içinde ,

Nijeryalı TikTokers, Yetkiliyle Alay Ettiği İçin Kırbaçlanmaya Mahkum Edildi

Nijerya’da iki TikTok yıldızı, bir hükümet yetkilisiyle alay etmek için sosyal medyayı kullandıktan sonra kırbaç cezasına çarptırıldı ve mahkeme karar vermek için zorlandı.

Mübarek İsa Muhammed ve Muhammed Bula, kuzeydeki Kano eyaletinin valisi Abdullahi Ganduje‘ye hakaret etmekten suçlu bulundu.

Çiftin avukatı karara itiraz etmeyeceklerini söyledi. Nijerya’da, sosyal ve politik konularda yorum yapmak için komedi kullanan sosyal medya yıldızlarının sayısının arttığı görüldü.

Mübarek İsa Muhammed ve Muhammed Bala, geçen hafta valiyle arazi gaspı, yolsuzluk ve işte uyumakla alay ettikleri videolarını TikTok ve Facebook’ta yayınladıktan sonra tutuklandı.

Savcılık avukatı Wada Ahmed Wada, adamların valiye iftira attığını ve eylemlerinin kamu huzurunu bozabilecek nitelikte olduğunu söyledi.

Suçlarını kabul ettiler ve hoşgörü istediler, ancak yargıç her birine 20 kırbaç verilmesine, 10.000 naira (20 sterlin) para cezasına çarptırılmalarına ve mahkeme binasını 30 gün boyunca temizlemelerine karar verdi. Ayrıca sosyal medyada Bay Ganduje‘den alenen özür dilemeleri istendi.

Avukatları Beşir Yusuf, BBC’ye verdiği demeçte, “gözaltı dışı” bir ceza olduğu için karara itiraz etmeyeceklerini söyledi – bu, mahkum olanların hapse atılmayacağı anlamına geliyor.

Nijerya, özellikle gençler arasında son yıllarda TikTok kullanıcılarında hızlı bir artış gördü.

Bu kullanıcılar, çoğu zaman hesaplarına çok sayıda takipçi çeken komediler oluşturmak için, resim veya videoları kırparak devlet yetkilileri de dahil olmak üzere kamuya mal olmuş kişilerle alay ederler.

Kuzey Nijerya’nın Müslüman çoğunluklu bir parçası olan Kano Eyaleti, bölgede ülkenin laik yasalarının yanı sıra Şeriat hukuk sistemini uygulayan yaklaşık bir düzine eyalet arasında yer alıyor. Şeriat mahkemelerinde sadece Müslümanlar yargılanabilir.

Editör: Fatih Düz – 08.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Sümeyye Özmen tarafından yazıldı

Gökçe Sultan'ın Diyarı kitabının yazarı
Türk dili ve edebiyatı öğretmeni
Calamus yayınevi genel yayın yönetmeni
NLP uygulayıcısı
Fikri firarda spiritüel okuyucu

YorumcuMakale YazarıVideo YapımcısıModeratörÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Dünyanın En Uzun İnsanları Neden Bu Kadar Uzunlar?

    2022 Dünya Kupası’nda Parlamayı Vaat Eden En İyi 10 Genç Yetenek