içinde ,

MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz HavalıHavalı

Ben Dili İle Bütün Toplumu Kapsayabilme Yöntemi

Toplumda insanlar kendi haklılıklarını anlatmak için karşısındakileri suçlayacak eleştirilere yönelirler, genellikle bu kişisel yaşamımızda toplumsal yaşamımızda ve siyasal hayatımızda örneklerine çok sık rastladığımız bir durumdur. Bu durum ‘sen dili’ ve ‘ben dili’ olarak tanımlanır:”Sen dili genellikle karşı tarafı suçlayıcı bir konuşma tarzıdır. Sen dilini kullanan kişiler genellikle karşı tarafı eleştiren bir söylemde bulunurlar. Bu konuşma tarzı kişinin hissettiklerinden çok kişiliğe yöneliktir. Sen dilini kullanan kişiler karşı tarafın kendini anlamasına engel olarak savunmaya geçici bir tavır almasına neden olurlar.  Bunun yerine karşımızdaki insanlarla iletişim kurarken ben ne hissediyorum? Ben ne düşünüyorum? Bunu karşımdaki kişiye en iyi nasıl aktarabilirim? Bunun üzerine odaklanmamız gerekir. Karşımızdaki kişiye kendimizi anlatmanın en iyi yolu ben dilini kullanmaktır. Ben dili kullanılarak kurulan cümleler, asıl amaca ve yaşanan durumun ne düşündürdüğünü ve ne hissettirdiğini karşı tarafa aktarır.

Sen dili ve ben diline örnek verecek olursak;

İşe neden gelmedin? ( sen dili)

İşe gelmeyince seni çok merak ettim, endişelendim. ( ben dili)

Her akşam telefonla oynuyorsun. Bırak şu telefonu, sana kaç defa söylemem gerekiyor yeter artık. (sen dili)

Telefon oynaman, benim kendimi, yalnız hissetmeme neden oluyor. Bu durum da beni çok üzüyor. (ben dili)

Tabii günlük hayatımızda örneklendirdiğimiz bu olay mesela politikada söz gelimi iktidar partisinin üyeleri demeçlerini şu şekilde verseler: “Memlekette yollar, hastaneler, okullar, stadlar açtık; yatırımlar yaptık, bunları iyi niyetle ve gayretli olarak yapmaya çalıştık, bizden sonra gelecek iktidar temsilcilerine, muhalefetteki rakiplerimize, örnek olması bakımından da özenerek, yaptık onlar da iktidar oldukları zaman bizim yaptıklarımızı örnek alarak daha iyisini yapmaya gayret edeceklerdir, biz de her yaptığımızdan sonra daha iyisini yapmak için gayret göstererek onlara iktidarı vermemeye çalışacağız.”

Muhalefetteki partiler de: “Elbette görev başındaki yönetim, iyi niyetli olarak çalışıyor, olsa da, bir takım hizmetlerde aksamalar, meydana geliyor, önerilerimize dikkat ederek o aksamaların önüne geçerlerse, biz de iktidar olduğumuz zaman, daha iyi bir memleket buluruz. Memleketteki problemlerle ilgili önerilerimizi bir paket halinde kendilerine sunuyor ve yardım etmeyi taahhüt ediyoruz, amacımız hep beraber mutlu ve müreffeh bir Türkiye yaratmak olacaktır.” Propaganda ve eleştiri bu şekilde olsa, ne güzel olurdu, değil mi? Ama maalesef öyle olmuyor.

İyilik insanı güzelleştirir. Kötü daima daima çevreyi kirletir. Kötü unsurlarla yapılan reklam tutmaz, fesatın sonundan aydınlık çıkmaz. Aydınlık günler dilerim.

Editör: Sümeyye Özmen – 27.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Prof.Dr. M.Fatih Çam tarafından yazıldı

Makale YazarıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Tüm Gözleri Üzerinize Çeken Spot Işığı Etkisi Nedir?

    Camdaki Kız Dizisi Cem Uzan’ın Hayatını Anlatıyor Olabilir. İşte Garip Benzerlikler!