içinde

MuhteşemMuhteşem

Gülümsemek Gerçekten Mutlu Olmamızı Sağlayabilir Mi?

Hiç size neşelenip gülümsemenizi söyleyen oldu mu? Muhtemelen en çok memnuniyetle karşılanan tavsiye değil, özellikle hasta, yorgun veya dipte olduğunu hissettiğinizde. Ama aslında kaşlarını baş aşağı çevirmek için iyi bir neden var.

Bilim, sadece gülümseme eyleminin ruh halinizi yükseltebileceğini, stresi azaltabileceğini, bağışıklık sisteminizi artırabileceğini ve hatta hayatınızı uzatabileceğini göstermiştir.

Mutluluk bizi gülümseten şeydir; Bunun tersi nasıl doğru olabilir? Gerçek şu ki, IGEA Brain and Spine’den bir nörolog Dr. Isha Gupta’nın açıkladığı gibi, bir gülümseme beyinde kimyasal bir reaksiyonu uyararak  dopamin ve serotonin gibi belirli hormonları serbest bırakır. “Dopamin mutluluk duygularımızı arttırır. Serotonin salınımı azalmış stres ile ilişkilidir. Düşük serotonin seviyeleri depresyon ve saldırganlık ile ilişkilidir” diyor Dr. Gupta. “Düşük dopamin seviyeleri de depresyonla ilişkilidir”.

Gerçekten Olana Kadar Yap

Başka bir deyişle, gülümsemek beyninizi mutlu olduğunuza inanması için kandırabilir ve bu da gerçek mutluluk duygularını teşvik edebilir. Ama burada bitmiyor. Los Angeles’ta bir KBB-kulak burun boğaz uzmanı olan Dr. Murray Grossan, psikoneuroimmunoloji bilimine (beynin bağışıklık sistemine nasıl bağlandığına dair çalışma) işaret ediyor ve depresyonun bağışıklığınızı zayıflattığını “tekrar tekrar” gösterdiğini iddia ediyor diğer yandan mutluluğun vücudumuzun direncini artırdığı gösterilmiştir.

Grossan, “Çılgınca olan, sadece fiziksel gülümseme eyleminin dokunulmazlığınızı oluşturmada bir fark yaratabilmesidir” diyor. “Gülümsediğinizde, beyin kası [aktivite] görür ve neşenin gerçekleştiğini varsayar”.

Bir anlamda, beyin gülümsemenin hastasıdır. Gerçekten neşeli olduğunuz için mi yoksa sadece rol yaptığınız için mi gülümsediğinizi anlamak iyi olabilir.

NYC’nin Dental Salonunda kozmetik diş hekimi olan Dr. Sivan Finkel, “Sahte bir gülümsemeyi zorlamak bile stresi meşru bir şekilde azaltabilir ve kalp atış hızınızı düşürebilir”. “Galler’deki Cardiff Üniversitesinde bir grup tarafından yapılan bir araştırma, botoks enjeksiyonları nedeniyle kaşlarını çatamayan kişilerin kaşlarını çatabilenlerden ortalama olarak daha mutlu olduğunu buldu”.

Ve sizi gülümsetmek için çok daha fazla çalışma var. Kansas Üniversitesindeki araştırmacılar, gülümsemenin vücudun strese tepkisini azaltmaya ve gergin durumlarda kalp atış hızını düşürmeye yardımcı olduğuna dair bulgular yayınladılar; başka bir çalışma gülümsemeyi kan basıncını düşürmekle ilişkilendirirken, bir diğeri gülümsemenin uzun ömürlü olmamızı sağladığıdır.

Gülümseme Nasıl Yayılıyor

Bir gülümseme de aktarılması kolay bir şeydir. Esneme gibi, gülümsemek de bulaşıcıdır.

Bir psikiyatrist ve “Güzellik Reçetesi: Güzel Görünmek ve Hissetmek için Eksiksiz Formül’ün ortak yazarı Dr. Eva Ritzo,” Bunun nedeni, eylem gördüğümüzde körüklenen ayna nöronlarımız olması” diyor. Adından da anlaşılacağı gibi, ayna nöronları başkalarında gözlemlediğimiz davranışı kopyalamamızı veya yansıtmamızı sağlar ve empati kapasitesiyle bağlantılıdır.

Daha az mekanik düzeyde, bir gülümseme gördüğümüzde karşılık vermek istediğimiz fikri de var çünkü sevildiğimizi hissediyoruz.

Bir gülümsemenin bulaşıcılığı o kadar güçlüdür ki, kendimizde bile fark edebiliriz. Dr. Ritzo aynada kendinize gülümsemenizi önerir, söylediği bir eylem sadece ayna nöronlarımızı tetiklemekle kalmaz, aynı zamanda düşük veya endişeli hissediyorsak sakinleşmemize yardımcı olabilir.

Gülümsemeniz için bir video. İyi seyirler.

Editör: Astropower – 09.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Esma Nur Aksoy tarafından yazıldı

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Belirtilere Göz Atın, Siberkondriniz Olabilir

    Haftalık Astroloji Yorumları ve Tarot Kartları | 09-14 Ağustos