı besinler lif içerikleri yüksek olması sebebi ile sindirimleri sırasında harcanan enerji miktarı artış göstermektedir. Aynı zamanda lifli besinlerin tokluk süresini uzatmaları sebebi ile zayıflama üzerinde de çok olumlu etkileri bulunmaktadır. Ananas: İçeriğindeki bromelain sayesinde sindirimin kolaylaştırılmasını sağlarken aynı zamanda metabolizmanın da hızlanmasına yardımcı olmaktadır.

 

Elma ve Armut: Elma metabolizma hızını arttırırken aynı zamanda karaciğerin de arınmasına yardımcı olmaktadır. İçeriğindeki metiyonin ve peptidler yardımı ile kolesterol seviyelerinde düşüşe sebep olurken glikoz seviyelerinin de dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Armut da elma ile benzer etkiler göstererek yüksek lipid seviyelerinin dengelenmesini sağlamakta ve metabolizmayı hızlandırmaktadır. Aynı zamanda lif içeriklerinin de yüksek olması sebebi ile sindirimleri sırasında ekstra bir enerji harcanmaktadır. Brokoli: Lif içeriği çok yüksek olan brokoli, kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olurken metabolizmanın da hızlanmasını sağlamaktadır.

Baharatlar: Kapsaisin içeren zencefil, kekik, tarçın gibi baharatlar vücut ısısında artış meydana getirerek metabolizmanın daha hızlı bir şekilde çalışmasını sağlamaktadırlar.

Proteinden zengin besinler: Proteinden zengin besinlerin sindirim süresi uzun olduğu için bu sürede metabolizmanın harcadığı enerji artış göstermektedir. Proteinden zengin besinlerin tüketilmesi ile tokluk süremiz uzarken metabolizma hızımız da artış göstermiş olacaktır.

Bunlara ek olarak; metabolizmayı hızlandıran çaylar ise; Mate çayı, rezene çayı, funda yaprağı çayı, olong çayı zencefil, tarçın çayı ve beyaz çaydır.

Editör: Zehra Garipli – 03.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Fatma Temel tarafından yazıldı

Makale YazarıEditör YazarListe UstasıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    iPhone 14 Tanıtım Tarihi ve Fiyatları

    Fransız Edebiyatına Ne Kadar Hakimsin?