içinde

HavalıHavalı

Cennet ve Dünya’nın Birleştiği Yer Eksen Mundi

Eksen Mundi, Dünya Ekseni anlamında Latince’dir, ancak Axis Mundi’ye yapılan atıftır, yalnızca dünyanın ekseninden çok daha fazlasıdır ve dünyadaki insanlar için çok daha fazlasını ifade eder. Daha çok, hangi inanca bağlı olduğuna bağlı olarak, Cennet ve Dünya’nın birleştiği veya daha doğrusu doğaüstü olanın doğal olanla bağlantı kurduğu yerin mitolojik veya dini görüşleriyle ilgili “Axis Mundi”ye atıfta bulunur.

Bu bağlantının birçok uygarlıkta tasvir edilmesinin sayısız yolu vardır ve bugün bile büyük şehir merkezlerinin ve devasa gökdelenlerin aynı şeyi yapmak için boşuna bir girişim olacağını, ancak çok fazla şanssızlık ve başarısızlıkla sonuçlanacağı düşünülebilir.

Eksen mundi (aynı zamanda kozmik eksen, dünya ekseni, dünya direği ve dünyanın merkezi) 

Göğün (gökyüzü) yeryüzü ile birleştiği dünyanın merkezini temsil eden bir semboldür. Farklı kültürler, axis mundi’yi doğal bir nesne (bir dağ, bir ağaç veya ateş  sütunu ) veya insan yapımı bir ürün (bir kule, bir merdiven) gibi çeşitli sembollerle temsil eder. Cennete yakınlığı, esas olarak dini ( tapınak dağı, kilise) veya seküler (dikilitaş, minare, gökdelen ). Ek olarak, axis mundi dişil (göbek sağlayan bir beslenme), eril (rahme döllenme sağlayan bir fallus) veya hiçbiri (örneğin omphalos (göbek)) olabilir.

Eksen mundi bir dizi somut imgeyi birleştiren bir fikir olduğu için, birden çok noktayı “dünyanın merkezi” olarak görmekte hiçbir çelişki yoktur. Sembol, aynı anda birkaç yerel ayarda çalışabilir. Eski Yunanlılar, kozmik bir dünya ağacına ve tanrıların meskeni olarak Olimpos Dağı’na olan inancını sürdürürken, birçok yeri dünyanın omphalos (göbek) taşının, özellikle  Delphi, Yunan dünyasında ,dünyanın ve evrenin merkezi olan omphalos taşının yeri olarak saygı gördü. Yahudilikte Sina Dağı ve Sion Dağı vardır, Hıristiyanlıkta Zeytin Dağı ve Calvaryvardır, İslam’da Tapınak Dağı (mescid-i Aksa ) ve  Mekke vardır. Kun-Lun’a ek olarak, eski Çinliler dört dağı dünyanın sütunları olarak kabul ettiler. Pagoda Asya tapınaklarındaki yapılar, yeryüzü ile cenneti birbirine bağlayan bir merdiven şeklini alır. Bir kilisede bir çan kulesi veya bir camide bir minare de yeryüzü ve cennetin bağlantısı olarak hizmet eder.

Burada bahsettiğimiz anlamda Axis Mundi, ağaçlar, dağlar, kıtalar (mistik ve tarihsel önemi olan kayıp ve gizli kıtalar dahil) ve diğer birçok tasvir olarak ifade edilmiştir. Hayvanlar da bu portal olarak kullanılmıştır, Bu hayvanlar arasında kertenkeleler, balinalar ve diğer yaratıklar bulunur.

Japon kültüründe Fuji Dağı, Tapınak Dağı’ndaki Kubbet-üs Sahra, İslam’da Mekke ve Siyular için Kara Tepeler’in ortak noktası nedir? Bunların hepsi axis mundi’ye olan inancın örnekleridir .

Cennet ve Dünya’nın birbirine bağlı olduğu, dünyanın algılanan bir merkezi.

Bu kavram, “dünya ağacı”, “dünya sütunu” ve “kozmik eksen” gibi başka isimlerle de bilinir.

Dünyanın her yerinde, bir portal veya dünyevi işaret aracılığıyla daha yüksek alemler veya alternatif evrenlerle bağlantı kurulabilecek sayısız din, inanç ve mit vardır.

Bazı dinlerde, Mundi ekseni ayrıca bir merdiven, bir direk veya bir sütun olarak tasvir edilmiştir, örneğin Hıristiyan İncil’inde ve Yahudi Tanah’ta Yakup’u cennete bir merdiven veya bir merdiven boşluğunda yürürken tasvir eden bir vaka gibi.

Hinduizm, Budizm ve Jainizm’de Mandalalar, Mundi ekseninin bir simgesidir.

Ur Zigguratı

Böyle bir önerilen yer bir yer daha  Irak’taki Ur Ziggurat’tır. Bazıları bunun Irak işgalinin nedeni olduğunu düşünüyor. Aslen Ur kentinde muhteşem bir yapı, ancak bugün açıkça aynı yerde bulunuyor ancak Nasiriyah olarak adlandırılıyor.

Yapının onunla ilgili birkaç efsanesi var. Birincisi, içeride dev bir yıldız kapısı, eski bir Sümer yıldız kapısı veya portalı olmasıdır. Bazıları bu efsanevi portalın resimlerini bile yayınladılar, ancak internette kimse neyin doğru neyin sahte olduğunu asla bilemeyebilir. Aslında, birileri gerçek kanıtlar önerebilir, ancak bize çok fazla hayal ürünü şeyler sunulduğundan, bir şey doğru olsa bile buna inanmayabiliriz.

