içinde

ÜzgünÜzgün MuhteşemMuhteşem

Dünyanın Durmayan Kanı: Kadına Şiddet

İnsanlık iki tür üzerine kurulmuştur. Kadın ve Erkek.

Fiziksel olarak birbirinden ayrı anatomilere sahip bu canlı türleri birbirleriyle kaynaşmak, yardımlaşmak ve destek olmak için vardırlar. İki türün de birbirine karşı ayrıcalığı yoktur. Kadın erkek olmadan, erkek de kadın olmadan yaşayamaz, üreyemez. Ancak maalesef kadınlar dünyada birçok istismara, şiddete maruz bırakılmaktadır. Bu da tüm dünyada akan bir kan olarak var olmaya devam etmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2013 yılındaki raporlarına göre ise Asya’da kadınların %37’si, Afrika’da kadınların %36’sı, Amerika’da kadınların %29’u, Avrupa’da ise kadınların %25’i eşleri tarafından şiddete maruz kaldıklarını bildirmişlerdir (Başar & Demirci, 2015)

Kadınlara yönelik şiddet özellikle aile içinde küçük yaşlardan itibaren başlamakta, gençlik, yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerine kadar devam etmektedir. Şunu üzülerek belirtmeliyiz ki; bunun önüne geçmek “mevcut günümüz şartlarında” pek de mümkün gibi gözükmemektedir. Peki çözüm ne olabilir? Tabii ki de bunun çözümü öyle bugünden yarına halledilebilecek bir problem değildir. Ancak bizler buradan birkaç madde sıralayabiliriz.

1) Eğitim ailede başlar. Bu noktadan hareket edebilir, çocuklarımıza iyi bilgi ve birikim aşılayabilirsek bu sıkıntının problemlerinden en temel olanını çözmüş oluruz. Özellikle anne ve babaların kız çocuklarının sosyal yaşamda arkadaş çevresini iyi tanımaları gerekmektedir.

2) Kadınlara özgüven aşılanması gerekmektedir. Özellikle eğitimli kadınların, bu noktada daha sağlıklı hareket edeceğini söyleyebiliriz.

3) Günümüzde iki tip hayat şekli vardır. Biri köy diğeri ise şehir hayatı. Köy hayatı biraz daha içe dönük, pek de Dünyanın evrensel konularıyla ilgilenmeyen, ya da daha az etkilenen kısımdır. Diğeri de şehir hayatı. O ise daha hızlı ve süreklilik gerektiren bir hayat tarzıdır. Bu yüzden şehirli kadın ile köylü kadın arasındaki dünyaya bakış açısı birbirinden tamamen zıtlık gösterebilmektedir. Köydeki Kadın algısı ile Şehirdeki Kadın arasında karakteristik farklılıklar olabilmektedir. Bu iki kutup arasındaki düşünce zıtlıklarını daraltmak zorundayız.

4) Kadınların da sosyal yaşamda daha çok söz sahibi olmasına fırsat tanınmalıdır. Eğitim, sağlık, spor, sanat, edebiyat toplumun tüm kademelerinde kadınların bilgisine ve güvencesine inanılması gerekmektedir.

5) Her kadının insanlık için vazgeçilmez olduğunu, yaşamın inci tanesinin onlar olduğu akıllardan ve kalplerden çıkarılmadan hareket edilmelidir. İnsanlık soyunun devamı kadınlara bağlıdır.

6) Kadınlara karşı yanlış tavırlar sergilemekten kaçınmalıyız. Çünkü kadınların duygusal yönü mantıksal yönlerinden daha baskındır. Belki de bu içgüdüsel bir eylemin sonucu olabilir.

Kadınlara karşı bakış açısı toplumsal, kültürel, dini veya ideolojik nedenlerden ötürü değişmektedir. X toplumda kadın ev hanımı gözüyle bakılabilirken, Y toplumunda ev geçimini sağlayabilecek güçte olarak görülebilir. Şimdi de bu bakış açılarının sebeplerini sıralayalım:

  • Kültürel Ortam
  • Eğitim Yaşamı
  • Yaş
  • Dini Normlar
  • Sosyal Yaşam
  • Arkadaş Grupları

Yukarıda belirttiğimiz maddelere yenileri eklenebilir, çıkarılabilir, sorularla zenginleştirilebilir. Her ne olursa olsun hangi etnik, siyasi, ideolojik vb. sosyal tabakadan olursa olsun, kadınların özel yaşamına saygı duyulmalı ve onların yaşamın vazgeçilmezleri olduğu bilinerek ve gözetilerek hareket edilmelidir.

   ‘Kadınlar sosyal yaşamın, neslin devamının, hayatı güzelleştirmenin en önemli inci taneleridir. İyi ki varsınız. Tüm kadınlara armağan olsun.’

Editör: Astropower – 27.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Furkan Toprak tarafından yazıldı

1999 yılında Mersin'de doğdum. 22 yaşındayım. Çukurova Üniversitesi İletişim Bilimleri 2. sınıf öğrencisiyim. 2018 yılında Harran Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü kazanmıştım; devam edemedim. Ardından bir süre bekleyip Çukurova Üniversitesi'nde İletişim Bilimleri bölümüne kaydoldum. Küçükken bir trafik kazası geçirdim. Bu durum sağlığım açısından fizikdel gelişimimi olumsuz etkiliyor. Hedefim bu sitede yazılar yazarak, fotoğraflar paylaşarak farkındalık yaratmak olacaktır.

Makale YazarıYorumcuÜyelik YılıVideo YapımcısıTestçi

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Ekrem Güneş Kimdir? Ekrem Güneş ile Tanışın!

    Yürek Burkan Bir Film: Kefernahum