içinde

Papua ve Yeni Gine Dani Kabilesi Üyelerinin Yas İçin Parmaklarını Kesme Geleneği

1938’de kaşif Richard Archbold, Dani kabilesine rastladığında Yeni Gine’nin batı yaylaları üzerinde uçuyordu. The Conversation’a göre kabile 50.000 yıldır bu bölgede yaşıyor ve diğer topluluklar gibi. Çiftçilik yapıyorlar, ticaret yapıyorlar ve gelişen bir tarımsal ve kültürel topluma sahipler. Dış dünya tarafından keşfedilmeden önce, Dani kabilesi izole edildi ve hatta diğer yerel kabileler tarafından korkulan bir kabileydi. Şimdi, Endonezya’nın Baliem Vadisi’ndeki evlerini ziyaret eden turistleri çok iyi tanıyorlar. Çevrelerindeki dünya modernleşmeye devam ederken, Dani geleneklerini korumaya çalıştı.

Buna “ikipalin” adı verilen bir uygulama da dahildir. İnsanlık Atlası, bunun bir kabile üyesinin yas tutarken parmaklarının üstünü kesmesi olduğunu belirtir. Haber Avustralya’ya göre, bunun ruhları kovduğu söyleniyor ve sevilen biri öldüğünde hissedilen acıyı temsil eden sembolik bir jest. Armando R. Favazza’nın 1987 tarihli “Siege Altındaki Bedenler” adlı kitabı, parmakların sakatlanma için ideal olduğunu, çünkü çok az yaralanmaya neden olduğunu ve kişiyi tamamen devre dışı bırakmadığını açıklıyor. Kitap, parmak kesmenin binlerce yıldır çeşitli kültürler tarafından uygulandığını söylemeye devam ediyor. Bununla birlikte, News Australia muhtemelen hala uygulanmakta olduğunu belirtse de, bu gelenek Endonezya’da artık yasa dışıdır.

RİTÜEL AĞIRLIKLI OLARAK KADINLAR TARAFINDAN UYGULANMAKTADIR.

1960’lardaki antropologlar, “ikipalin”in çoğunlukla cenazelerden sonra genç kadınlar tarafından uygulandığını fark ettiler. Haber Avustralya, bu uygulamanın ne zaman başladığının veya neden kadınların bu uygulamanın merkezinde yer aldığının bilinmediğini, ancak kesmenin genellikle yakın bir akraba tarafından taş bıçakla yapıldığını belirtiyor. İlk olarak, ampütasyonun ağrısını en aza indirmek için dirseğe vurulur. Daha sonra parmakları kesmek için taş bıçak kullanılır. Bazen bir bıçak hiç kullanılmaz. Bunun yerine, dolaşımı kesmek için parmağın veya eklemlerin etrafına bir parça ip bağlanır.

Bu durumlarda, sonunda, sinirlere oksijen gitmemesi nedeniyle parmak düşer (News Australia aracılığıyla). Atlas of Humanity’ye göre bu tek seferlik bir anlaşma değil; bir kabile üyesinin yaşamı boyunca etraflarında ölenleri üzmek için birkaç parmak sakatlanabilir. Antropologlar, Dani kadınlarının çocukları “çoğunlukla başparmak olan ellerle” ele aldıklarını gözlemlediklerini gözlemlediler. Yine de  The Conversation , bu ritüelin sadece kadınlara özel olmadığını, erkeklerin de katıldığı biliniyor. Yayın, “ikipalin”in, erkekler doğal nedenlerle değil, savaşta öldüğünde kadınlar tarafından yaygın olarak uygulandığını belirtiyor.

DANİ KABİLESİNİN DİĞER GELENEKLERİ

Guardian Nijerya, parmak kesildiğinde yaranın dağlandığını yazıyor. Parmak daha sonra yakılır veya gömülür. Ancak, herkes bu uygulamayı doğru bulmuyor. Dani’yi fotoğraflayan Singapurlu bir adam olan Teh Han Lin Daily Mail’e şunları söyledi: “Bunun acımasız ve insanlık dışı bir uygulama olduğunu düşünüyorum, ancak onlar için bu, sevdiklerine kederi göstermenin tek yolu ve bunu yapmaya istekliler.” Benzer şekilde, “Kuşatma Altındaki Bedenler”, yakınlardaki Papua Yeni Gine’den gelen kabilelerin de yas uygulaması olarak parmak uçlarını kestiklerinin bilindiğini bildiriyor.

Dani’nin, bebeklerin uzun yaşamalarını sağlamak için parmak uçlarını ısırmayı içeren başka bir ritüel uyguladığına inanılıyor. Ek olarak, ölülerini, özellikle de hala hayattayken saygı görenleri mumyaladıklarına inanılıyor. Ancak The Conversation, bunun alışılmadık bir uygulama olduğunu ve Dani’nin genellikle ölenleri yaktığını belirtiyor. Dani’yi tanıyan Alman bir adam olan Markus Roth, Caters New Agency’ye kabileyle geçirdiği zamanın umduğu her şey olduğunu söyledi. “Onlarla etkileşim kurmak inanılmaz bir deneyimdi – utangaç, meraklı, vahşi ve aynı zamanda çok sıcak kalpliler.”

Editör: Astropower – 24.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Sarsıcı Bir Yolculuğa Hazır Mısınız? The Road Within

    Bir Film Eleştirisi: Sarı Sıcak (2017)