içinde

MuhteşemMuhteşem

Sağlığın Temel Taşı: Dünya Emzirme Haftası

Yıllarca süren çalışmalar da kanıtlamıştır ki bir bebeğin daha sağlıklı ve hastalıklardan korunaklı olması için en temel, birincil besin: Anne sütüdür.

 Anne sütü, bebekler için eşsiz ve yeri doldurulamayacak bir besindir. Vitamin ve protein açısından oldukça zengin olan anne sütü, bebeğin olduğu kadar annenin refahı için de mutlak önem arz etmektedir. Anne ile bebek arasında emzirme sırasında oldukça güvenli ve huzurlu bir bağ kurulur. Böylece karşılıklı bir olumlu bağlanma gerçekleşmiş olur.

Peki Dünya Emzirme Haftası neden ağustos ayında kutlanır? Çünkü 1990 Ağustosunda İtalya’da emzirmeyi destekleyici “Innocenti Deklarasyonu” yapılır. Türkiye de ise anneler, eylül ayında okul açılışı ile ilgilendiği için kutlamalar ekimde gerçekleşir ve Ulusal Emzirme Haftası ifadesi kullanılır.

UNICEF’e göre anne sütü ile beslenen bebeklerde bebek ölümü azalır ve bağışıklığa bağlı ya da genetik olarak görülen şeker, çölyak, astım, kanser, alerji, diş bozuklukları, obezite gibi hastalıkların da görülme riski azalır. Emzirmenin, anneyi de kemik erimesi, rahim ağzı ve meme kanseri gibi hastalıklardan koruduğu da araştırmalar ile kanıtlanmıştır.

UNICEF,  anne sütünün gerekliliği ve ilk altı aya kadar tek besin olması konusunda, dünya genelinde ve özellikle yoksul ülkelerde önemli çalışmalar yürütmektedir.

Ülkemizde ise bu konuda Sağlık Bakanlığı tarafından 1991 yılından bu yana “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı” yürütülmektedir. Ülkemizde hali hazırda uygulanan bu program ile anneler, emzirme konusunda bilgilendirilip desteklendirilmiş ve böylece emzirme konusunda birincilik ve süreklilikte başarı elde edilmiştir.

Dünyayı oldukça etkileyen ve etkileri hala devamı eden Covid-19 salgını da göstermiştir ki anne sütü, her zaman temiz, ulaşılabilir ve ekonomiktir. Olağanüstü durumlarda anne sütü ile beslenmek, enfeksiyonlardan koruduğu gibi, emzirme sırasında salgılanan hormonlar da annenin stresini azaltmaktadır. Zaten salgın gibi bir büyük sorun ile baş eden dünya anneleri, bebekleri ile daha sağlıklı ve huzurlu dakikalar geçirir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), anneler ve bebekler için doğumun hemen ardından emzirilmeye başlanılması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve emzirmenin 2 yaşına kadar devam ettirilmesi konusunda programlar yürütmektedir. UNICEF ile ortak yürütülen bu konuda, özellikle gıda yardımından uzak bulunan Afganistan, Yemen, Ukrayna gibi ülkelerde emzirmenin önemine bir kez daha vurgu yapılmıştır. Ayrıca mama endüstrisinin etik olmayan reklam ve pazarlama çalışmalarının etkisinden korunma gerekliliği konusunda da uyarılar yapmıştır.

Tabi ki her bebeğin özel olması gibi her anne de özeldir. Çeşitli nedenlerde bebeğini emziremeyen anneler ya da çeşitli nedenlerde bebeği emmeyen ya da ememeyen anneler de en sağlıklı ve doğal yollarla bebeklerini beslemek zorunda. Her durumda ilk ve önemli olan anne ve bebeğin mutlak olarak sağlıklı olması. Sonrası umarız ki olumlu ve huzurlu şekilde ilerler. Sağlıklı emzirmeler, sağlıklı büyümeler…

Facebook’ta PaylaşTwitter’da paylaşPinterest’te paylaşın

 Not: Yukarıdaki bilgilerin hiçbiri tavsiye niteliği taşımaz. Gerekli bilgilendirmeler için lütfen doktorunuza başvurun.

Editör: İlkem Baydarlı – 01.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Dilber Aydın tarafından yazıldı

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni. Okumaya âşık, eski evlerin ruhuna ve enerjisine inanır. Yaşamak, ümitli bir iştir, diye düşünür. Nefes almak ise mucize...

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Tarihin En Tartışmalı 10 Binası

    Tekdüzeliğe Meydan Okuyan Sanatçı Hundertwasser ve Eserleri