içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

Bir Baltık Ülkesi: Litvanya

Bugün başkenti Vilnius, nüfusu 2.9 milyon (2019) olan Baltık ülkesi Litvanya’dan bahsedelim. Eğer şöyle az nüfuslu kafa dinleyeceği, düzenli, aynı zamanda diğer Avrupa ülkelerine rahatlıkla girip çıkıp hem de diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha ucuz bir yaşam sürmek istiyorum diyenlerin adresi kuşkusuz Litvanyadır. Eski Sovyetler’e rağmen dilleri koruyarak, onu dünyanın en eski Hint-Avrupa Ailesi dili statüsüne getirmişlerdir. Para birimi euro olan bu ülkede 0.25 euro’ya 500gr. ekmek, 0.60 euro’ya 10’lu yumurta, 0.75 euro’ya 1 lt. süt ve 0.30 euro’ya 5 lt. su alabilirsiniz.

Gezmek ve öğrenci olmak için çok ideal olan bu ülke dünyada en hızlı halka açık internete sahiptir.

“Kuzeydoğu Avrupa’da yer alan Litvanya, kuzeyden Letonya, güneyden Polonya ve Belarus ile çevrilidir. Batısında ise Baltık Denizi ile Rusya’nın sınır ötesi toprağı olan Kaliningrad Oblastı yer almaktadır.” (insamer, 2022)

Öğrenci bileti ile 2.40 euro’ya trenle başkent Vilinus’tan ülkenin en büyük ikinci şehri Kaunas’a keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz.

Litvanya’lılar için basketball ikinci din gibi bir şeydir. Kaunas merkezli basket takımı Žalgiris, Lietuvos krepšinio lyga (LKL, Litvanya Basketbol Ligi)’nde mücadele etmektedir. Eğer Basketbol sporunu ya da herhangi bir sporu seviyorsanız, Kaunas’a uğrarsanız Žalgiris’in maçlarına gitmeyi ihmal etmeyin derim.

Eğer ben deniz insanıyım diyorsanız, sizin için de önerim var merak etmeyin. Ülkenin güneyinde, Baltık Denizinin kıyısında bulunan ve Litvanya’nın tek limanına ev sahipli yapan, Klaipėda şehri tam sizlik. Balıkçılıkla uğraşan bu şehirde gezilip görülecek güzel kiliseler, doğa manzaraları ve deniz müzesi eminim ki keyfinize keyif katacaktır. Yorgunluğunuzun acısı da Klaipėda Plajı’nda çıkarabilirsiniz. Benim için Litvanya’ya gidip de görmeniz gereken en önemli 2 yer mevcuttur. İlki Kaunas Kalesi. Bugüne kadar Rus İmparatorluğu, Alman İmparatorluğu, 1918-40 yılları arası Litvanya, Nazi Almanyası ve 1990’dan bu yana tekrar Litvanya’ya ait olan bu kaleyi ziyaret ettiğinizde tüm tarihi hissedebileceksiniz.

İkinci önermek istediğim yer ise Hill of Crosses (Haçlar Tepesi). Šiauliai şehrinin yaklaşık 12 km kuzeyinde bulunan bir hac bölgesi olan bu yerin çok anlamlı ve bir o kadar da hazin bir hikayesi var. Eski Güney Avrupa siyasi yapısı 1918’de yıkıldığında, Litvanya tekrardan bağımsızlığını ilan eder ve insanlar buraya ülkeleri, sevdikleri ve ülkelerinin huzuru için dua etmeye gelirler. 1918’den beri dua etmeye gelen insanlar büyüklü küçüklü bir sürü haç bırakarak burayı oluşturmuştur. Oraya gelenlerin, haçların düzenini bozmaması da dünyaya bir saygı edinimi olarak akıllara kazınmalı.

Son olarak QS Dünya Üniversite Sıralamaları (QS World University Rankings)’a göre dünyanın en iyi üniversitelerinin %3’üne giren Vytautas Magnus Üniversitesi’ni konuşalım. Kaunas ve Vilinus’ta fakülteleri olmasının yanında 40’dan fazla lisans ve yüksek lisans bölümü, 11.000 tane (%10’u uluslararası öğrencilerden oluşmak üzere) lisans ve yüksek lisans öğrencisine sahiptir. Litvanya ve yurtdışı ülkelerle beraber 18 tane Doktora programı verilmektedir. Dünya çapında Türkiye’yede de birçok üniversite dahil 500 partner üniversiteye sahiptir. 30 farklı dil derslerine sahip olan bu üniversitede Türkçe de öğretiliyor. Mentor sistemi ve ESN çalışmaları çok aktif olan bu üniversitede yolunuzu bulmamanız neredeyse imkansız. Çok sevecen ve yabancılara açık olan bu okul Avrupa’da okunacak en güzel üniversitelerden birisi olabilir.

Gezilecek, görülecek yerler ve yapılacak birçok etkinliğe ev sahipliği yapan bu canlı ülke, Avrupa’da yaşamak, gezmek ve okumak isteyenler için harika fırsatlar sunuyor. Eğer aklınızda Litvanya diye bir ülke yoktuysa biraz sizi bilgilendirdiğimi umuyorum. Umarım bu yazımdan sonra, bu güzel ülkeyi gezme ya da yaşama fırsatı bulursunuz. Tüm okuyucularıma güzel günler diliyorum.

Editör: Astropower – 15.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Nikolay Vasilyeviç Gogol: Palto

    Platon Gyges’in Yüzüğü ve Jean-Jacques Rousseau