içinde

Belirtilere Göz Atın, Siberkondriniz Olabilir

En ufak bir ağrınız, acınız veya başka semptomlarınız olduğunda, sorunun ne olduğunu anlamaya çalışmak için Google’a mı koşuyorsunuz? Eğer öyleyse, yalnız değilsiniz ve siberkondri hastası olabilirsiniz.

Pek çok insan, kendilerini iyi hissetmediklerinde, onları neyin rahatsız ettiğini öğrenmek için çevrimiçi arama yapar. Aslında, Google günde 1 milyardan fazla sağlıkla ilgili soru alıyor!

Çevrimiçi tıbbi bilgi aramak, modern yaşamın normal bir parçası haline geldi. Sağlığınız, semptomlarınız ve hastalığınız hakkında bilgi edinmenin birçok faydası vardır. Ancak Google aramaları, neyin yanlış olabileceği konusunda sizi endişelendirmeye başladığında, yarardan çok zarar verebilir.

Siberkondri Nedir?

Siberkondri, sağlığınız hakkında aşırı endişeli olmanız nedeniyle hipokondriye benzer. Ancak bu özel terim, semptomları ve sağlık koşullarını araştırmak için İnternet’i aşırı derecede kullanan ve daha sonra okuyabilecekleri çok sayıda tanı konusunda stresli ve endişeli olan kişilere atıfta bulunur. Bu terim, İnternet aramaları hızla arttığı için 2000’lerin başında medya tarafından icat edildi.

Aşağıdaki durumlarda siberkondriniz olabilir:

  • Sağlık bilgilerine ulaşmak için sürekli Google’da arama yapmak
  • Belirtiler önemsiz olsa bile ciddi bir hastalığa yakalanmış olmaktan endişelenmek
  • Belirtilerin önemsiz olduğunu Google’daki araştırmalarında görse bile saatlerce sayfaları inceleyip panik ve korku hissetmesi
  • Google’da bulduğu araştırmalarının sonucunu kesin, doğru ve gerçek olduğunu varsaymak
  • Sağlığınızla ilgili en kötü sonuçlara inanmak. Baş ağrısı migrenin de belirtisi olabilir kanserin de ama siz hemen kanser olduğunuza inanırsınız.

 

Araştırmanın Tehlikeleri Nelerdir?

Bazı değerli bilgiler elde etmiş olsanız da, teşhisi bir sağlık uzmanına bırakmanız daha iyi olur. Kendinizi tam olarak iyi hissetmediğinizde Dr. Google’a güvenmenin pek iyi bir fikir olmamasının birkaç nedeni vardır.

Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Bilgi doğruluğu: Özellikle sağlığınız söz konusu olduğunda, çevrimiçi arama yaparken kaynakları kontrol etmek önemlidir. Tüm bilgiler geçerli veya doğru değildir.
  • Gereksiz endişe: Nispeten küçük sağlık semptomları, genellikle daha ciddi hastalıkların belirtileri olarak listelenir. Bu oldukça korkutucu olabilir, endişelenmenize gerek olmadığında bile en kötüsünü düşünmenize ve aşırı endişelenmenize neden olabilir.
  • Boşa zaman: Sadece zayıf bir olasılık için endişelenerek potansiyel olarak zaman kaybetmekle kalmaz, aynı zamanda doktorunuzla geçirebileceğiniz değerli zamanı da boşa harcayabilirsiniz. Google’da okuduğunuz her bilgi hakkında sorular sorarsanız, doktorunuzun sizi şahsen değerlendirmesi gereken, doğru teşhis koyabilmek için ayırmış olduğu zamanı baltalayabilir, böylece sizi rahatsız eden şeyler hakkında sağlam cevaplar alamazsınız.

Ne Yapmalısınız?

Google’da aşırı derecede tıbbi bilgi aradığınızı ve bunun sizi strese veya endişeye sevk ettiğini fark ederseniz, sağlıkla ilgili endişeleriniz hakkında doğrudan doktorunuzla konuşmayı deneyin. Bu davranışınızı kendi başınıza kontrol altına alamıyorsanız, bir ruh sağlığı uzmanıyla konuşmanın zamanı gelmiş olabilir. Bu tavrınızın altında yatan farklı ruhsal sorunlar olabilir.

Editör: Sümeyye Özmen – 09.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Sümeyye Özmen tarafından yazıldı

Gökçe Sultan'ın Diyarı kitabının yazarı
Türk dili ve edebiyatı öğretmeni
Calamus yayınevi genel yayın yönetmeni
NLP uygulayıcısı
Fikri firarda spiritüel okuyucu

YorumcuMakale YazarıVideo YapımcısıModeratörÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    En Tuhaf Psikolojik Sendromlar

    Gülümsemek Gerçekten Mutlu Olmamızı Sağlayabilir Mi?