içinde

İnanılmazİnanılmaz MuhteşemMuhteşem

At Nalı Yengeci Kanı Milyonlarca Hayatı Nasıl Kurtarıyor?

Atlantik at nalı yengeçleri, toksine duyarlı kanları için artan bir baskıyla karşı karşıya!

Bizi güvende tuttuğu için at nalı yengeçleri ve onların kanlarına teşekkür etmemiz gerekir.

At nalı yengeçleri dinozorlardan daha yaşlıdır. 450 milyon yıldır varlar, yani milyonlarca başka türün yükselişini ve düşüşünü izlediler ve buzul çağlarından sağ çıktılar.

İnanılmaz ‘yaşayan fosiller’ olmanın yanı sıra, çoğumuzun hayatta kalmasına da yardımcı oldular. Şimdiye kadar bir aşınız varsa, at nalı yengeci kanı kullanılarak güvenlik açısından test edilmiş olma ihtimali vardır. Ve daha da fazla hayat kurtarmak üzereler çünkü bir Covid-19 enjeksiyonunun yaratılmasında rol oynuyorlar.

At nalı yengeçleri Kuzey Amerika ve Asya’da yaşar. Balıkçılık, tıp endüstrisi ve habitat kaybı ile tehdit ediliyorlar.

At nalı yengeci kanı ne için kullanılır?

At nalı yengeci kanı parlak mavidir. Toksik bakterilere karşı son derece hassas olan önemli bağışıklık hücreleri içerir. Bu hücreler istilacı bakterilerle karşılaştığında, etrafında pıhtılaşırlar ve at nalı yengecinin vücudunun geri kalanını toksinlerden korurlar.

Bilim adamları bu akıllı kan hücrelerini, yeni aşıları kontaminasyon açısından kontrol eden Limulus Amebosit Lysate veya LAL adlı bir test geliştirmek için kullandılar. Bu teknik, 1970’lerden beri tüm dünyada tıp uzmanlarının insanları çok hasta edebilecek kötü bakterilerle dolu iğneler yapmasını engellemek için kullanılıyor.

LAL testi  insanlar için harika bir testtir, çünkü aşılar bizi kızamık ve kabakulak dahil her türlü istenmeyen hastalıktan koruyor. At nalı yengeçleri için o kadar iyi değil: her yıl binlercesi toplanıp kanı şişeleniyor.

At nalı yengeçleri ve Covid

Dünya, gezegeni kasıp kavuran viral akciğer hastalığı olan Covid-19 ile savaşmak için güvenli bir aşı bulmak için acele ediyor.

Birinin işe yaraması umuduyla 100’den fazla farklı aşı test ediliyor. Başarılı jab’lar, kullanıma sunulmadan önce dikkatlice kontrol edilmelidir.

Dünyanın birçok yerinde araştırmacılar bu önemli testlerde at nalı yengeci kanına güvenecekler. Kısa bir süre içinde milyonlarca insanı aşılamak isteneceği için, at nalı yengeçleri büyük bir rol oynayabilir.

Neden önemsemeliyiz?

Dört tür at nalı yengeci vardır. Üçü Asya’da, Hindistan, Vietnam, Çin, Borneo ve Güney Japonya kıyılarında yaşıyor. Bunlar, üç omurga at nalı yengeci (Tachypleus tridentatus), kıyı at nalı yengeci ( Tachypleus gigas) ve mangrov at nalı yengecidir (Carcinoscorpius rotundicauda).

Dördüncüsü, Kuzey Amerika’nın doğu kıyısında yaşayan ve özellikle her yıl çiftleşmek için Delaware Körfezi sahillerine giden Amerikan at nalı yengecidir (Limulus polyphemus).

