içinde

Grönland ‘Zombi Buzu’ Eridikçe Deniz Seviyesini Yaklaşık 30 Santimetre Yükseltecek

Uzmanlar, devasa Grönland buz tabakası eridikçe yükselen deniz seviyelerindeki kırmızı alarmın oluşacağını söylüyor. Zombi buzu üzerine yakın zamanda yapılan bir araştırmada, buzul bölgelerindeki buzulların erimesiyle artık yeni buzla doldurulamayan bu yerlerin, daha önce üzerine eklenmiş olan buzulların suyun dışına çıkmasıyla, savunmasız kıyı bölgeleri için yıkıcı sonuçlar doğuracağı sonuçlarına ulaşıldı.

Danimarka ve Grönland Jeolojik Araştırması’ndan bir buzulbilimci olan Colgan, Grönland’ın buzullarına bağlı zombi buzunun kaçınılmaz olarak kopacağını ve küresel ortalama deniz seviyesini 27,4 santimetre yükselteceğini açıkladı. Çalışmanın yazarları, bu rakamı 2000’den 2019’a kadar olan iklim verilerine dayanarak tahmin etti; ancak insan kaynaklı iklim değişikliği zamanla kötüleştikçe, geçmiş veriler giderek doğruluğunu yitirmeye başlıyor.

Grönland’ın zombi buzu, Grönland’ın ikliminin ilerlemesini temsil etmede daha doğru olabilecek bir “yüksek erime” yılı olan 2012’nin iklim verilerine dayanarak deniz seviyelerinin 78,2 santimetre yükselmesine neden olabilir. Colgan, “İklim değişikliği böyle işliyor” dedi. “Bugünün aykırı değerleri yarının ortalamaları olur.”

Bu deniz seviyesi tahminleri, 2021’de öngörülen Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli raporundan çok daha yüksek. Bu rapor, Grönland’ın eriyen buz tabakasının 2100 yılına kadar ortalama deniz seviyesine 6 ila 13 santimetre katkıda bulunacağını öngördü.

Bilim insanları, Grönland eridikçe deniz seviyelerinin ne kadar yükseleceğini belirlemek için buzun dengesine baktı. Normal bir dengede, Grönland’ın dağlarındaki yeni kar yağışı aşağı doğru akar ve buzulları yeniler, erimenin etkilerine karşı koyar. Ancak iklim değişikliği kötüleştikçe Grönland’ın buzulları daha az yeni kar ve çok daha fazla erime gördü. Bu duruma Colgan, “Açlıktan ölmek iyi bir tabir olur” dedi.

Colgan ve diğer yazarlar, erime ve ikmal arasındaki dengesizliği hesapladılar ve Grönland’ın toplam buz hacminin yüzde 3,3’ünün, dünya emisyonları azaltmak ve ısınmayı durdurmak için ne yaparsa yapsın eriyeceğini netleştirdiler. Bu da 110 trilyon ton buzu temsil etmektedir.

Araştırmacılar, bu kaçınılmaz erimenin yüzyıl içinde gerçekleşmesini beklediklerini çalışmada kaydettiler.

Grönland buz tabakası, Dünya üzerinde kalan iki buz tabakasından biridir, diğeri ise Antarktika buz tabakasıdır. ABD Küresel Değişim Araştırma Programı’na göre, dünyanın ortalama deniz seviyesi 1880’den bu yana 23 santimetre yükseldi ve son 20 yılda buna yaklaşık sekiz santimetre eklendiğini belirtti.

Deniz seviyeleri yükseldikçe, haritanın tamamen yeniden çizilebilmesi öngörülmektedir. Araştırmacılar tarafından, en çok etkilenecek olan bölgelerin New York ve Şanghay gibi kıyı şehirleri olacağı konuşulmaktadır. Buna ek olarak gelen söylemler arasında “Seller ve hava olayları daha sık ve şiddetli hale gelecek, aynı zamanda gelgitler, akıntılar ve rüzgarlar tüm dünyayı etkileyecek” sözleri bulunmaktadır.

Editör: Ayşe Tunç – 31.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Ece Altaylıgil tarafından yazıldı

İngilizce öğretmeni, 3 kitap yazarı ve anne.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Guinness Rekorlar Kitabı’na Girmeyi Başarmış En İlginç İnsanlar

    Yurtlar Hakkında Söylenmeyenler ve Yurtta Kalacaklara Bazı İpuçları