içinde

DeepMind, Google Brain ile Birleşiyor

Alphabet, İngiltere’deki DeepMind ve ABD merkezli Google Brain‘in birleşmesiyle tek bir yapay zeka araştırma birimi oluşturdu. Yeni adı “Google DeepMind” olan bu birleşik grup, önceden birbirleriyle rekabet halinde olan iki grubu bir araya getiriyor.

Google CEO’su Sundar Pichai, bu birleşmenin “tüm yetenekleri tek bir odaklanmış ekip halinde Google’ın hesaplama kaynakları ile birleştirmenin, AI çalışmalarında ilerlemeyi önemli ölçüde hızlandıracağını” söyledi.

Yeni birim, Londra doğumlu ve bir zamanlar çocuk satranç dehası olarak bilinen, liseyi iki yıl erken bitirip 17 yaşındayken Theme Park video oyununu ortak olarak yaratan, bilgisayar bilimi ve bilişsel nörobilim alanlarında dereceler almış Demis Hassabis tarafından yönetilecek.

Hassabis, 2010 yılında DeepMind’i kurdu ve dört yıl sonra Google, Avrupa’daki en büyük satın alımı olan 400 milyon sterlin (452 milyon Euro) karşılığında şirketi satın aldı.

Google’un yapay zeka çalışmaları, son dönemde oldukça hareketli bir süreç yaşıyor. Gerçekten de, bir dizi araştırma atılımı gerçekleştirmesine rağmen, şirket, OpenAI’nin hızla yükselen başarısı karşısında sarsıntıya uğramış durumda. ChatGPT adlı uygulamalarının Kasım ayında piyasaya sürülmesi, Google yönetimini, teknoloji devi arama motoru işinde bir “kırmızı alarm” vermeye zorladı.

Üstelik, OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT, Google Brain tarafından oluşturulan bir mimariye dayanıyor – transformer. Bu durum, OpenAI’nin, büyük dil modellerinin övülen ailesinin adında bu etkiyi açıkça kabul etmesiyle daha da netleşiyor: generative pre-trained transformers (GPT).

Alphabet Merge AI Deepmind Google Brain | Silicon UK Tech News

Diğer yandan, DeepMind, hesaplama biyolojisi ve takviyeli öğrenme konularında önemli ilerlemeler kaydetti. Ancak, ticari alandaki etkisi henüz beklenen düzeyde olmayabilir.

Birleştirilen iki araştırma birimi sayesinde, Google, bilimden ürünlere ve hizmetlere dönüştürme sürecini hızlandırmayı amaçlıyor. Yeni birim, DeepMind’ın ev sahibi olan İngiltere’de de hızlı bir şekilde destek gördü.

“Bu gerçekten büyük bir gelişme” diyen Birleşik Krallık Maliye Bakanı Jeremy Hunt, “Oldukça teknik görünebilir, ancak Google, İngiltere merkezli yapay zeka araştırma birimlerini tek bir çatı altında birleştiriyor. Bu, önemli bir adım ve ciddi bir rekabetle karşı karşıya kalacağız. Ancak, ilerleyen zamanlarda bizi nelerin beklediğini göreceğiz” şeklinde konuştu.

Bu birleşme, yapay zeka alanında daha hızlı ilerlemeler kaydetmek isteyen Google için büyük bir adım olabilir. DeepMind ve Google Brain’in birleşimi, bilimsel araştırmalardan ticari ürünlere dönüştürme sürecinde bir dönüm noktası olarak görülebilir. Ancak, OpenAI gibi güçlü rakiplerle rekabet etmek için, Google’ın daha fazla atılım yapması gerekebilir. Sonuç olarak, yapay zeka teknolojilerinin gelişimi ve benimsenmesi, gelecekte dünya ekonomisi, işgücü ve toplumun şekillenmesinde önemli bir rol oynamaya devam edecektir.

Editör: Fatih Düz – 26.04.2023

Rapor Et

Katılımcı

Çeviri Haber tarafından yazıldı

Doğrulanmış ProfilÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Star Wars Jedi Kılıçlarının Renklerinin Bir Anlamı Var Mı?

    Bilim İnsanları Karıncalarla İlgili Bir Dönüm Noktası Keşfetti