içinde

İnanılmazİnanılmaz HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

Önce Öldürüp Sonra Kitabını Yazan Yazarları Tanıyor Musun?

“Bir roman ya yazılır ya yaşanır. Ben sana hemen tutkun olduğumu hissettim fakat yazmak için değil, yaşamak için! Ben sana kollarımı uzatıyorum ve sen; bana ellerini, dudaklarını uzatacağın yerde, yazmak için mürekkepli kalemimi uzatıyorsun.”

(Peyami SAFA- Bir Tereddüdün Romanı)

Dostoyevski’nin “Suç ve Ceza” romanını okuyan iki kişi bir araya gelse konu dönüp dolaşıp bizim “Raskolnikov”un işlediği cinayete gelir ve okurlardan ikisi de önceden de okuyup defalarca akıllarından geçirdikleri şu konuyu tekrar irdelemekten geri durmazlar: “Dostoyevski nasıl oluyor da Raskolnikov’ un işlediği bir cinayeti sanki gerçek hayatta kendisi böyle bir cinayet işlemişcesine ayrıntı ve duygu zenginliğiyle okura aktarabiliyor? Acaba bizim Dostoyevski bilinmeyen bir zamanda bir cinayet işledi de onun itirafı olarak böyle bir roman mı yazdı? Raskolnikov, Dostoyevski’ nin ”id’’i mi? Bu konuyu araştıran herhangi bir yazı vb. okudun mu? Bu konuda herhangi bir çalışma yapılmış mı?” Sorular böyle uzayıp gider.

Ama şu yirmi dört saatin dolandığı dünyamızda, gök kubbe altında söylenmeyen sözün olmadığı bu yerkürede işlediği cinayetlerin vicdan azabını yaşayanların ötesinde bir de maktulü nasıl katlettiğini, olayın giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini hem kendini hem de çevresini gözlemleyip kağıda aktaranlar var. Hatta bu kişilerden bazıları yazdıklarını kitap olarak da bastırmış ve binlerce kişi kurgu zannettiği metinleri okuyup edebi haz almış. Evet, işlenmiş bir cinayetten habersiz olarak kurmacanın büyüsüyle keyiften kıpır kıpır olmuş.

Şimdi sıra önce öldürüp sonra bunu yazıp ardından da bastırıp okurlara ulaştıran yazarları anlatmada:

*Polonyalı Yazar Krystian Bala:

Polonyalı yazar Krystian Bala polisiye-gerilim türünde yazdığı romanlarıyla ünlüdür.

Son olaylara kadar diğer ülkelerde de ülkesinde de pek meşhur değildi, ta ki eşinin kendisini aldattığından şüphelenene kadar. Eşine şüphesini anlatıp itiraf etmeye zorlamasına rağmen eşi tüm baskılarına rağmen aldatma olayını reddeder.

İddiasından vazgeçmeyen Bala, eşinin kendisini aldattığını öğrendiği Dariusz Janiszewski isimli kişiyi çalıştığı yere kadar takip edip iş çıkışı kıskıvrak yakalar ve bir depoya kapatır. Depoda Janiszewski’ yi yaralayan Bala, maktule dört gün yiyecek de vermez ve hem açlıktan hem de kan kaybından ölmesini bekler. Ancak beklentisi gerçekleşmeyince Bala, Janiszewski’ yi el ve ayaklarını bağlayarak çevredeki yakın bir göle atar.

O dönem televizyonların, medyanın ve araştırmacıların ilgisini çeken olay çözülemez. Hatta Bala ismini vermeden bir programı arayıp cinayetin asla çözülemeyeceğini söyler. Çözülemeyen dava askıda kalır.

2000 yılında Amok/Cinnet ismiyle işlediği cinayeti anlattığı roman pek satmayınca yakalanmayacağından iyice emin olan Bala’ nın hesaba katmadığı ise meraklı poliye-gerilim okuru dedektiflerdir.

2007’ de romanla işlenen cinayet arasında paralellik bulan dedektifler dosyanın tekrar açılmasını sağlar. Roman ve cinayet büyük oranda örtüşmektedir ve Bala’ nın evi polislerce aranınca yazarın başka cinayetler de planladığı ortaya çıkar.

Bala’nın tüm inkarlarına rağmen 2008’ de yazar yirmi beş yıl hapse mahkum edilir. O zamana kadar ülkesi Polonya’ da bile pek okunmayan Amok/Cinnet romanı ülkesinde ve tüm dünyada en çok okunan polisiye-gerilim romanı olur.

*Çinli Yazar Liu Yongbiao:

Çin medyasının dediğine göre yazar 29 Kasım 1995’ te Huzhou kentindeki bir otelde dört kişiyi öldürmüştü. Cinayetlerin katilleri uzun süre otele giren hırsızlar olarak düşünülmüş. Sonraki araştırmalarda DNA ve parmak izi yoluyla gerçeklerin hiç de tahmin edildiği gibi olmadığını ortaya çıkardı.

Çin’ de  yazarlar vakfı üyesi ve romanları dizilere de konu olan Liu Yongbiau’ nun 29 Kasım’ daki cinayetin katili olduğu anlaşılır ve polisler ünlü yazarı evinden almaya gittiklerinde hiç de ummadıkları bir soruyla karşılaşırlar.

Liu Yongbiau kapısını çalan polislere: “Bunca zamandır sizi burada bekliyordum.” der.

Editör: Fatih Düz – 11.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Cihan TELLİ tarafından yazıldı

BELLUM OMNİUM CONTRA OMNES

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Tardigradlar Su Olmadan Onlarca Yıl Hayatta Kalabilir, Artık Nasıl Olduğunu Biliyoruz

    Aristo’yu Avrupa’ya Yeniden Tanıtan İsim: İbn-i Rüşd