içinde

HavalıHavalı

Bir Playstation Oyunundan HBO’ya: The Last Of Us

Yazar Craig Mazin‘e göre HBO dizisi The Last of Us‘taki en korkunç şey Clicker‘lar, Bloater‘lar ya da uyarlandığı ünlü Sony PlayStation oyunundaki diğer dehşetler değil. Yalnız bir bilim adamının, bir mantar beyin enfeksiyonunun dünya nüfusunu vahşi yamyamlara dönüştüreceğini fark ettiği an. Bu sahne dizi için yeni yaratılan bir flashback’te yer alıyor. 2013 yapımı oyunda ya da 2020’de yayınlanacak devam filminde yer almıyordu.

Mazin, dizinin 15 Ocak’ta HBO Max‘te yayınlanacak prömiyeri öncesinde Zoom’la yaptığı masa toplantısında bana “Bu benim için dehşet verici,” dedi. “Her şeyin temelini oluşturuyor ve çevreyi ne kadar gerçekçi hissettirebilirsek merkez de o kadar gerçekçi olacaktır.”

Mazin aynı merakı, 2019’un beğenilen HBO mini dizisi Chernobyl‘i yaratırken gerçek hayattaki bir felakete de uygulamıştı. The Last of Us için, geri dönüşler ve enfeksiyonun sözde bilimsel kaynağı, oyunu yazan ve aynı zamanda geliştirici Naughty Dog‘un yaratıcı yönetmeni ve eş başkanı olan serinin ortak yazarı Neil Druckmann ile konuşarak elde edildi. Last of Us evrenini, bir uzmanın bu kıyamet vahyine verdiği tepki aracılığıyla oyunlarda gördüğümüzün ötesine genişletme fırsatını çok sevdi.

Druckmann, “Bilim adamının her şeyin bittiğini söylediğini duymak sadece korkutucu değil, aynı zamanda bunu kendi kendine kabul ettiği ve yüzündeki dramı gördüğü an, bu [uyarlama] için benzersiz bir şey ve gösterebildiğimiz için çok mutluyum” dedi.

Geri dönüşler oyunun hayranlarının fark edeceği tek değişiklik değil – zaman çizgisi salgının 2003’te (oyundaki 2013 yerine), kıyamet sonrası anlatının ise 2023’te (2033 yerine) gerçekleşecek şekilde değiştirildi. Oyun çıktığı yıl gerçekleştiği için Mazin ve Druckmann, hikayeyi temelden değiştirmediği için kronolojik yeniden konumlandırmanın mantıklı olduğu konusunda hemfikir oldular.

“Eğer 2023 yılında bir dizi izliyorsam ve bu dizi 2043 yılında geçiyorsa, bu bana biraz daha az gerçekçi geliyor. ‘Hey, bakın, bu paralel evrende şu anda bunlar oluyor’ demenin ilginç olabileceğini düşündüm. Yani bu gerçekten de insanların biraz daha fazla bağlantı kurmasına yardımcı olmakla ilgiliydi” diyor Mazin.

“Pratik olarak konuşmak gerekirse, bize biraz farklı bir sahne, set tasarımı ve araba seçimi paleti vermek dışında pek bir şey değiştirmedi. İlginç bir şekilde, dizide ilerledikçe, eski dünyanın yeni yerlerini ve yeni kalıntılarını bulmaya devam ediyoruz, [her zaman] 2003 havasına geri dönüyoruz.”

Kederli Dolambaçlarla Dolu Bir Hikaye

Hikayeyi daha da temellendiren şey, özündeki ilişkilendirilebilir insan dramı. İlk sezonun dokuz bölümü boyunca, neşeli genç Ellie‘ye kıyamet sonrası ABD’de eşlik etmekle görevlendirilen huysuz kaçakçı Joel Miller‘ı izliyoruz (spoiler vermemek için nedenini söylemeyeceğim merak etmeyin). İkili Pedro Pascal ve Bella Ramsey tarafından canlandırılıyor.

Game of Thrones ve The Mandalorian‘dan tanıyabileceğiniz Pascal, Joel’in salgın başladığında yaşadığı trajik kaybın 20 yıl sonra bile onu yönlendirmeye devam ettiğini söyledi.

