içinde

MuhteşemMuhteşem KomikKomik

Şirinler Köyü’nden Sesleniyorum! 🍄

Uzun uzun yıllar önce, ormanın derinliklerinde, küçük yaratıkların yaşadığı gizli bir köy varmış. Onlar kendilerine Şirin” derlermiş…

1958 senesinde Belçikalı karikatürist Pierre Colliford tarafından, çizgi roman dünyasına kazandırılan Şirinler, küçük, mavi ve sevimli yaratıklardır. “Peyo” olarak da bilinen çizerin Şirinler adlı eseri, 1981 senesine gelindiğinde ise televizyon dünyasına giriş yapmıştır. Büyük beğeni toplayan bu çizgi karakterler, Türkiye’de dahil olmak üzere, pek çok ülkede izlenmiş ve izlenmeye devam etmektedir.

Şirinler’in ortaya çıkışı ve dünya genelinde yoğun ilgi ile karşılanması sonucu, onlarla ilgili olarak farklı fikirler öne sürülmüştür. Daha çok siyasi açıdan eleştirilen Şirinler, kimilerine göre sosyalist kimilerine göre ise komünisttir. Diğer bir teze göre ise, Şirinler’in bu gibi siyasi görüşlerle hiç ilgisi yoktur.

Şirinler kelimesinin İngilizce karşılığı olan The Smurf” sözcüğünün açılımının ise; Socialist Men Under Red Flag olduğu şeklinde bir tez geliştirilmiştir. Yani “Kızıl Bayrak Altındaki Sosyalist Adamlar.” Peki gerçekten Şirinler sosyalist mi?

İzleyenler de bilir ki Şirinler Köyü’nde para kullanılmaz. Her şey yardımlaşarak yapılır. Toprak beraber ekilir, ekin beraber toplanır (şirin çileği). Hakimleri, savcıları yoktur. Hepsi aynı kıyafeti giyer. Alınan bir karar hepsi için geçerlidir. Hepsi için her şey eşit gözüyle bakılır. Dikiş, boya, tamir, yemek vb. akla gelebilecek her şeyi, köylerinde birlikte yani imece usulü yaparlar. Bu açıdan baktığımızda evet, büyük oranda sosyalizme yakınlardır. Yayınlandıkları dönemin siyasi çalkantıları nedeniyle de eleştiri odağına girmişlerdir.

Ortaya atılan farklı bir teori ise Şirin Baba’nın aslında Karl Marx olduğudur. Çünkü onun gibi bir sakala sahiptir ve taktığı şirin başlığı kırmızıdır yani komünizm kızılını çağrıştırmaktadır.

Şirinler’in can düşmanı Gargamelin sürekli onları yakalamak gibi bir hırsı vardır. Her defasında kaybetse de “Sizi yenicem, sizi yenicem, öyle bir gün gelecek ki işte o zaman hepinizi mahvedicem hepinizi yıhaahaha!” şeklinde kurduğu meşhur cümlesiyle, Şirinler’i yakalayıp altın yapmak istemesiyle ya da onlardan “Şirin çorbası” yapmayı kafasına koymuş olmasıyla kapitalizmi; üzerinden hiç çıkmayan yamalı, siyah, uzun kıyafetiyle de dini temsil ettiği kabul edilir.

Gargamel’in bir de aslında pek sevmediği ve her fırsatta kapı dışarı ettiği tüylü kedisi Azman vardır. Gargamel’in Amerika olduğu düşünülürse eğer Azman da ona ya da onun gibi büyük devletlere yaranmaya çalışan küçük devletleri temsil etmektedir.

Çizgi filmde birçok Şirin bulunmaktadır. Bunlardan Şirine, Gargamel tarafından oluşturulan kötü bir karakterken Şirin Babanın onu kurtarması ile artık köyün tek kadın şirinidir. Köyde her şeyle mücadele eder, kendi evini boyar, tarım yapar. Bu tip özellikleri ile feminizm unsurunu temsil ettiği kabul edilir. Şirine’nin cinsel olarak değil de güçlü bir kadın olarak kabul gördüğünü anlıyoruz.

Şirinler Köyü, aslında çoğu insanın da yaşamak istediği bir huzur köyüdür. İzlerken bile bu kadar keyif aldığımız bir filmin içinde gerçekten yaşamak nasıl olurdu acaba, diye düşünmeden de edemiyoruz.

Usta, Aşçı, Çiftçi her işi kendileri yapar ancak diğer Şirinler de onlara yardım ederler. Bir haber duyduklarında “Hemen bunu diğerlerine de anlatmalıyız” diyerek gizli saklının olmadığı, paylaşmanın önemli olduğunu da bir şekilde öğrenmiş olmaktayız.

Şirinlerin herhangi bir dini inancı yoktur. Onların Doğa Ana ve Zaman Baba gibi bize daha ütopik gelen bilirkişileri vardır. Tabiat Anabir anda yazı getirebilirken bir anda kar yağdırabilmektedir. Yani iklimleri ve zamanı bile, kendi içlerinde var olan bir düzene göre yaşamaktadırlar.

Çoğumuzun çok fazla konuşmasından şikayet ettiğimiz Bilgin ya da Gözlüklü bir şirin vardır. Her fırsatta Şirin Baba’nın yerine geçmeye çalışır. Sürekli ve fazla konuşması neticesinde, köyün dışında bulur kendisini. Bilgeliği değil de daha çok, çok bilmişliğin sembolü olarak karşımıza çıkar.

Yıllar yıllar sonra bu çizgi diziye farklı şirin karakterlerde katılmıştır. Bebek Şirin, Örgülü Şirin ve Arsız Şirin gibi. Üzerinden uzun yıllar geçmiş olmasına rağmen bugün hala keyifle izlenebilen Şirinler, belki de siyasi mesajdan uzak, daha farklı mesajlar vermeye çalışmaktadır. Zaten bir çocuğun da bu gibi siyasi söylemleri anlamasını ve yorumlamasını beklemek epeyce zor bir durum olsa gerek. Onların birlikte, kavgasız, eşit ve adil bir şekilde yaşamalarından öğrenecek onca şeyimiz var ki…

Hem belki “İyi bir çocuk olursanız, siz de bir gün şirinleri görebilirsiniz.”

Editör: Ayşe Tunç – 13.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Dilber Aydın tarafından yazıldı

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni. Okumaya âşık, eski evlerin ruhuna ve enerjisine inanır. Yaşamak, ümitli bir iştir, diye düşünür. Nefes almak ise mucize...

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Sahtekar Hissediyorsanız Sizi Buraya Alalım! Imposter Sendromu’na Yakalanmış Olabilirsiniz

    Charlie'nin Çikolata Fabrikası Filmi Oyuncuları Kimler? Konusu Nedir? Johnny Depp'in Kısaca Hayatı