içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

Kokuların Gizemli Gücü

Kokular…hayatımızda çok önemli bir yere sahiptir. Kokuların duygularımız, beynimiz, hayatımız üzerindeki etkileri nelerdir? Hadi gelin birlikte inceleyelim:

Kokuların duygularımız ve beynimiz üzerindeki etkileri

Fırının önünden geçerken burnumuza gelen ekmek kokusu….”Ohh bu koku beni taa çocukluğuma götürdü.”

Yağmur yağarken gelen ferahlatan toprak kokusu bu koku var ya şuan beni sakinleştirdi.

Yeni biçilmiş çim kokusu…” Ohh içim ferahladı.” “Bu koku bana o günü hatırlattı.”

Mis gibi çiçek kokusu…”Bu koku bana kendimi çok iyi hissettirdi.”

Parfüm kokusu… “Bu parfüm kokusu bana eski sevgilimi hatırlattı.”

Kahve, çay, kakao kokusu…”Off çok güzel koktu, bu koku nerden geliyor?”

Kavrulmuş leblebi çekirdek kokusu…” Çok güzel koktu biraz alalım mı lütfen?”

Yemek, reçel kokuları…”Off çok güzel koktu. Bu Koku karnımı acıktırdı.” “Bu kokular var ya bana anneannemi hatırlattı.”

Yeni yıkanmış çamaşır çarşaf kokusu….”Ohh miss gibi koktu. Hastalandığım o günü hatırladım.

Çünkü o gün, annem çarşafları yeni yıkamıştı ve böyle kokuyordu.”

Bu cümleler size de tanıdık geliyor mu? Hepinizin evet dediğinizi duyar gibiyim. Çünkü bu sözler, bu ve benzer tepkiler bize, hepimize ait… Çünkü bazı kokular bizi çok etkiliyor, duygularımızı tetikliyor ve anılarımızı hatırlatıyor. Kokunun duyguları ve anıları frontal korteks yoluyla beyne girmesinden kaynaklanıyor ve bu sadece kokuya ait bir özellik. Koku bir ortamı anında değiştirebilir.

Eğer dışarı çıkacaksak, bir yerlere gideceksek güzel kokular sıkarız, hoş, güzel kokmaya özen gösteririz. Güzel kokuyorsak; kendimize olan güvenimiz yerindedir ve kendimizi iyi hissederiz. Ortamlara rahat gireriz. Kokuların ilişki, aşk hayatımızda da etkisi büyüktür. Karşı cinsten etkilenmemizde yine kokuların çok büyük etkisi vardır. Kokular, iki kişi arasında inanılmaz bir çekim gücü yaratır. Hep güzel kokulardan bahsettim ama hayatta hep güzel kokular yok ki; ama kötü kokular da var. Kötü kokuların da üzerimizde olumsuz negatif etkisi vardır. Hemen yüzümüzü buruşturup ondan o kötü kokulu ortamdan veya kötü kokan kişiden kaçmak isteriz.

Bazı kokuların ise sakinleştirici, sinir sistemini yatıştırıcı etkisi, iyileştirici gücü vardır. Aromatik, egzotik kokular… Lavanta kokusu, odunsu kokular, okyanus kokusu, narenciye, bergamot, misk ada çayı, yasemin, leylak, gül… kokular gibi çeşitli kokular depresyon ankesiyet gibi rahatsızlıkların giderilmesinde de etkilidir.

Bazı kokuların ise, solunum yollarımızı rahatlatan, ferahlatan etkisi vardır. Nane, okaliptüs, zencefil, Lavanta, kekik, tarçın kokusu gibi…

Aslında en güzel koku anne, baba, evlat kokusudur ve bu kokuların yerini hiçbir koku tutmaz. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

Editör: Zehra Garipli – 03.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Fatma Temel tarafından yazıldı

Makale YazarıEditör YazarListe UstasıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Postmodernizm Akımı Nedir?

    Güne Astrolojik Bakış | 25.05.2022