“Tamamen travma tarafından yönlendiriliyor ve yaptığı her şey, iyi ya da kötü, bu kayıpla ve bu tür bir kaybı tekrar yaşamamakla şekilleniyor. Bu, ne yazık ki pek çoğumuzun yaşayabileceği bir şey,” diyor Pascal Zoom toplantısında.

“Merkezinde böylesine duygusal bir insan hikayesi olan sevilen bir kaynak materyalin uyarlamasına adım atmak, onu daha da acı verici hale getirmek inanılmaz. Görünüşe göre izleyiciler olarak bunu seviyoruz… Mazoşistiz.”

Game of Thrones’un eski oyuncularından Ramsey, Ellie’nin Joel’in acısını gördüğünü ve bunun da yolculukları sırasında aralarında bir bağ oluşmasına neden olduğunu belirtiyor.

Aktör, “Ellie bu adamda bir şeyler olduğunun farkında – onda daha fazlası var, sadece huysuz bir pislik değil,” dedi. “Ortak bir deneyim görüyor; Ellie de hayatında çok önemli bir kişiyi kaybetmiş. Siz de böyle bir şey yaşamış birini gördüğünüzde, [Joel buna çok direnç gösterse de] onunla bağ kurmak istiyorsunuz.”

Bir Hayat Mücadelesinden Çok Daha Fazlası

İkili, bu korkunç dünyayı onarmaya çalışırken bir amaç bulan Joel’in idealist kardeşi Tommy’yi arıyor. Tommy, Marvel’s Agents of SHIELD ve Terminator‘daki rolleriyle tanınan Gabriel Luna tarafından canlandırılıyor: Dark Fate.

“Kardeşinin başlangıçta sahip olduğu şeyi, yani aileyi arzuluyor – bir tohum ekmeyi ve büyümesini izlemeyi…Doğayla birlikte yaşayabileceğiniz ve onun artık sizi sürekli öldürmeye çalışmadığı bir dünya arıyor. Gerçekten ona geri dönebileceğimize inanıyor.”

Görünüşe göre medeniyete dönüşün öncülüğünü, ordunun hayatta kalanlar üzerindeki sert otoriter kontrolüne karşı çıkan bir grup isyancı olan ateşböcekleri yapıyor. Grubun liderliğini Sons of Anarchy ve The Flight Attendant oyuncularından Merle Dandridge‘in canlandırdığı Marlene yapıyor. Ateşböceklerinin insanlara özerkliklerini geri vermenin bir yolunu ararken “umudu” temsil ettiklerini söyledi.

Oyunlarda Marlene’i de seslendirdiği için bu oyuncu seçimi hayranları memnun edecektir. (Joel ve Ellie oyunu oyuncuları Troy Baker ve Ashley Johnson da açıklanmayan rollerde karşımıza çıkıyor). Ayrıca 2013 orijinali için yaptığı çalışmanın dizideki rolüne geri dönerken faydalı olduğunu, ancak dizinin yıllar içinde ulaştığı efsanevi statünün keşfedilecek yeni yollar açtığını doğruladı.

“Hazırlıkları kesinlikle yeniden gözden geçirdim. Ve doğru anladığımdan emin olmak için Neil’e danıştım çünkü zaman içinde hafızanız gerçekleri aşındırabilir” dedi. “Bu kadar sevilen, yaygın olarak oynanan ve her yerde yayınlanan mevcut bir kaynak malzemeye sahip olmanın en büyük armağanı, geriye dönüp bakabilmeniz ve [kendinizi kaptırabilmeniz].”

HBO Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Craig Mazin ve Neil Druckmann’ın dizinin perde arkasını anlatacakları bir podcast ile daha fazla bilgi vereceklerini ve podcast bölümlerinin her Pazar yayınlanacağını söyledi. Podcast’in sunuculuğunu oyunlarda Joel’i canlandıran aktör Troy Baker üstlenecek.

Editör: Fatih Düz – 19.01.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Netflix Yine Mi Zam Dedirtiyor!

    Prof. Dr. Ömer Özkan’dan Tıpta Çığır Açacak Çalışma: Kadavradan Rahim Nakli