içinde ,

HavalıHavalı

Prof. Dr. Ömer Özkan’dan Tıpta Çığır Açacak Çalışma: Kadavradan Rahim Nakli

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığında 10 yıl önce gerçekleştirilen dünyanın ilk başarılı rahim nakli henüz 14 yaşındayken rahminin olmadığını ve bu yüzden anne olamayacağını öğrenen 23 yaşındaki Derya Sert’e 8 Ağustos 2011 tarihinde 7 saat süren operasyon ile yapıldı. Operasyonun ardından uzun süre tedavi gören Sert, 4 Haziran 2020 yılında sağlıkla kucağına aldığı evladının adını Ömer Özkan koyduğunu söyledi.

İkinci kez 27 Temmuz 2021 yılında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde kadavradan rahim nakli olan 33 yaşındaki kadın, hasretini çektiği evladına kavuştu. Erdem ailesi ‘’Özlenen’’ adı verdiği bebeklerinin erken doğmuş olmasına rağmen sağlığının gayet iyi olduğunu bildirdi.

Biz ilk yüz naklini yaptığımızda başarısız bir sonuç elde etseydik, Türkiye’de 10 sene kimse yüz nakli yapmazdı. 2000 yılında Suudi Arabistan rahim naklini yaptı ancak başarısızlıkla sonuçlandı ve 11 yıl kimse bunu yapmaya cesaret edemedi. Bizim nakil de başarısız olsaydı dünyada 15-20 sene kimse rahim nakli yapmazdı. Yani dünyada rahim nakli yapılmayacaktı. Bizim nakil başarılıydı ancak bebek olması onu tam başarılı yapacaktı. Bu da oldu. Avrupa’dan Asya’ya ve ABD’ye kadar birçok ülkeden gelen ekiplere tekniğimizi anlattık. Yaptığımız rahim naklinden sonra dünyada bizim tekniğimiz kullanılarak rahim nakilleri gerçekleşti. Doğan çocuklar da oldu. Derya sadece anne olmakla kalmadı birçok kadının da yüzünün gülmesine, anne olmasına vesile oldu.

Prof. Dr. Ömer Özkan yaptığı açıklamada her beş bin kadından birinde doğuştan rahim olmadığını veya yaşamın ilerleyen dönemlerinde miyomlar gibi çeşitli sağlık sorunlarından dolayı rahimlerini sonradan kaybettiklerinden bahsederek rahim naklinin tıp ve bilim dünyası için büyük bir adım olduğunun altını çizdi. Türkiye’deki ilk kol ve yüz naklini gerçekleştiren ekipte yer alan Özkan, rahim naklinin gerek dünyada bir ilk olmasının verdiği gururdan gerekse anne olma isteği ile kapı kapı gezmeye hazır olan anne adaylarına çok büyük bir umut ışığı olmasına ek olarak Nobel’e layık bir çalışma olduğunu dile getirdi. Yalnızca ülkemizden değil yurt dışından da çok talep aldıklarını bildiren Özkan, rahim nakli işlemlerinin böbrek ve karaciğer naklini açık ara farkla geçeceğini ancak bu yaygınlaşmanın yalnızca Sağlık Bakanlığı ile başladıkları mevzuat çalışmalarının tamamlanması ile olabileceğini söyledi.

Rahim naklimiz üremede çığır açtı. Bunun Nobel’lik bir iş olduğunu düşünüyorum. İnşallah Türkiye ismiyle Nobel ödülü alan çalışma olur. Bu ödülü Aziz Sancar aldı ama maalesef ABD adına aldı. Ödülden Türkiye olarak biz de gurur duyuyoruz. Dünyanın ilk rahim nakline de Nobel ödülü verilirse ne kadar güzel olur. Farkındalık oluşması, bunu insanların daha iyi anlaması için çok kıymetli. Rahim naklimiz Nobel’in kriterlerini tam olarak karşılıyor.

Özkan, naklin yapılabilmesi için şimdilik kadının evli, yumurtalıklarının ve yumurtasının olması gerekliliklerinin olduğunu hatırlatarak, Türkiye’deki hastalara mevzuattan sonra hem kadavradan hem de canlıdan nakil yapabileceklerini söyledi. Organ nakline sıcak bakmayan kesime ise beyin ölümü gerçekleşmiş bir bireyin geri dönüşünün imkansız olduğunu hatırlatarak henüz hayatta olanların umutlarının göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek organ naklinin öneminin altını defalarca çizdi.

Editör: Fatih Düz – 21.01.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Bir Playstation Oyunundan HBO’ya: The Last Of Us

    2023’ün İddialı Yapımı | Polite Society