içinde

HavalıHavalı

iOS 16.4 Sürümüne Gelenler

Resim Kredisi: TechCrunch

Şüphesiz mobil işletim sistemlerinin en fazla ve en sık güncelleme yapan firması Apple‘dır. Bu yüzden birçok iPhone kullanıcısı, telefon hafızalarının yetersizliği yüzünden bu güncellemeleri yapmamaya özen göstermekte. Fakat her güncellemesinde eğlenceli şeyler barındıran Apple‘ın bu hizmetine karşı koymak da ayrı bir mücadele içeriyor.

Apple, perşembe günü iOS 16.4‘ün ilk geliştirici beta sürümünü yayınladı ve bu güncelleme küçük bir kullanıcı tabanı için tasarlanmış olsa da, iPhone üreticisi bize iOS 16.4’ün kararlı sürümü ekildiğinde bekleyeceğimiz özellikler hakkında bir fikir verdi. Özellikler arasında yeni emojiler, güncellenmiş bir podcast uygulaması ve web uygulamaları için bildirim desteği yer alıyor.

Emojiler oldukça önemli ve iOS 16.4 ile 31 tanesini kullanabileceğiz. Geyik, kaz, pembe kalp ve “sarsıldım” ifadesini içeren bu emojilerin ilk taslağı geçen yıl yayınlandı. Şimdi, Apple‘ın son yazılım güncellemesiyle yakında iOS cihazlarına gelecekler. Perşembe günkü sürüm bir geliştirici beta olduğundan, son sürümde bu emojilerde bazı tasarım değişiklikleri olabilir.

Resim Kredisi: Emojipedia

Apple‘ın Podcasts uygulaması da iOS 16.4 güncellemesindeki yeni özelliklerle güncelleniyor. Özellikle, podcast uygulaması aracılığıyla kanallara abone olduysanız, bunlar kitaplığınızdaki yeni bir “Kanallar” bölümünde görünecektir. iOS 16.4 ile kullanıcılar, CarPlay modunda göz atma bölümüne erişerek hareket halindeyken gösterileri kolayca devam ettirebilecek. Uygulama güncellemeleri, yaklaşan iPadOS 16.4 ve macOS 13.3 sürümleri aracılığıyla Podcasts’in iPad ve macOS uygulamalarına da gönderilecek.

Resim Kredisi: Apple

Podcast’ler uygulamasındaki sıradaki kuyruğu, söz konusu podcast’i takip etmeseniz bile bitmemiş şov bölümlerini görüntüler. Sıradan kaldırmak için onları oradan manuel olarak silmeniz veya oynatıldı olarak işaretlemeniz gerekir.

Apple‘ın iOS 16.4 güncellemesi, web sitesi push bildirimi hayranları için de iyi haberler getiriyor. Bir kullanıcı ana ekrana bir web uygulaması eklediyse, geliştiriciler izin istedikten sonra anında iletme bildirimi gönderebilecek. Şirket bu özelliği ilk olarak geçen yıl Dünya Çapında Geliştirici Konferansı’nda (WWDC) göstermişti. Safari 16.1 güncellemesi, macOS Ventura’da W3C standartlarına dayalı “Web Push” mekanizmasına izin verdi.

Resim Kredisi: Apple

WebKit blogunda Apple, kullanıcıların artık üçüncü taraf tarayıcılardan ana ekranlara web uygulamaları ekleyebileceğini söyledi. Şimdiye kadar bunu sadece Safari üzerinden yapabiliyorlardı.

iOS 16.4 ile gelen bazı küçük ama dikkate değer yükseltmeler var. Birincisi, Mesajlar uygulaması artık Mastodon bağlantılarının zengin bir önizlemesini destekliyor, böylece artık gönderi hakkında daha fazla ayrıntı görebileceksiniz. Yazılım güncellemesi, daha iyi hız deneyimi için T-Mobile’ın 5G bağımsız hizmetine de destek ekliyor. Dahası, kullanıcılar bir Odak filtresiyle Always On ekranını açıp kapatabilecekler.

iOS 16.4 beta sürümünü bir geliştirici profili aracılığıyla indirebilir veya test etmek için genel beta sürümünün çıkmasını bekleyebilirsiniz.

Yeni Emojiler

Yeni emoji karakterleri arasında sallanan yüz, pembe kalp, açık mavi kalp, eşek, geyik, kaz, kanat, denizanası, sümbül, bezelye kabuğu, zencefil, flüt, marakas, kara kuş ve daha fazlası bulunuyor.

Resim Kredisi: Emojipedia

Bu yeni emoji seçenekleri ilk olarak Temmuz 2022’de önerildi ve ardından Eylül 2022’de Unicode Konsorsiyumu tarafından yeni Unicode standardında piyasaya sürüldü.

Emoji karakterleri, geliştiriciler tarafından indirilebilen iOS 16.4, iPadOS 16.4, watchOS 9.4 ve macOS Ventura 13.3 beta sürümlerinde mevcuttur. Apple muhtemelen yakın gelecekte herkese açık bir beta sürümü sunacak, ancak yazılım güncellemelerinin resmi olarak yayınlanması muhtemelen birkaç hafta alacaktır.

Editör: Doruk Adakoğlu – 23.02.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    WhatsApp, “Bülten” Özelliği Üzerinde Çalışıyor

    Akıl Sağlığınıza Bir İyilik Yapın ve Bu 5 Egzersizi Deneyin

    Akıl Sağlığınıza Bir İyilik Yapın ve Bu 5 Egzersizi Deneyin