içinde

MuhteşemMuhteşem

Yürek Burkan Bir Film: Kefernahum

Nadine Labaki’nin yönetmenliğini yaptığı Cannes Jüri Ödüllü “KEFERNAHUM” yüreklere hitap eden 2018 çıkışlı bir drama filmidir.

Filmin konusundan bahsedecek olursak; biri Etiyopyalı bir bebek, diğeri evinden kaçmış 12 yaşında bir erkek çocuk üzerinden, Lübnan’da yaşanan sefalete ayna tutmaktadır.

Çocukluk, aile, göçmenlik, sevgi gibi temaları başarıyla işlendiği filmde oyuncuların inandırıcılığı, çoğunun sokaktan toplanan amatörlerden oluşması filmin gerçeklik boyutuna oldukça iyi bir katkı sağlamıştır.

Kefernahum, fakirliğin sürdüğü Beyrut gecekondu semtlerinde bulunan şiddetin içinde kendine yol bulmaya çalışan bir erkek çocuğunun hayat mücadelesini bizlere aktarmaktadır.

Sanki bir belgesel izliyormuş hissi veren yapısıyla film, Beyrut’ta sokağa terk edilen, doğumları aileleri tarafından kayıt altına alınmayan çocukları, boğaz tokluğuna çalıştırılan göçmenleri, onları kandırıp umutlarını söndüren, sahte evrak düzenleyen bir avuç dolar için bebek ticareti yapan fırsatçıları modern kölelik ortamında anlatmaktadır.

Toplumsal mesajlar içeren filmde Nadine Labaki’nin eleştirebileceğim tek yanı; duygu sömürüsü tuzağına düşmekten kendini kurtaramaması, birçok kez tekrara düşmesidir.

Çocukluk, aile, göçmenlik, mes’uliyet duygusu, sevgi gibi kavramları ele alan ‘Kefernahum’, evrensel bir konuyu işleyen bir filmdir.

Film günümüz problemlerinden biri olan kaçak işçilik, mülteci kaçakçılığı, göçmenlik, Beyrut mahalle halkının yaşadığı yoksulluklar, çocuk istismarı örüntüsünden oluşan bir dünya fotoğrafına ışık tutmakta ve bunu 12 yaşındaki Zain‘in hayatta var olma mücadelesi üzerinden anlatmaktadır.

Film, Zain’in dünyaya gelmesinden sorumlu olan anne ve babasından şikayetçi olması ve ebeveynlerin bakamayacağı çocuğu dünyaya getirmemesi gerektiğine dair isteği üzerine ebeveynlerini mahkemeye vermesini seyirciye aktarıyor.

Filmin mahkeme sahnesi oldukça etkileyici.

– Neden anne babana dava açtın?

– Beni dünyaya getirdikleri için.

Filmde asıl dikkat çekici nokta ise başrol oyuncusu olan Zain’in, gerçek adı Zain Al Rafeea’nın filmin konusuna, filmin çekildiği sokaklara, insanlara yabancı olmamasıdır.

Zain Lübnan’ın sokak aralarında yaşamakta olan Suriyeli mülteci bir çocuktur. Yönetmen Nadime Labaki, Zain’i sokak aralarında görür ve onun görüntüsünden etkilenir ve sokaklarda yaşayan diğer çocuklarla konuşmaya, yaşantılarını gözlemlemeye başlar.

Durumlarından ne kadar memnuniyet duyduklarını, ne tür konuların onlar için zorlayıcı olduğunu araştırmalar yaptıktan sonra çocukların içerisinde bulundukları durumu adaletsizlik olarak görmesi, var olduklarını fakat belgelerini almadıklarını bu yüzden yok muamelesi gördüklerini, tüm bu yaşantının onlara mutsuzluk dışında başka bir şey vermediğini gözlemlemiştir. Kefernahum filmi bu şekilde oluşmuş ve ilham kaynağını, konusunu buradan almıştır.

Evrensel bir konuyu işleyen filmdeki oyuncuların inandırıcılığı, çoğunun sokaktan toplanan ve senaryoda yazılı olanları gerçek hayatlarında yaşamakta olan amatörler oluşundan gelmektedir.

Ben izlerken filmde var olan düzenin bu denli gözümüze sokulup bir yerlerde gerçekten bu tarz hayatların yaşanıyor olması ve doğduğun coğrafyanın kaderin olmaması sebebiyle verilen hayat mücadelesi beni çok etkilemişti.

Film sosyal konular açısından güzel bir eleştiri filmi olmuştur.

Ben keyifle izledim izlemeyenlere güzel bir tavsiye olduğunu düşünüyorum.

Şimdiden keyifli seyirler dilerim.

Editör: Zehra Garipli – 27.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

vitalis tarafından yazıldı

23, intj, 5w6

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Dünyanın Durmayan Kanı: Kadına Şiddet

    Sanat Bilim İçin Ne Kadar Önemlidir?