içinde

Mısır’da Ölüler Kitabı’ndan 16 Metrelik Bir Papirüs Keşfedildi

Sakkara’da 100 yılı aşkın bir süredir ilk tam papirüs ortaya çıkarıldı.

Eski Mısır Yeni Krallığı'nın 19. hanedanına, MÖ 1250 dolaylarına tarihlenen Ani Papirüsü'nden eski bir illüstrasyon. Saqqara'da bulunan yeni bulunan Ölüler Kitabı papirüsünün yayınlanmış herhangi bir resmi yok. (Resim: Getty Images aracılığıyla duncan1890)

Mısır’daki arkeologlar Ölüler Kitabı’ndan (the Book of the Death) bölümleri içeren 16 metre uzunluğunda bir papirüs buldular.

2,000 yıldan daha eski bir belge, Sakkara’nın güneyinde Djoser’in Basamaklı Piramidi‘nin güneyindeki bir mezarda bir tabutun içinde bulundu.

Ölüler Kitabı’ndan bir çok metin var ve yeni keşiflerin analizleri antik Mısırlıların cenaze geleneklerine ışık tutabilir. 14 Ocak Mısır Arkeologlar Günü münasebetiyle düzenlenen bir etkinlikle bağlantılı olarak yayınlanan tercümeye göre, koruma çalışmaları çoktan tamamlandı ve papirüs Arapçaya çevriliyor.

Eski Eserler Yüksek Konseyi genel sekreteri Mostafa Waziry, açıklamaya göre, bunun Sakkara’da 100 yılı aşkın bir süredir ortaya çıkarılan ilk tam papirüs olduğunu söyledi.

Djoser’in Basamaklı Piramidi, firavun Djoser döneminde (MÖ 2630’dan 2611’e kadar hüküm sürdü) inşa edildi ve Mısırlıların inşa ettiği ilk piramitti. Basamaklı piramidin etrafındaki alan, binlerce yıldır gömüler için kullanılmıştır. Mısır’ın eski Eski Eserler Bakanı Zahi Hawass WordsSideKick.com‘a bir e-postayla verdiği demeçte, gerçekten de, yeni keşfedilen papirüsü barındıran tabutun Geç Dönem’e (yaklaşık MÖ 712 ila 332) tarihlendiğini söyledi. Hawass, papirüsün kime ait olduğu ve kesin tarihinin yakında açıklanacağını söyledi.

Ölüler Kitabı, Mısırlıların diğer amaçların yanı sıra ölülerin yeraltı dünyasında gezinmesine yardımcı olacağına inandıkları bir dizi metne verilen modern bir isimdir. Yeni Krallık döneminde (MÖ 1550 – MÖ 1070 dolaylarında) yaygın olarak kullanıldılar.

16 metre uzunluğunda olmakla birlikte, bu uzunlukta veya daha uzun olan Ölüler Kitabı papirüsünün başka örnekleri de vardır. Chicago Üniversitesi’ndeki araştırma arşivleri başkanı Foy Scalf bir e-postada Live Science‘a, “Uzunluk olarak benzer olan birçok el yazması var, ancak eski Mısır dini metinlerinin papirüs el yazmalarının uzunluğu oldukça önemli ölçüde değişebilir” dedi. Son keşifte yer almayan ancak Mısırbilim alanında doktora sahibi olan Scalf, 30 metreden uzun olan Ölüler Kitabı parşömenleri olduğunu kaydetti.

İkinci Papirüs

Bu, geçen yıl Sakkara’da bulunan Ölüler Kitabı’ndan metinler içeren ikinci papirüs gibi görünüyor. 2022’de, Sakkara’da firavun Teti’nin (MÖ 2323 – MÖ 2291 dolaylarında hüküm sürdü) piramidinin yakınındaki bir mezar boşluğunda, Ölüler Kitabı’ndan metinler içeren ve üzerinde “Pwkhaef” adlı sahibinin adı yazılı olan 4 metrelik parçalı bir papirüs bulundu.

Firavun Teti’nin piramidinin yanına gömülmesine rağmen Pwkhaef, hükümdardan yüzyıllar sonra yaşadı. Bu papirüsün bulunduğu mezar şaftları, Mısır’ın 18. ve 19. hanedanlarına (M.Ö. 1550 – M.Ö. 1186) aittir. Ancak eski bir hükümdarın piramidinin yanına gömülme uygulaması o zamanlar Mısır’da popülerdi.

Keşif, antik belgenin resimlerini henüz yayınlamayan Turizm ve Eski Eserler Bakanlığından Mısırlı arkeologlardan oluşan bir ekip tarafından yapıldı. Açıklamaya göre papirüs yakında bir Mısır müzesinde sergilenecek.

Editör: Doruk Adakoğlu – 04.02.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Hassas İçerik Filtresi
    Bu gönderiyi görüntülemek için tıklayın

    Jeffrey Silverthorne İle Ölüleri Fotoğraflandırmak

    Tarihin En Hızlı Büyüyen Uygulaması: ChatGPT, TikTok ve Instagram’ı Geride Bıraktı!