 

Sümerler, Mezopotamya’ya medeniyet getiren ilk etnik gruptu. Aynı zamanda, genellikle Sümer olarak bilinen bu toprakların güney kesiminde ziggurat inşa eden ilk insanlar oldular. Sümer ve Akadca metinlerinden yapılan atıflara dayanarak, modern bilim adamları antik Mezopotamyalıların zigguratları tanrıların dünyevi evi kabul ettiğini belirlemiştir.

Maya ve Aztekler de ziggurat benzeri merdivenli piramit inşa ettiler ancak bunu binlerce yıl sonra farklı bir kıtada yapmaları ilginçtir.

İnanç gereği bir ziggurat ne kadar yüksekse Tanrı’ya o kadar yakındı. Irak, Nippur’daki Enlil Zigguratı “dağ evi, fırtına dağı, ve cennet ile dünya arasındaki bağ” olarak biliniyordu.

Antik çağlardan beri birçok kültür, anavatanlarını bilinen evrenlerinin merkezi olduğu için dünyanın merkezi olarak görmektedir. Bu inancı açıklamak için en iyi örnek Çin uygarlığıdır. Çin, kelimesinin tam anlamıyla ‘Orta Krallık’ olarak tercüme edildiği bilinir.

Cennet ve Dünyanın Buluştuğu Yer

Dünyanın merkezindeki bu alemde, Cennet ve Yerin bağlantılı olduğuna inanılan veya aralarındaki mesafenin en küçük olduğu düşünülen belirli bir nokta vardır. Aynı zamanda axis mundi olarak da bilinen bu nokta, sembolik olarak göğe yükselmesi nedeniyle genellikle dağ gibi yüksek bir yere atfedilirdi. Örneğin Çin uygarlığı söz konusu olduğunda, axis mundi’nin Taoizm’de ‘dünyanın ortasındaki dağ’ olarak kabul edilen mitolojik Kunlun Dağı olduğuna inanılır.

Benzer bir şekilde, Eski Mısırlılara göre, topraklarını Düzen tarafından yönetilen dünyanın merkezi olarak algılarken, sınırlarının ötesindeki topraklarda Kaos hüküm sürüyordu.

Bununla birlikte, dünya çevresinde bu tür daha çok yer var. Birçoğu dağlarda, Hindistan ve Tibet’teki Kailash Dağı gibi yerlerde bulunur.

Saksonların Irminsul’undan türetilen direği ve Amerika’nın yerli halkları arasındaki totem direği gibi yapılar da dünya eksenlerini temsil ederKalumet veya kutsal boru, bir dünya merkezinden yükselen bir duman sütununu (ruh) temsil eder.

Yapı olmayan Eksen Mundiler 

Bir bitki eksen mundi olarak hizmet edebilir. Ağaç, üç düzlemi birleştiren bir eksen sağlar: Dalları göğe uzanır, gövdesi toprakla buluşur ve kökleri yeraltına iner. Bazı Pasifik ada kültürlerinde, Bodhi ağacının Kutsal İncir türünden olduğu banyan ağacı, ata ruhlarının meskenidir. Bodhi Ağacı aynı zamanda tarihi  Budha Gautama Siddhartha’nın aydınlanmaya ulaştığı gece oturduğu ağaca verilen isimdir .Yggdrasil veya World Ash, İskandinav mitolojisinde hemen hemen aynı şekilde işlev görür; Odin’in bulunduğu site aydınlanma buldu.

Diğer örnekler arasında Litvanya mitolojisindeki Jievaralar ve Hıristiyanlık öncesi Germen halklarının mitlerindeki Thor’un Meşesi sayılabilir. Yaratılış’taki Hayat Ağacı ve İyilik ve Kötülük Bilgisi Ağacı aynı  görüntünün iki yönünü sunar. Her birinin , tüm dünyayı beslemek için dört ırmağın aktığı Cennet Bahçesinin merkezinde durduğu söylenir . Her ağaç bir nimet verir. Asya kaligrafi  kalemlerinin yapıldığı bitki olan Bambu bilgiyi temsil eder ve asya üniversite kampüslerinde düzenli olarak bulunur. Kökenleri Hıristiyanlık öncesi Avrupa inançlarına kadar uzanan Noel ağacı, bir axis mundi’yi temsil eder Enteojenler (psikoaktif maddeler) genellikle Rusya’nın Fly Agaric mantarı gibi dünya eksenleri olarak kabul edilir .

İnsanlara umut verir

Axis Mundi teorisi dünyayı dolaşıyor, neredeyse tüm dinler, tüm büyük mitler, büyük efsanelerin içinde bir çeşit “Axis Mundi” var. Bu terim, insan uygarlığına ve inanç sistemimize sandığımızdan daha fazla kök salmıştır.

Mundi ekseni teorisini ayırırsak çevremizde göreceğimiz tek şey maddedir. 

Daha derin bir anlamı olmayan sadece fiziksel madde. Doğaüstü ve doğal arasındaki bu bağlantıyı toplumdan kaldırırsak, hayal gücüne hiçbir şey bırakmadığımız yer haline gelir. Göksel olan, dünyevi olanla bağlantılıdır. Bazı insanlara bu hayatta umut veren şey, ölümden başka, bazı komplolar ve halk hikayeleri için düşünülebilecek şeylerle bağlantı kurmanın yolları varken, bazılarının inanç ve dinlerinde derinlere inmesidir.

Editör: Astropower – 28.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    İrlandalı Tuatha Dé Danann Efsanesi

    Bilim İnsanı Edmund Halley’in İçi Boş Dünya Teorisi