içinde

MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

72 Saat Oruç Tutmak Tüm Bağışıklık Sisteminizi Yeniden Başlatma Gücüne Sahip

Orantısız alınan tüm iyi şeyler, gıda alımında olduğu gibi, sağlığınız için de tehlikeli olabilir. Oruç tutmanın sağlıklı bir seçim mi yoksa bir hata mı olduğu konusunda çok fazla kafa karışıklığı olsa da, pozitifleri açık bir zihinle keşfedelim.

Oruç tutmanın başlıca faydalarından bazıları kilo kaybı, normal insülin duyarlılığı, vücuttaki düşük trigliserit seviyesi ve yaşlanma belirtilerinin azalmasıdır. Oruç tutma süresi 4 saatten 3 güne kadar değişebilir! Açıkçası, daha uzun oruçlar, vücuda düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu dengeli oranları vermek için bir miktar sıvı ve yarı sıvı gıda alımına sahip olacaktır.

Her diyet planının kendi artıları ve eksileri vardır, ayrıca bir plan seçerken yaş, vücut ağırlığı, sağlık sorunları, yaşam tarzı gibi birçok faktör akılda tutulmalıdır. Tüm vücut tipleri uzun süreli oruçlardan yararlanmadığı için oruç tutmayı seçmeden önce bir beslenme uzmanı veya diyetisyenden yardım almanız önerilir.

Bazıları, ciddi bir besin kaybı içerdiğinden oruç tutmanın anlamsız olduğunu düşünür, çünkü abur cuburdan uzak dururken, aynı zamanda vücudu sağlıklı yağlar, proteinler, karbonhidratlar, mineraller ve vitaminlerden mahrum bırakır. Ayrıca tıkınırcasına yemek yeme gibi kısa sürede ekstra kilo ekleyebilecek zararlı alışkanlıklara da yol açabilir.

Güney Kaliforniya Üniversitesi, bu tartışmaya yeni bir ivme kazandıran büyük ölçekli bir araştırma yürüttü. Bir grup insandan 6 ayı aşkın bir süre boyunca 2 ila 4 gün arayla oruç tutmaları istendi. Bu, vücut açlık döneminde çok daha az enzim PKA ürettiğinden, kanser riski ve tümör büyümesi ile ilişkili bir hormon olduğu için ilginç bir keşifler zincirine yol açar. Ayrıca, dahil olan kişilerin bağışıklık sisteminde de dikkate değer değişiklikler oldu.

Araştırmanın baş araştırmacısı Prof. Valter Longo, bulgular karşısında şaşkına döndü. “Hem insan çalışmalarımızda hem de hayvan çalışmalarımızda fark etmeye başladığımız şey, uzun süreli açlıkla beyaz kan hücresi sayısının düştüğü. Sonra yeniden beslediğinizde kan hücreleri geri gelir. Peki, nereden geliyor diye düşünmeye başladık.

Aynı anda birçok hastalıktan mustarip, kemoterapi gören veya yaşlananlar için bu araştırma pek çok şeyi perspektife sokuyor. Bu umut verici bir senaryodur, çünkü vücut beyinden “hematopoietik sistemin kök hücre temelli yenilenmesini” gerçekleştirmesi talimatı verilen bir uyandırma çağrısı alır.

Sistemin vücutta depolanan fazla glikoz, yağ, ketonları kullanmasına ve çok miktarda beyaz kan hücresini parçalamaya başlamasına yardımcı olur. Beyaz kan hücresi yıkımı sürecinde yeni bağışıklık sistemi hücreleri üretilir.

Profesör Longo’ya göre, “Aç olduğunuzda, sistem enerji tasarrufu yapmaya çalışır ve enerji tasarrufu yapmak için yapabileceği şeylerden biri, ihtiyaç duyulmayan, özellikle de zarar görebilecek olan bağışıklık hücrelerinin çoğunu geri dönüştürmektir.” Bu çalışmanın esas olarak gösterdiği şey, sağlıklı ve dengeli beslenme rutininin yenilenmiş bir alımının ardından yaklaşık 72 saatlik uzun bir oruç tutmanın, bağışıklık sisteminizi kademeli olarak yeniden inşa etmenize yardımcı olabileceğidir.

USC Norris Comprehensive Cancer Center and Hospital’da yardımcı doçent olan ve aynı zamanda çalışmada araştırmacı olan Tanya Dorff, “Kemoterapi hayat kurtarırken, bağışıklık sisteminde önemli yan hasarlara neden oluyor.

Bu çalışmanın sonuçları, oruç tutmanın kemoterapinin bazı zararlı etkilerini azaltabileceğini düşündürmektedir. Daha fazla klinik araştırmaya ihtiyaç var ve bu tür herhangi bir diyet müdahalesi sadece bir doktorun rehberliğinde yapılmalıdır.”

Vücudun detoksuna yardımcı olduğu için ara vermek önemlidir, ancak bu kendinizi aç bırakmanız gerektiği anlamına gelmez. Oruç tutmayı seçerken akıllı olun ve ne beklediğiniz ve vücudunuzun neler alabileceği konusunda bir diyetisyene danışın.

Editör: Fatih Düz – 13.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Sümeyye Özmen tarafından yazıldı

Gökçe Sultan'ın Diyarı kitabının yazarı
Türk dili ve edebiyatı öğretmeni
Calamus yayınevi genel yayın yönetmeni
NLP uygulayıcısı
Fikri firarda spiritüel okuyucu

YorumcuMakale YazarıVideo YapımcısıModeratörÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Gözlerinizi Yummayın: Üniversite Gerçekleri

    Firavunun Zalim Deneyi: “Diller Aslında İçgüdüsel Miydi?”