içinde

Yeni Bir Virüs Mü Geliyor? Maymun Çiçeği Virüsü Hakkında Bilinenler

Afrika ülkelerinden dünyaya yayılan maymun çiçeği virüsü dünyayı endişelendirmeye başladı. İlk olarak İngiltere’de bir hastada görülen virüs son günlerde Avrupa ülkelerine yayılmaya devam ediyor. Öyle ki Kanada’da 17 şüpheli vaka bulunuyor. İngiltere’de vaka sayısı 9’a yükselirken şimdiye kadar İspanya’da doğrulanmış 7, Portekiz’de 5, İtalya, Belçika, İsveç, ABD, Avustralya ve Almanya’da birer vaka görüldü.

Peki Nedir bu ”Maymun çiçeği” virüsü?

Maymun çiçeği, yeni bir virüs değil. Maymun adını alması da 1950’lı yıllara dayanıyor. İlk olarak bir maymunda görülen virüs daha sonra diğer maymunlara da yayıldı ama güzel bir haber vermek gerekirse bu virüs insanlara çok bulaşmıyor. İnsanlara genel olarak  sincap, sıçan ve fare gibi hayvanlardan bulaşıyor. Virüsün temel özelliği çiçek virüsüne benzer olması. Uzmanlara göre bu virüs Koranavirüs gibi öldürücü değil ama gene de dikkatli olunmalı.

Maymun çiçeği, insandan insana vücut sıvılarından geçebiliyor, buna solunum yoluyla ağızdan çıkan sıvılar da dahil. Ama bu virüs koronavirüs gibi havada asılı kalabilen bir virüs değil o. Çok yakın bir temasta olmak lazım. Örneğin, hastalığı geçiren biriyle cinsel bir birliktelik yaşanmak…

Semptonları nelerdir ve aşısı var mı?

İlk olarak baş ağrısı, vücutta çıkan şişlikler, halsiz olma durumu, kas ve karın ağrısı söylenebilir..

İki aşı bu virüse karşı kullanılabilir. Bunlardan birisi çiçek aşısı. Ama bu aşı artık kullanılmıyor. İkinci olarak da maymun çiçeği virüsüne karşı da bir aşı geliştirildi. Çok nadir görüldüğü için yaygın olarak kullanılmıyor. Ancak Afrika’yı ziyaret edecek kişilere yapılıyor. Bu aşının üretimi sınırlı sayıda eğer bir salgına dönüşürse bu durum seri üretime geçilebilir.

Maymun çiçeği virüsü ölümcül mü?

Şuan öyle bir endişe söz konusu değil. Genel olarak hastalar bu virüsü hafif bir şekilde atlatır. Virüsün Kongo türünün yüzde 10’a kadar ölüm riski bulunurken Batı Afrika türünün ise her iki vakadan birinde yüzde 1 ölüm oranına sahip olduğu biliniyor.

Salgına dönüşür mü?

Bilim adamları, virüsün insanlar arasındaki geçiş durumunun kolay olmadığını bu sebeple de salgına dönüşme olasılığının zayıf olduğunu söylüyor. Ayrıca Bulaşıcı hastalıklar uzmanı Prof. Dr. Anne Rimoin, “Bu virüs, çiçek hastalığı, kızamık ya da Covid-19 gibi kesinlikle kolay bulaşmıyor. İnsandan insana kolayca geçmiyor, genel halk için riski çok düşük” söylüyor.

Konu ile ilgili Dünya Sağlık Örgütü acil toplanma kararı aldı. Bu hafta konuyla ilgili ayrıntılı bir raporun yayınlaması bekleniyor.

Editör: Zehra Garipli – 03.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Berk Özveri tarafından yazıldı

Liste UstasıMakale YazarıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

      Altın Fiyatlarında Durgunluk!

      NASA Evrende "Tuhaf Bir Şeyler Yaşandığını" Gözlemledi