içinde

MuhteşemMuhteşem

Dünyanın En Özgün ve Görülmeye Değer Bahçeleri

Doğanın muhteşem manzarasının, bitkilerin ve ağaçların, temiz bir havanın iyi gelmeyeceği canlı neredeyse yok. Betonlaşmış şehirlerin gürültüsünden uzak, doğal bitki örtüsünün korunduğu, botanik ve tarihi bahçeler birçoğumuz için mükemmel nefes alma alanları. Tüm dünyada, çeşitli ülkelerin kültürlerine göre dizayn edilmiş veya korumaya alınmış bu tarihi bahçelere gelin birlikte bakalım.

Heligan Kayıp Bahçeleri, Cornwall

Cornish ailesi tarafından bakımı yapılmış ve geliştirmiş fakat I. Dünya Savaşı ile terkedilen bu olağanüstü bahçeler, 1990 yılında yeniden keşfedilmiş ve restore edilerek 1992 yılında da halka açılmıştır. Cornwall’un güneybatısında, Mevagissey’in yakınında yer alan Heligan’ın bahçeleri, Lowarth Helygen yani Söğüt Ağacı Bahçeleri anlamına gelmektedir. 18. yüzyılda Tremayne ailesi tarafından inşa edilmeye başlanan bahçeler savaşla birlikte terkedilmiş ve uzunyıllar boyu bakımsız kalmıştır. Tekrar keşfi sonrası ise eski ihtişamlı günlerine geri dönmüştür.

Daisen-in Zen Bahçesi, Japonya

Bu bahçeler Zen felsefesinin Japonya’da yayıldığı sırada Kamakura ve Muromachi döneminde (1185-1573) yapılmıştır. Ve ismini bu felsefeden almıştır. Japon estetiği anlayışı ise tasarlanmış, sadelik ve simgesel anlatımla şekillenmiştir. Bahçenin bazı kısımlarının alegori ve meditasyon için tasarlandığı da bilinmektedir.

Huntington Botanik Bahçeleri, California

Huntington Kütüphanesi’ne ait olan bu botanik bahçelerde, dünyanın farklı yerlerinden toplanmış ve nadir bulunan bitki türleri yetiştirilmiştir. Avustralya Bahçesi, Kamelya Koleksiyonu, Çocuk Bahçesi, Çöl Bahçesi, Şifalı Bitki Bahçesi, Japon Bahçesi, Nilüfer Bahçesi, Palmiye Bahçesi, Gül Bahçesi, Shakespeare Bahçesi, Subtropical Bahçe, Çin Bahçesi gibi farklı isimlerle adlandırılan kısımlardan oluşmaktadır.

Kozmik Spekülasyon Bahçesi, İskoçya

Mimar, eleştirmen ve tasarımcı Charles Jencks tarafından oluşturulmuştur. Bahçe evrenin 13 milyar yıllık tarihindeki önemli dönüm noktaları, atomlar, DNA’lar gibi birçok konsepti görsel olarak yansıtan eşsiz bir mimariye ve tasarıma sahiptir. Fizikteki kaotik süreçler bahçenin doğasına işlenmiştir.

Kew ve Wakehurst’teki Kraliyet Botanik Bahçeleri, Londra, Sussex

Londra’nın güneybatısında yer alan bu bahçe “dünyanın en büyük ve en çeşitli botanik-mikolojik koleksiyonlarını barındıran” bir bahçedir. Dünya Mirası Alanı ve Londra’nın önemli turistik yerlerindendir. Milyonlarca korunmuş bitki ve mantar örneği barındırmaktadır.

Keukenhof Çiçek Bahçeleri, Hollanda

Lahey kentinin yakınlarında bulunmaktadır. Keukenhof Çiçek Bahçesi 7 milyonu aşkın lale, sümbül, nergis ve diğer bitkilerden oluşmaktadır. Muhteşem bir görüntüye ev sahipliği yapan bu bahçe adeta “çiçek denizine” benzetilmektedir.

Versay Saray Bahçeleri, Fransa

Andre Le Notre öncülüğünde düzenlenen bahçeler, Fransız bahçe tarzında; bakımlı çimenler, çiçekler, birçok çeşme ve heykellerden oluşmaktadır. Oldukça simetriktir. Bu bahçelerin arasından Gran Kanal denilen yapay bir kanal geçmektedir. 19. yüzyılın başlarında bu şahane sarayın belirli kısımları Fransız Tarih Müzesi olarak ayrılmıştır.

Editör: Ayşe Tunç – 31.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Ayşe Tunç tarafından yazıldı

Gıda Mühendisi
AÜ Medya ve İletişim

Makale YazarıVideo YapımcısıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Mini Dizi Önerisi: When They See Us!

    Arada Bir Dilimiz Sürçer İse Affola: Olacak O Kadar