Bu yengeçler tarih öncesi gibi görünebilir, ancak etraflarındaki diğer hayvanları desteklemek için önemli bir iş çıkarırlar: yumurtaları göçmen kuşlar için besleyici bir atıştırmalıktır. Balıkçılar için de iyidirler çünkü kıyı şeridindeki tortuların sağlıklı kalmasına yardımcı olurlar.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN): ”At nalı yengeci, kıyı biyoçeşitliliği için kritik bir bağlantıdır. Ekolojik işlevlerinden biri, kıyı kuşlarını, balıkları ve diğer vahşi yaşamı beslemek için sahillere milyonlarca yumurta bırakmaktır. Büyük sert kabuğu süngerler, çamur yengeçleri, midyeler ve salyangozlar gibi diğer birçok tür için mikro yaşam alanı görevi görür.”

Ancak insanlarla birlikte yaşamak at nalı yengeçleri için zor olabilir. Genellikle balık yemi olarak kullanılırlar. Asya’da ayrıca kirlilik, yükselen deniz seviyeleri ve inşaat çalışmalarından da zarar görüyorlar.

Bazıları tıbbi testler için kan alındıktan sonra ölüyor, ancak kaç tanesini yaşayabiliyor. Ayrıca, çiftleşmek için karaya çıktıktan sonra sahillerde baş aşağı mahsur kaldıkları için de çoğu ölüyor.

At nalı yengeçleri için tek tehdit tıp endüstrisi değil. Ayrıca yem olarak kullanılırlar, yenirler ve doğal ortamlarından dışarı itilirler. Burada bir sokak gıda pazarında mangalda pişiriliyorlar.

At nalı yengeci kanına sentetik alternatifler geliştirildi.

Diğer yol

Yıllar boyunca hiç kimse, yengeçlerin kanı kadar hassas olan bir testte kullanılacak alternatif bir içerik bulamadı.

Ancak umut var: 1990’ların sonlarında Singapur Üniversitesi’ndeki biyologlar, yengeç kanındaki bir molekülü klonlayarak laboratuvarda sentetik bir alternatif oluşturulabileceğini fark ettiler. Bu genetiği değiştirilmiş proteine Rekombinant Faktör C veya rFC denir.

Japonlar ve Çinliler de dahil olmak üzere bazı hükümetler, kullanım için rFc testini onayladı. İngiltere’de üretilen yeni bir Covid testinin, Avrupa Birliği tarafından da onaylanan sentetik bileşenler kullanması muhtemeldir. En büyük potansiyel Covid aşılarından birini geliştiren ilaç şirketi Pfizer, aşılarında yengeç kanı kullanmayacaklarını söyledi. Sentetik bileşenler ve alternatif testler bazı ülkelerde henüz yaygın olarak kullanılmamaktadır. Örneğin, Amerika hala her yıl birçok yengeç kanı şişeliyor. İlaç üreticileri nüfus sayılarını sağlıklı tutmak konusunda her zamankinden daha dikkatli olmalarına rağmen, bunların küçük bir yüzdesi kanamadan sonra ölüyor.

Aynı zamanda, ilaç üreticilerinin at nalı yengeçlerinin karşı karşıya olduğu en büyük problem olmadığı da tartışılabilir: Amerika’da çok daha fazlası balık yemi için öldürülüyor ve Asya’da pek çok kişi yaşam alanları yok olduğu için mücadele ediyor.

Endotoksin tespiti için at nalı yengeci kanına sentetik bir alternatif

At nalı yengeçleri, ürünlerde endotoksin arayarak aşıların ve enjekte edilebilir ilaçların kalitesini test etmek için onlarca yıldır kullanılmaktadır. Bu uygulama türün ekolojik sürdürülebilirliğini etkiler. Bu nedenle, “Revive & Restore” adlı bilimsel bir kuruluştan araştırmacılar olan Maloney ve meslektaşları, endotoksin tespitinde hayvansal ürünlere olan ihtiyacı ortadan kaldıran sentetik bir alternatif geliştirdiler . Bu, biyomedikal ve ilaç endüstrilerinin at nalı yengeçlerinin ve onlara bağımlı olan kuşların korunmasına önemli ölçüde katkıda bulunmaları için olağanüstü bir fırsatı temsil ediyor.

Editör: Astropower – 07.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Sizi Geceleri Uyutmayacak 13 Korkunç Yaşanmış Gerçek

    Her Zaman En iyisini Hayal Et: Demet Mutlu