içinde

Yurtlar Hakkında Söylenmeyenler ve Yurtta Kalacaklara Bazı İpuçları

Lisede veya üniversitede ilk defa yurtta kalacaksanız almanız gerekenleri, oradaki ortamı araştırıp merakınızı gidermeye çalışıyorsunuzdur muhtemelen. Ama size söylenmeyen ve gittiğinizde şaşıracağınız bir sürü şey olacak. Hatta bu şeyler canınızı o kadar çok sıkacak ki ev hasretiyle yanıp tutuşacaksınız. Tabii eğer bu makaleyi okuyup tecrübelerden faydalanırsanız ne olacağını az çok bilerek gitmiş olursunuz.

  • Tuvalet kağıdı, diş fırçası, kupa gibi eşyalarınızı götürmeden gitmemenizi birçok insandan duymuşsunuzdur. Ama tüm bunlardan daha çok ihtiyacınız olan bir şey var: Göz bandı. Eğer ilk defa aile evinden ayrılıyorsanız oraya gittiğinizde fark edeceksiniz ki herkes ayrı kafalarda takılıyor, kimileri ışık açık uyuyor kimileri müzik dinleyerek. Zifiri karanlık olmadan uyuyamayan biri olarak ilk gittiğimde çok zorlanmıştım, ama sonrasında dedikodu yapılan bir odada bile uyuyabildiğimi fark ettim. İlk haftalar ışıkla mücadele edebilmeniz için göz bandı şart.

  • Diyelim ki yemekler berbat, midenizi bozuyor, yurdun etrafında da yiyebileceğiniz bir hızlı yemek dükkanı yok. Marketten donmuş hazır pizzalardan alın, yurttan kısa süreliğine bir ütüyü odanıza ödünç alın. Pizzanın etrafını yağlı kağıtla sararak ütüyü üstüne ve altına kısa zaman aralıklarıyla tutun. Olabileceğine imkan dahi vermediğiniz bu yemek, bütün odanın pizza kokmasını bile sağlıyor. Tek sorunu kısa sürede soğuyor, çabuk yemeniz lazım.
  • Yurt kuralları sizin huzurunuz için olan ama aynı zamanda sizin huzurunuzu en çok bozan şeylerdir. Öyle ki kettle getiremezsiniz, kahve makinesi, elektrikli ocak getiremezsiniz. İntihar etmemeniz için ilaç bile getirmemeniz gerektiği yazar. Fakat bu kurallara uyarak az önce anlattığım gibi bir yemek hazırlayabilirsiniz. Kurallar içinde kendi kurallarınızı yaratın.
  • Bir saç kurutma makinesi almayı unutmayın. Saçınızı kurutmanızdan çok kış günlerinde yanmayan kaloriferler yüzünden donmanızı engeller.
  • Çamaşır makinesini kullandığınızda saati saatine alarm kurun. Eğer gecikirseniz çamaşır makinesini kullanmak isteyen başka biri sizin çamaşırlarınızı içinden çıkarıp bir yere atabilir veya birkaç çamaşırınız çalındığı için eksik olabilir.
  • Her odanın bir gıcığı vardır, eğer o gıcık siz olursanız rahat edersiniz. Gıcıktan kastım kendinizi her şeyi kabul eden veya biri üstüne düşeni yapmadığında onu telafi edebilen bir karakter gibi göstermeyin. Eğer bir defa alttan alırsanız hep almak zorunda kalırsınız.

  • KYK’de kalacaksanız oda temizliğinizi belirli günlerde hizmetliler yapacak. Hizmetlilerle arkadaş olmayın, yoksa sizi tanıdıkları için temizliğe özen göstermeyeceklerdir. Siz de yakın olduğunuz için buna tepki verirken çekinirsiniz.
  • Kimseyle yakın arkadaş olmayın, o yurttan çıktığınızda belki sadece bir iki kişiyle görüşmeye devam edeceksiniz, belki de hiç. Hatta ilk günlerde biriyle bağ kurarsanız yurt hayatınızın en büyük hatalarından birini yapmış olursunuz. İlk haftalar herkes kendini uyumlu biri gösterir, gerçek yüzlerini görmek istiyorsanız onlarla alış verişe çıkın veya bir restorantta yemek yiyin. Sadece zamana bırakırsanız da iyi arkadaş olup olmayacağınız anlaşılacaktır. Bu konu insanların iyi veya kötü olmasıyla da alakalı değildir aslında. Kafa yapınızın uyuşup uyuşmamasıyla alakalıdır.

Her ne kadar evden gideceğiniz için üzülüyor olursanız olun bu eve tekrar geldiğinizde asla aynı kişi olmayacaksınız. Evde yıllarınızı geçirseniz, sevdiğiniz tüm kitaplar, eşyalar odanızda olsa bile yurt daha cazip gelecek. Yurdunuz kendi kurallarınızı kendiniz belirleyebildiğiniz bir eviniz olacak aslında. Evet bir çok yasağı var, ama yurtta insanlara bakış açınız ve karakteriniz oturacak. Bir şeylere uyum sağlama zorunluluğunuz bile olsa kendi çizginizi kendiniz belirleyeceksiniz. Eğer çok kontrolcü biriyseniz artık umurunuzda olan şey eşyalarınız değil kendi iç benliğiniz olacak.

Editör: Ayşe Tunç – 31.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Meryem Su Kaya tarafından yazıldı

Ben Meryem Su Kaya. 16 yaşında, henüz basılmış 1 kitabı olan bir yazarım. Umarım köşe yazılarımı okurken kendinizden parçalar bulursunuz. İyi okumalar dilerim. <3

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Grönland ‘Zombi Buzu’ Eridikçe Deniz Seviyesini Yaklaşık 30 Santimetre Yükseltecek

    Çoklu Evrenler Serüvenine Bakış: Dark Dizisi