içinde

ÜzgünÜzgün

Ölümsüz Barış Gelini: Pippa Bacca

Asıl adı Giuseppina Pasqualino di Marineo olan İtalyan sanatçı ve aktivist Pippa Bacca, 9 Aralık 1974 Milano doğumludur. Arkadaşı Silvia Moro ile birlikte 8 Mart 2008’de “Barış Gelini” adını verdikleri projede, şiddetin hakim olduğu ülkelere “barış ve sevgi mesajı vermek için” otostop çekerek yola çıkmışlar ancak Türkiye sınırlarına varıldığında, arkadaşıyla yolları ayrılmış, Gebze’de yine bir arabaya bindikten sonra haber alınamayan Pippa’nın, arabasına bindiği şahıs tarafından öldürüldüğü anlaşılmıştır.

Kendilerini Barış Gelini olarak nitelendiren iki aktivist, yola çıkarken “Beraberimizde yolculuk boyunca üzerinde birikecek tüm kirlerle birlikte götüreceğimiz tek elbise beyaz gelinlik olacak” demişlerdi.

Planlanan güzergah, Slovenya, Hırvatistan, oradan Bosna, Bulgaristan, Türkiye, Suriye, Lübnan, İsrail ve Filistin üzerinden Tel-Aviv’e geçmek şeklinde belirlenmişti fakat Kocaeli’nin Gebze ilçesine bağlı Tavşanlı köyü yakınlarında Ballıkayalar mevkiinde tır şoförü Murat Karataş tarafından kaçırılıp tecavüze uğramış ve 31 Mart 2008’de korkunç bir şekilde boğularak öldürülmüştü.

Barış turu planlarından daha önce, bir düğününe katılmış ve yalnızca bir gün giyilen gelinliklerin, düğün günlerindeki sevinçle ilgili olduğunu, savaşla asla bağdaştırılamayacağını düşünmüştü. Bu sayede arkadaşı ile bu özel ve anlamlı kıyafeti giymeye karar vermişlerdi. Gelinliğin 11 kattan oluşması gidilecek 11 ülkeyi işaret etmekteydi. Bu ülkeler; Slovenya, Hırvatistan, Bosna, Sırbistan, Bulgaristan, Türkiye, Lübnan, Suriye, Mısır, Ürdün ve İsrail’di.

Otostop ile seyahat etmesine karşı, bir takım eleştirilerle karşılaşsa da bunun güvenilir olduğunu savunuyor, tekrar yaygınlaşması gerektiğini, insanların birbirine karşı güvenmeleri gerektiğini düşünüyordu. Ayrıca bu yolculuk Pippa’nın ilk otostop yolculuğu da değildi. Sık sık otostop ile yolculuklar yapmaktaydı.

Karataş’ın verdiği ifade, “Otostop yapan kadını kamyonetime aldım, Tavşanlı Köyü yakınlarında tenha yere götürdüm, direnmesine rağmen kamyonette boğuşup tecavüz ettim, ardından boğdum ve öldüğünü anlayınca da cesedini kimse bulamasın diye çalılıklara sakladım. Her şey bir saat içinde oldu” şeklinde dönemin gazetelerinde ve dünya basınında geniş yer aldı.

Olaydan sonra sarsılan ailesi, Türkiye’de yollarını Beyrut’ta tekrar bir araya gelmek üzere ayıran aktivist arkadaşı ve sevenleri uzunca bir süre kendine gelemedi. Bu korkunç ve talihsiz olayla ilgili 2012 yılında Fransız yönetmen Joël Curtz tarafından yönetilen La Mariee (Gelin) adlı belgesel çekildi.

Dünya’da barış için bir şeyler yapmak ve insanlara güvenmek isterken öldürülmesi, en başta kendisi ve tüm insanlık için vahşi bir trajedi, insanlığı sorgulatan bir hayal kırıklığıdır. Bu cesur kadın, gittiği yollar boyu yaşadıklarını fotoğraf makinesi ile ölümsüzleştirmiş ve her ne olursa olsun, insanların barış umudunu yaşatacak bir simge olmuştur.

Editör: Ayşe Tunç – 24.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Ayşe Tunç tarafından yazıldı

Gıda Mühendisi
AÜ Medya ve İletişim

Makale YazarıVideo YapımcısıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    İzlediklerimizi Ve Okuduklarımızı Neden Hatırlayamıyoruz?

    Bilim İnsanları, Jeomühendislik Simülasyonları ile Dünya Soğutma Stratejilerini Değerlendiriyor