içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

Dünyanın En Uzun İnsanları Neden Bu Kadar Uzunlar?

Henüz dikkat ettiniz mi bilmiyoruz ama yine de haberi verelim: Hollandalı insanların boyu uzun, hatta dünyanın en uzun insanları onlar.

Araştırmalar Hollandalı bir erkeğin ortalama boyunun 1.86 cm, Amerikalı bir erkeğin ortalama boyunun ise 1.76 olduğunu gösteriyor. Peki ya Hollandalılar neden bu kadar uzun? Bu Allah’ın bir lütfu mu? Yediklerinden mi kaynaklı? Yoksa çevresel faktörler mi etkili? Gelin hep birlikte bu gizemi çözelim.

Hollanda resmi olarak dünyanın en uzun insanlarına sahip ülke ünvanına sahip. Büyük ölçüde bilim insanları, bu durumun refah, sağlıklı beslenme ve sağlık hizmetlerinin kalitesinden kaynaklandığına inanıyorlardı. Fakat yeni araştırmalar Hollandalıların boyunu etkileyen faktörün aslında insan evriminden kaynaklandığını gösteriyor.

Bilim insanları boyumuzu etkileyen 180 tane genin olduğunu tespit ettiler. Bireysel olarak hepsi çok küçük bir etkiye sahiptir, ancak birlikte bir nüfustaki boy uzunluğunun çeşitinin %80’ine kadarını açıklayabilir. Çevresel faktörler de boy uzunluğunda rol oynayabilir. Örneğin, Hawaii’ye göç eden Japon çocuklar ebeveynlerinden daha uzundur. Bilim insanları bunu fazla süt ve et tüketiminin bir sonucu olduğuna dayandırmaktadır.

Hollandalılar kısa bir süre içinde o kadar çok uzadı ki, uzamalarına neden olan etkinin büyük çoğunluğu değişen çevrelerine bağlanmaktadır. Dünyanın en büyük peynir ve süt üretici ve tüketicilerinden biri olan Hollandalıların uzamasındaki faktörlerin en büyük nedenlerinin bunlar olduğu düşünülüyor. Ayrıca bilim insanları doğal seçilimin de bir rolünün olup olmadığını merak ediyorlar: boy -potansiyel olarak daha iyi üreme başarısına yol açan- daha iyi bir sağlıkla, çekicilikle, daha iyi bir eğitimle ve yüksek gelir ile bağdaştırılır. Doğal seçilimin arkasında yatan neden aslında çok basit: zaman geçtikçe uzun gene sahip Hollandalı insanlar çoğalmaya başlamıştır.

Londra Hijyen & Tropikal Tıp Okulu’nda (London School of Hygiene & Tropical Medicine) davranışsal biyolog olan Gert Stulp, Hollandalı insanların bu kadar uzun olmalarının nedenlerini saptamak amacıyla bir araştırma gerçekleştirdi. 45 yaşının üstü ve Hollandalı ebeveynlerden olan Hollandalı insanları içeren araştırmada, denek olan 42,616 insan, daha uzun erkeklerin genel olarak daha çok çocuklarının olduğu saptanmıştır. Daha uzun olan erkekler onları uzun yapan genleri daha çok aktardıklarından araştırma, Hollandalı nüfusun gittikçe daha da uzadığını gösterdi.

Birleşik Devletler’deki benzer bir çalışma benzer bir şablon göstermemektedir. Stulp’un 1930’ların sonlarında Wisconsin’de doğan insanlarla ilgili araştırması, ortalama boydaki erkeklerin daha fazla çocuğunun olduğunu ve daha kısa kadınların ortalama boyda çocuklarının olduğunu gösteriyor. Bu faktörler, Birleşik Devletler’deki doğal seçilimin yeme alışkanlıkları gibi çevresel faktörlerin tam tersi olduğunu öne sürüyor, ancak bu muhtemelen Amerikalıların ortalama boyunun neden aynı seviyede olduğunu açıklıyor.

18. yüzyılda Amerikalıların boyunun artışındaki gibi Hollanda nüfusunun yüksekliğindeki artış muhtemelen geçicidir. Doğal seçilim, birkaç nesili iyi etkilerken daha sonraki nesillerde dengelenir veya azaltma eğilime gitmektedir.

Editör: Doruk Adakoğlu – 07.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Putin Kaybediyor Mu, Yoksa Kazanıyor Mu? Bilinmesi Gerekenler Gerçekler!

    Nijeryalı TikTokers, Yetkiliyle Alay Ettiği İçin Kırbaçlanmaya Mahkum Edildi