içinde

Google’ın Yapay Zeka Piri İnsanlar ve Makinelerin 20 Yıl İçerisinde Birleşeceğini Öngörüyor

Halkın yapay zeka algısı 2017’de varoluşçu korku ve temkinli iyimserliğin kesiştiği bir yerdeymiş gibi görünüyor. Yine de, yapay zeka’nın türümüzün evrimi için çok önemli olduğuna inanan insanların sayısı artıyor. Bu insanlar yabancı ve dışlayıcı değil, aslında Google gibi şirketlerdeki araştırmaları en uç noktaya yönlendiriyorlar.

Google’ın yapay zeka ve fütürizm ustası olan Ray Kurzweil, geçtiğimiz hafta Dış İlişkiler Konseyi’nde samimi bir Soru-Cevap oturumunda konuştu. İnsanlığın geleceği hakkındaki onun görüşleri, Elon Musk ve Stephen Hawking’in 3. Dünya Savaşı hakkındaki uyarıları yanında radikal görünebilir.

Bugün, şu anda, türümüzün sahip olduğu en iyi şey olduğuna dikkat çekiyor. Ona göre, insanların çoğu, yaşadığımız dünyanın şu ana kadar hiç olmadığı kadar daha az açlık ve yoksulluğa sahip olduğunu bilmiyor. “Üç milyar insanın akıllı telefonu var, iki milyarının var olduğunu sanıyordum ama üç olduğunu öğrendim. Bir kaç yıl içinde altı milyar insanın akıllı telefonu olacak” diyor.

Yazılı insanlık tarihinde yaşanan en ölümcül savaş, İkinci Dünya Savaşı, sadece 72 yıl önce sona erdi. O zamandan beri insanlık, sayısız çatışma, polis eylemleri ve açık savaşlar yapıyor. Ve ABD tarihin en uzun savaşı ile uğraşırken -sonsuza kadar sonu gelmezse- insan türü şu anda medeniyet tarihinin en huzurlu döneminin tadını çıkarıyor.

Varoluşçu korku, yapay zekanın bir şekilde bu ilerlemeden taviz vermesiyle bir sonraki yok olma seviyesine olayına uyum sağlamamıza yol açacak. Atom bombası gibi bir teknoloji, dünyayı 2. Dünya Savaş’ı öncesinden daha kötü bir hale getirirse, 3. Dünya Savaşı’nın daha da yıkıcı olacağını göstermiyor mu?

Kurzweil’e göre, olay bundan daha karmaşık. Uzun süredir olağanüstü bir şekilde birlikte olabilmemizin nedeninin, demokrasinin küresel düzeyde devam etmeye başlamasından olduğuna inanıyor. Ayrıca, demokrasinin yükselişinin iletişim teknolojisinde yapılan ilerlemelerle doğrudan bağlantılı olduğuna inanıyor. Ona göre:

Geçen yüzyılın demokrasileri bir elin parmakları kadar, iki yüzyıl önceki demokrasilerin sayısı ise parmakla sayılabilir. Dünya daha huzurlu hale geldi. Durum böyle göstermiyor çünkü dünyadaki yanlışlar hakkındaki bilgimiz daha iyi seviyelere çıkıyor.

Sırada ne var? İnsanlar daha az biyolojik olacağımıza inanıyor çünkü insanlar sürekli evrimleşiyor ve gelişimimizin bir sonraki aşaması, teknolojinin dahili olarak uygulanması olacaktır. İnsan-robot karışımı, metal bir canavar olmayacak. Sadece iPhone elinizde olmak yerine beyninizdeki bir çip olacak.

Gelecekte Hong Kong’taki hava durumu hakkında düşünüp “Hey Google, Çin’de hava nasıl?” dedikten sonra parlayan bir dikdörtgen içindeki hoparlörden bilgiyi almanızdan çok daha tuhaf olmayacak.

Kursweil, 2029 yılına kadar “tıbbi robotların beynimize girip neo-korteksim akıllı buluta bağlayacağımıza” inanıyor.

Düzenli olarak yapay zeka teknolojisi hakkında yazan bir gazeteciden alıntıyla, Justin Bieber 35 yaşına gelmeden önce insanların buluta bağlı beyinleriyle dolaştıklarını hayal etmek zor.

Ancak Ray Kurzweil’in tahminleri tehlikeden uzak ve öngörülerinde nadiren yanılıyor. Teknolojiye gelince, fütüristler içinde yaptığı yüzlerce öngörü ile rekor kırdı ve yüzde 90’ından fazlası gerçek oldu.

Kurzweil’e göre gelecek inanılmaz, ama şuan ki görünüşünün de oldukça hoş olduğunu belirtmek lazım. Bize “sadece birkaç yıl önce akıllı telefonlara benzeyen ancak çok iyi çalışmayan cihazlarımız vardı” diye hatırlatıyor ve haklı da.

Bugünkü akıllı telefonlar, “İstanbul gezisindeki tüm resimleri bul” ve “Star Trek 3. sezonun 16. bölümünü oynat” gibi kompleks ses komutlarına nasıl tepkiler vereceğini biliyor. Bugünün telefonları kimin konuştuğunu biliyor ve müzik çalıyor olsa bile sesinizi tanıyıp hiç aksamadan komutları yerine getiriyor.

Ancak birkaç yıl önce, bir çoğumuz ses kontrolünü kullanmayı bıraktık, çünkü o zamanlar sürekli aynı komutlarla kendimizi tekrar etmekten sıkıldık. Teknoloji daha iyi hale gelene kadar bekleyeceğimizi düşündük ve evet şu an daha iyi!

Ray Kurzweil gibi uzmanlara göre, yapay zekanın hayatımızı doğrudan etkilemeyeceği hiç bir bölüm kalmayacağı gerçeği bulunuyor. Bireysel olarak, muhtemelen değişiklikleri gerçek zamanlı olarak farketmeyeceğiz, fakat makine öğrenmeye bağımlılığımız yüksek oranda artacak.

Yapay zeka devriminin arkasındaki dönüşümü hızlandırmanın kanunu -ve Ray Kurzweil’in tahminleri. Makine öğrenimi ile ilgili “mümkün” olan sınırları, ileriye dönük günlüklerin değerlendirmesini gerektiriyor.

Editör: Zehra Garipli – 13.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Büyük Kardeş Burada; Adı Da Facebook